- -15%
powered by
GARNKI WYSOKIE
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
Garnek wysoki z kranem, stalowy, Ø 400 mm, V 50.3 l Stalgast 011410
- -20%
W Twojej kuchni potrzebne są bardzo duże garnki? Znajdziesz je w GastroNet24! Mamy naprawdę duży wybór naczyń o dużej rozpiętości jeśli chodzi o pojemność - sprawdź sam! Możesz u nas nabyć zarówno produkty wyposażone w pokrywki jak i te bez nich. Warto zwrócić też uwagę na duże garnki ze stali nierdzewnej, które są dodatkowo wyposażone w kranik. W związku ze znacznymi gabarytami i związanym z tym dużym ciężarem nie zawsze jest łatwo przemieścić naczynie. Kranik daje możliwość upuszczenia znajdującego się w nim płynu bez potrzeby przemieszczania garnka.
Duże garnki na indukcję
Kuchnie indukcyjne rządzą się swoimi prawami. Nie możesz więc zastosować na nich dowolnych garnków i być przekonanym, że wszystko będzie działało jak należy. Do tego celu potrzebny Ci będzie wąski wysoki garnek na indukcję. Dlaczego? Otóż jeśli zechcesz zastosować na swojej płycie indukcyjnej zwykłe garnki, to niestety nie uda Ci się niczego ugotować. Dzieje się tak, ponieważ duże garnki gastronomiczne do gotowania na indukcji są skonstruowane w zupełnie inny sposób niż naczynia tradycyjne. W ich dnie umieszczony jest materiał ferromagnetyczny, czyli metal dający się namagnesować. To z kolei daje płycie możliwość rozpoznania, że ma rozpocząć proces grzania. Jeśli zatem nie rozpozna ona odpowiedniego materiału, jej temperatura się nie podniesie i nie uda Ci się niczego ugotować.
Dlatego jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, musisz dokupić do niej też odpowiedni zestaw garnków - takich, które są wykrywane przez pole magnetyczne. Jeśli zaś mowa o dużych sprzętach, to idealny będzie garnek wysoki 20 cm, 25 cm, 30 cm. Wiadomo bowiem, że powierzchnia kuchni gastronomicznej jest dość ograniczona i nie da się na niej umieścić zbyt szerokich naczyń. Jeśli zatem gotujesz znaczne ilości zupy lub innych potraw i chcesz mieć naczynie o większej pojemności, jedyną opcją jest nabycie sprzętów o dużej wysokości.
Jakie pojemności mają duże garnki do gotowania?
Naczynia małe, średnie i wreszcie duże... różnią się pomiędzy sobą zarówno wymiarami zewnętrznymi jak też pojemnością posiłków, które można w nich jednocześnie gotować lub podgrzewać. Dobrym przykładem naprawdę dużych naczyń może być garnek 200 litrów. Większość modeli jest jednak odpowiednio mniejsza. Duże garnki 30l, 50l to dość typowe przykłady standardowo dostępnej objętości. Inne pojemności które często można spotkać w ofercie hurtowni gastronomicznych oscylują zazwyczaj pomiędzy 9 a 95 litrów.
Jeśli chcesz bez trudu gotować znaczne ilości płynnych lub półpłynnych potraw, koniecznie zaopatrz się w jeden (lub kilka) oferowanych przez nas modeli. Duże garnki do gotowania to idealne sprzęty do wielu lokali gastronomicznych, szczególnie do tych które obsługują w ciągu dnia większe ilości klientów. Mowa tu zatem o wszelkiego rodzaju firmach cateringowych, stołówkach szkolnych, szpitalnych czy zakładowych, a także barach mlecznych. Naczynie takie pozwala między innymi wprowadzić do swojej oferty zupę dnia. Łatwo przygotować jej większą ilość, a co za tym idzie - można oferować ją klientom w niższej cenie. Nie zwlekaj więc, tylko wybierz i zamów z naszej oferty garnek 50 litrów - a może mniejszy lub większy - wszystko zależnie od Twoich potrzeb. Zapraszamy Cię do zakupów w GastroNet24!
Niezastąpione wysokie garnki w profesjonalnej kuchni
W profesjonalnej kuchni niezastąpionymi narzędziami stały się nie tylko noże czy patelnie, ale również duże garnki gastronomiczne. Wybór odpowiednich garnków jest kluczowy dla efektywnej pracy szefa kuchni - nie tylko przyspieszają one gotowanie, ale i umożliwiają przyrządzanie potraw na większą skalę. Wysokie garnki to nie tylko niezastąpiona pomoc przy gotowaniu rosołu czy też innej zupy, ale również przy przygotowaniu potraw z kapusty, mięs czy warzyw.
Duże gary do gotowania zapewniają wydajność oraz komfort użytkowania. Dzięki temu są one niezwykle funkcjonalne, co przekłada się na ich popularność w gastronomii. Duże garnki gastronomiczne to m.in. modele z kranikiem, co przekłada się na łatwiejsze opróżnianie garnka.
Zalety używania dużych garnków do gotowania w gastronomii to:
- Lepsza wydajność pracy - możliwość gotowania większej ilości jedzenia jednocześnie
- Uniwersalność - nadają się do wszelkiego rodzaju potraw, od zup, po gulasze czy kapuśniaki
- Funkcjonalność - niektóre modele posiadają kraniki, co ułatwia opróżnianie naczynia
- Duża pojemność - modele o różnych pojemnościach, od 9 do 95 litrów, co pozwala na wybór odpowiedniego rozmiaru do konkretnych potrzeb
Różnorodność zastosowań i funkcjonalność dużych garnków wysokich sprawiają, że są one niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni, a wysoka jakość tych produktów zapewnia ich długotrwałe użytkowanie.
Wybór garnka wysokiego – na co zwrócić uwagę?
Wybór odpowiedniego wysokiego garnka do gotowania powinien być przemyślany. Ważne jest, aby wspierał on różne metody gotowania, takie jak indukcja czy gaz, a także rozmaite techniki kulinarne, jak duszenie czy gotowanie na wolnym ogniu. Wybór garnka jest uzależniony od kilku kryteriów.
Przede wszystkim, dobór dużych garnków do gotowania musi uwzględniać też rodzaj kuchenki, na której będą one używane. Na przykład, garnki na indukcję są wyposażone w specjalne dno z materiałem ferromagnetycznym, które jest rozpoznawane przez pole magnetyczne płyty indukcyjnej. Powinniśmy więc wybrać te specjalnie do tego celu zaprojektowane. Podobnie, do gotowania na kuchni gazowej potrzebne są garnki, które mogą równomiernie przewodzić ciepło.
Po drugie, ważny jest rozmiar garnka. Wysokie garnki do gotowania są dostępne w różnych pojemnościach, od 9 do 95 litrów, a wybór odpowiedniego dla Twoich potrzeb zależy od tego, co planujesz w nich gotować i w jakich ilościach. W dużych garnkach do gotowania zapewne będziesz chciał gotować gulasze, zupy lub dusić mięso, co oznacza, że muszą one mieć odpowiednią pojemność. W naszym asortymencie znajdziesz wiele modeli garnków, które z pewnością docenisz za ich funkcjonalność i wszechstronność.
Najczęściej spotykane to garnki ze stali nierdzewnej, aluminium, emaliowane oraz żeliwne. Każdy z tych materiałów ma swoje specyficzne właściwości, które mogą wpływać na długość i efektywność gotowania. Wybór konkretnego typu garnka powinien być podyktowany indywidualnymi preferencjami i potrzebami użytkownika.
Wybór garnków wysokich zależy od indywidualnych preferencji oraz potrzeb kuchennych. Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na pojemność garnka, materiał wykonania - stal nierdzewna gwarantuje trwałość, dostępność pokrywki oraz kompatybilność z rodzajem kuchenki, na przykład indukcją. Niezwykle pomocne może być także sprawdzenie opinii innych użytkowników i ocen produktu.
Garnki wysokie można efektywnie czyścić stosując tradycyjne środki do mycia naczyń lub specjalistyczne preparaty, dedykowane danemu typowi materiału, na przykład pasty do czyszczenia stali nierdzewnej. Kluczowe jest regularne mycie i suszenie garnków po każdym użyciu. Zaleca się unikanie używania twardych gąbek lub druciaków, które mogą porysować i uszkodzić powierzchnię naczynia.