Obręcz do taboretu gazowego - śr. 360 mm Hendi 147207
- -13%
- -13%
powered by
Jednymi z podstawowych urządzeń do obróbki termicznej są taborety gastronomiczne. W naszej ofercie znajdziesz pełen przekrój taboretów. Zarówno urządzenia elektryczne z płytą żeliwną lub indukcyjną, jak też i taborety o zasilaniu gazem ziemnym lub gazem propan butan. Posiadamy w naszej ofercie taborety gazowe w wersji nie tylko jednopalnikowej, ale i dwupalnikowej o żeliwnym lub emaliowanym ruszcie.
Taborety gastronomiczne sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie zawsze zdadzą egzamin tradycyjne kuchnie. Niska, solidna podstawa sprawia, że taboret jest wyjątkowo stabilnym urządzeniem. Potrawy podgrzewane są równomiernie i dzięki temu gotowanie i smażenie odbywa się szybciej, niż w ich mniej mobilnych odpowiednikach. W przeciwieństwie do kuchni gastronomicznych, taboret jest wyjątkowo łatwy w transporcie.
Wspomniana wyżej łatwość transportu oraz to, że można wybrać urządzenie elektryczne lub gazowe sprawia, że jest to sprzęt świetnie sprawdzający się chociażby na imprezach plenerowych. Zarówno na festiwalu, gdzie istnieje dostęp do energii elektrycznej, jak i w przypadku obozu młodzieżowego oddalonego od cywilizacji - istnieje możliwość skorzystania z zalet taboretu gastronomicznego. Jeśli korzystasz z taboretu wewnątrz pomieszczeń swojej kuchni, jego mobilność również stanowi ważną zaletę. Gdy urządzenie nie jest Ci akurat potrzebne, możesz w łatwy sposób usunąć je z kuchni i na powrót zwolnić przestrzeń, z której dotąd korzystało.
Taboret gastronomiczny jest niezastąpionym urządzeniem wszędzie tam, gdzie liczy się dla Ciebie szybkość przygotowania jednocześnie dużej ilości potraw. To, że możesz korzystać z naczyń o dużych rozmiarach sprawia, że jesteś w stanie dużo szybciej przygotować posiłek na potrzeby chociażby gości imprezy masowej czy obozu młodzieżowego.
Taborety doskonale wytrzymują obciążenie ciężkimi garnkami czy kotłami. Dodatkowo, niewielka wysokość urządzenia daje Ci pewność, że kucharz bez większego problemu zdejmie z niego nawet wyjątkowo ciężkie naczynie. Różnorodne metody zasilania taboretów sprawiają, że możesz stosować je nawet w plenerze, korzystając z urządzenia o zasilaniu elektrycznym lub gazowym.
Główną różnicą pomiędzy taboretem gazowym a elektrycznym jest to, w jaki sposób zasilane są te urządzenia gastronomiczne. Niesie to bowiem ze sobą wiele zalet i wad poszczególnych technologii, które stoją za każdym z tych rozwiązań. Taboret gazowy korzysta z zasilania gazem ziemnym lub gazem propan butan z butli gazowej. Technologia ta pozwala szybko reagować wtedy, gdy potrzebujesz natychmiast zmienić temperaturę pod naczyniem. W przypadku kotłów i innych dużych naczyń może mieć to tym większe znaczenie, ponieważ nie uda Ci się szybko zdjąć ich z palnika. Spośród taboretów elektrycznych tę samą zaletę posiadają też urządzenia indukcyjne.
Nie wszystkie taborety gazowe i elektryczne dają możliwość użytkowania w zamkniętych pomieszczeniach lub w plenerze. Część z urządzeń elektrycznych nie daje takiej możliwości przy pracy na otwartym terenie, część zaś gazowych - w zamkniętych pomieszczeniach. Twoja decyzja o zakupie może też zależeć od tego, czy taboret powinien posiadać jeden czy też dwa palniki lub płyty grzewcze. Jeśli potrzebujesz dwóch palników, posiadamy w naszej ofercie taborety gazowe dwupalnikowe.
Poza wyborem pomiędzy taboretem elektrycznym a gazowym niezwykle ważna przy zakupie taboretu może się okazać moc cieplna Twojego przyszłego urządzenia. W zależności od niej będziesz mógł znacznie sprawniej przygotowywać większe ilości posiłków. Możesz też zdecydować się na taboret o mniejszej lub większej wysokości. W przypadku użytkowania naczyń o mniejszej pojemności uzasadnione może być kupno taboretu wyższego. Jeśli korzystasz zaś w trakcie gotowania z dużych kotłów, łatwiej będzie je później zdejmować z taboretów nieco niższych.
Taboret gastronomiczny nie jest być może najczęściej wykorzystywanym sprzętem w restauracjach, jednak wielu przypadkach stać się może urządzeniem pierwszego wyboru. Kiedy tak się dzieje? Zawsze wtedy, gdy w grę wchodzi gotowanie dużych ilości potraw. Dodatkową zaletą takiego sprzętu jest to, że niezwykle łatwo jest go transportować. Podczas gdy wiele większych urządzeń może służyć do kilku różnych rodzajów obróbki termicznej, tu najpopularniejsze będzie gotowanie w wielkich kotłach lub garach. Co za tym idzie, taboret gastronomiczny najlepiej spełni swoją funkcję gdy zapotrzebowanie na efekt jego pracy jest duże. Świetnie zatem sprawdzi się tam, gdzie powstaje duża ilość zupy. Może być to zatem kuchnia szpitalna, szkolna, zakładowa. Może służyć w firmie cateringowej, która następnie dostarcza pożywienie innym jednostkom. Doskonale sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju obozach szkolnych czy młodzieżowych.
Filtry