Piec do gotowania w niskich temperaturach Hendi 225479
- -20%
powered by
Chcesz iść z duchem czasu i chciałbyś poznać nowy sposób przyrządzania potraw lub też znasz już technikę Sous vide i chcesz wdrożyć ją w swojej kuchni? Dzięki naszym urządzeniom z tej kategorii masz możliwość realizacji tego zamierzenia. Ta metoda to powolne gotowanie w niskiej temperaturze. Sprawi ona, że będziesz mógł zaoferować swoim klientom potrawy doskonale ugotowane zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a przy tym zachowujące wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zapoznaj się z ofertą naszego sklepu, by znaleźć najlepsze urządzenie dla siebie.
Powolne gotowanie w niskiej temperaturze to hit ostatnich lat. Z pomocą odpowiednich sprzętów gastronomicznych jest ono teraz znacznie prostsze niż kiedyś. Można do tego celu wykorzystać funkcje innych urządzeń, jednak najlepiej skorzystać z dedykowanych do tego celu rozwiązań. Nasza oferta obejmuje pełen zakres sprzętów przeznaczonych do tego celu. Wydawać by się mogło, że powolne gotowanie w niskiej temperaturze ma niewielki sens. Przecież dużo łatwiej i szybciej gotuje się tradycyjny sposób. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ metoda ta ma wiele zalet. Jakich? Poznasz je w dalszej części opisu kategorii. Trudno powiedzieć, czy słyszałeś już o Sous vide, ale jeśli jeszcze nie dotarły do Ciebie informacje na jej temat, natychmiast powinieneś się zainteresować tą techniką przyrządzania potraw. Sous vide jest bowiem jednym z najnowszych i najgorętszych przebojów całej branży gastronomicznej. Metoda ta polega na przygotowywaniu potraw poprzez ich powolne gotowanie. Cały proces odbywa się w średnio gorących temperaturach i w zależności od rodzaju potrawy temperatura gotowania wynosić może od 58 do 85 stopni Celsjusza.
Tuż przed rozpoczęciem gotowania produkt zamykany jest w szczelnym próżniowym worku z folii. Z worka odessane jest powietrze i właśnie stąd wywodzi się nazwa tego procesu obróbki żywności. W języku francuskim Sous vide oznacza bowiem w dosłownym znaczeniu: w próżni. Tak przygotowany produkt umieszczany jest w kąpieli parowej albo wodnej i poddawany procesowi gotowania, który trwa dłużej, niż miałoby to miejsce w przypadku stosowania metod tradycyjnych. Powolne gotowanie w niskiej temperaturze trwa od jednej do kilku godzin, w niektórych przypadkach może dochodzić zaś nawet do dwóch dób. Jaki jest cel tak długiego procesu przygotowywania potraw? Mistrzom kuchni zależy, by zachować jakość przygotowywanej potrawy oraz naturalny smak mięs, warzyw oraz ryb. Uzyskujemy go w ten sposób, że produkt żywnościowy poddawany jest praktycznie jednakowej temperaturze i każda z jego części zostaje w wyniku tego tak samo ugotowana, zachowując jednocześnie soczystość potraw, bez ich przesuszania. Jeśli chcesz uniknąć niedogotowania wnętrza potrawy lub przegotowania jej zewnętrznej warstwy – metoda Sous vide została stworzona specjalnie na Twoje potrzeby.
W ofercie posiadamy akcesoria, które pomogą Ci jeszcze lepiej korzystać z Twojego urządzenia Sous vide, ograniczając ponoszone przez Ciebie koszty i pozwalając jeszcze lepiej kontrolować proces gotowania. Dzięki sondzie igłowej do cyrkulatora będziesz miał możliwość kontrolowania temperatury produktu przez cały cykl gotowania, co da Ci pewność, że w trakcie tego procesu nie było znaczących wahań w tym zakresie.
Kulki izolacyjne do Sous vide sprawią z kolei, że ograniczysz straty ciepła nawet do 90%. Wszystko to dzięki tworzeniu przez nie warstwy na wierzchu otwartego naczynia i utrzymywaniu worka próżniowego wraz z gotowanym produktem pod powierzchnią wody. Ograniczą przy tym parowanie i ubytki wody, która mogłaby rozpryskiwać się w trakcie gotowania. Podniosą też stabilność termiczną w urządzeniu. Dzięki wspomnianym wyżej zaletom uda Ci się zmniejszyć zużycie energii elektrycznej.
Staramy się, by oferowane przez nas sprzęty jak najlepiej wpasowywały się w ten nowy trend niskotemperaturowego gotowania w gastronomii. Dlatego dzięki urządzeniom Sous vide przygotujesz potrawę, która charakteryzuje się naturalnym aromatem, konsystencją oraz smakiem. Przy tym wszystkim będziesz mieć pewność, że zachowa ona wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Jeśli nie lubisz, kiedy smaki i zapachy przyrządzanych potraw przenikają się i mieszają, jest to świetne urządzenie, pozwalające Ci osiągnąć to, czego nie da się wykonać z użyciem patelni lub piekarnika. Wszystkie oferowane przez nas Sous vide dają Ci pewność, że utrata wagi gotowego dania w stosunku do początkowego produktu będzie minimalna – wyniesie ona zazwyczaj zaledwie do kilku procent.
Oferowane przez nas urządzenia Sous vide cechuje różna pojemność, tak jak różne może być codzienne zapotrzebowanie na potrawy tak przyrządzane wśród Twoich klientów. Posiadamy w sprzedaży urządzenia o pojemności zarówno kilku, kilkunastu, jak i kilkudziesięciu litrów. Różne są też zakresy temperatur, w których pracują oferowane przez nas Sous vide. W niektórych z nich ustawioną temperaturą minimalną może być zaledwie 5 stopni Celsjusza, zaś maksymalną aż 99 stopni Celsjusza, często jednak temperatura pracy to od 45 do 90 stopni. Precyzyjne termostaty zapewniają wysoką stabilność temperatury, częstokroć w zakresie nawet 0,07 stopni Celsjusza.
Ta stosunkowo nowa metoda przyjęła się w branży gastronomicznej głównie dlatego, że pozwala przyrządzać doskonale równomiernie ugotowane potrawy, a przy tym wszystkim zachowują one większość składników odżywczych. Smakosze docenią z pewnością fakt, że aromaty potraw nie mieszają się ze sobą, a przy tym wszystkim technika ta pozwala zachować oryginalne smaki, które zaniknęłyby podczas tradycyjnego przyrządzania potraw w piekarniku czy też na patelni.
Z Twojego punktu widzenia ważne może być to, że przyrządzane potrawy nie stracą w procesie ich gotowania zbyt wiele z początkowej wagi. Oryginalna francuska nazwa i ciekawa technika obróbki sprawią zaś, że wiele osób zwróci uwagę na potrawy przyrządzone w ten sposób chociażby z ciekawości. A to da im z kolei możliwość poznać wszystkie zalety, które wiążą się z Sous vide. Można zatem stwierdzić, że powolne gotowanie w niskiej temperaturze to przyszłość gastronomii.