Miesiarka, mikser spiralny, V 10 l GGF 786102
- -22%
powered by
Filtry
Potrzebujesz urządzenia gastronomicznego, dzięki któremu przygotujesz ciasta ciężkie lub lekkie, a przy okazji wykorzystasz je do ubicia piany? Miesiarki spiralne świetnie nadają się do takich zastosowań. Możemy Ci zaoferować zarówno niewielkie sprzęty, z których możesz korzystać nawet w domu, jak i duże urządzenia do w pełni profesjonalnej pracy. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą sprzętów gastronomicznych z kategorii miesiarek.
Miesiarka spiralna to urządzenie, które zostało stworzone na potrzeby pizzerii, cukierni oraz piekarni. W niektórych przypadkach sprawdzić się może jednak nawet w zastosowaniach domowych. Świetnie nadaje się bowiem do przygotowania ciast ciężkich. Takie ciasta, zwane również twardymi, posłużyć nam mogą między innymi do wyrobu pizzy, chleba czy też pierogów.
Istnieją również miesiarki planetarne, przeznaczone do przygotowania lekkich ciast oraz do ubijania piany. Są to zazwyczaj urządzenia o pojemności mniejszej niż typowa dla maszyn z tej kategorii. Różnorodne końcówki w postaci rózgi, łopaty oraz świdra sprawiają, że miesiarka planetarna to urządzenie wyjątkowo wielofunkcyjne. Dzięki niespotykanemu w tradycyjnych miesiarkach szerokiemu zakresowi płynnej regulacji obrotów masz możliwość dopasowania dokładnie takiej prędkości przygotowywania ciasta, jaka jest Ci w danej chwili potrzebna.
Jednym z ważniejszych parametrów miesiarki jest pojemność zamontowanej w niej dzieży i materiał, z którego ją wykonano. Zazwyczaj naczynia te wykonane są z materiału nierdzewnego. Ich pojemność może wahać się od zaledwie kilku do aż kilkudziesięciu litrów. Jedne z miesiarek posiadają stałe naczynie, inne zaś cechuje wyjmowana dzieża. Wbudowany w większość urządzeń timer daje Ci z kolei możliwość precyzyjnego ustawienia czasu pracy miesiarki.
Podobnie ma się sytuacja w przypadku głowicy takiej maszyny. Miesiarka spiralna może posiadać stałą głowicę, jednak część urządzeń tego typu wyposażona jest w głowicę unoszoną. W takim przypadku niektóre z urządzeń posiadają możliwość rozpoznania położenia misy i odpowiedniej reakcji na brak naczynia – dzieje się to dzięki pomocy czujnika, w który miesiarka została wyposażona.
W przypadku niektórych zastosowań mikserów spiralnych kolosalne znaczenie ma prędkość obracania się dzieży. Dlatego producenci miesiarek wprowadzili na rynek różne urządzenia z tej kategorii. Od tych, które posiadają tylko jedną, stałą prędkość, poprzez urządzenia dwubiegowe aż po te o możliwości wyboru z trzech lub czterech różnych prędkości. Część z mikserów spiralnych do przygotowania ciast lekkich odróżnia się jednak od pozostałych miesiarek i posiada możliwość płynnej regulacji obrotów.
Urządzenia te zostały tak zbudowane, by dzięki przekładni olejowej pracować niezwykle cicho. Miesiarka spiralna może mieć możliwość rozbudowy i pracy z przystawką do mielenia mięsa lub też z szatkownicą do warzyw. Nawet bez takiej rozbudowy najbardziej profesjonalne urządzenia z tej kategorii wyposażone są w mieszadło, hak, rózgę, a także wózek do dzieży. W ich przypadku możliwe jest zapewnienie dokładnego mieszania zawartości misy bez poddawania jej rotacji.
Podstawowym kryterium wyboru miesiarki jest to, jakie zadania będzie miała spełniać w Twojej firmie. W zależności, czy będziesz przygotowywać ciasta ciężkie, czy też lekkie, wybierzesz urządzenie przeznaczone do tych specyficznych zastosowań. Drugim ważnym kryterium jest pojemność misy oraz ilość stopni prędkości tego sprzętu.
Jeśli regularnie przygotowujesz duże ilości ciasta, zdecydujesz się najprawdopodobniej na miesiarkę z dzieżą o pojemności kilkudziesięciu litrów. W przypadku bardziej sporadycznego wykorzystania tego urządzenia wybierzesz zaś dzieżę, mieszczącą kilka litrów. Jedne jak i drugie urządzenia znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego.