Aktywne filtry

Cena

  • 4 000,00 zł - 30 604,00 zł

    -

Filtr producentów

Odległość między prowadnicami (mm)

Zakres temperatury (°C)

Moc (kW)

Napięcie (V)

Szerokość (mm)

Szerokość - W (mm)

Wysokość (mm)

Wysokość - H (mm)

Głębokość (mm)

Głębokość - D (mm)

Waga (kg)

Wymiary (mm)

Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

Kompleksowe realizacje
obiektów
885 552 429

piec inox

KOMORY ROZROSTU

Jeśli potrzebujesz urządzenia przeznaczonego do rozrostu surowego ciasta, to świetnie trafiłeś! W naszym sklepie internetowym odnajdziesz ich różnorodne modele, dzięki którym zyskasz sposób na szybkie wypieki w Twoim lokalu. Komora garownicza sprawdzi się jako podstawa do pieców konwekcyjno-parowych lub piekarniczych. Na Gastronet24.pl z pewnością znajdziesz model, który sprosta postawionym przed nim zadaniom do wykonania w Twojej kuchni. Zapraszamy do zakupów!

Komora rozrostu – czym jest?

Komora rozrostu, inaczej nazywana również komorą wzrostową czy garownikiem piekarniczym, to urządzenie, które przeznaczone jest do wypiekania surowego ciasta, np. bułeczek czy chleba. Jego praca może być uzależniona od współpracy z piecem, ale może też funkcjonować jako samodzielny sprzęt, jeśli jest wyposażony we własny panel. Utrzymywanie odpowiedniej wilgoci, temperatury i czasu wyrastania wypieków odbywa się w nich w sposób automatyczny lub manualny.

Sprzęty te, zależnie od wybranego modelu, posiadają funkcję grzania statycznego albo technologię cyrkulacji powietrza. Niektóre z garowników wyposażone są w funkcję nawilżania wypieków, która działa dzięki obecności specjalnego mechanizmu lub tacki na wodę zamontowanej na ich dnie. Komory do wypieku surowego ciasta cechuje łatwa konserwacja oraz niewielkie koszty eksploatacji. 

Garownik jako podstawa pod piec

Urządzenia wykorzystywane do rozrostu surowego ciasta można łączyć poprzez piętrowanie z piecami konwekcyjno-parowymi lub piekarniczymi. Jest to możliwe, ponieważ oba te sprzęty kuchenne należą do grupy urządzeń służących do obróbki termicznej. Garowniki piekarnicze pełnią wtedy rolę podstawy do pieca. 

Komory, jak i piece, cechuje podobny zakres temperatur pracy, dzięki czemu mogą współdziałać bez przeszkód. Górna granica to najczęściej 50, 60 lub 85 stopni C., a dolną granicą jest zazwyczaj 25 lub 30 stopni C.

Typy półek a wydajność urządzenia

Sprzęty te najczęściej są przystosowane do blach cukierniczych o wymiarach 600x400 mm lub blach GastroNorm GN 1/1. Rzadziej spotyka się blachy w rozmiarze 460/450x340 lub 460x330 mm, jednak bez problemu znajdziesz je w naszej ofercie. Pamiętaj jedynie, by zwrócić uwagę na odległość pomiędzy poszczególnymi półkami, która w zależności od modelu może wynosić 70-75 mm. W ten sposób pozwolisz na rozrost ciasta o większej wysokości.

Wiesz już, jak dużego urządzenia potrzebujesz do swojej firmy? Będzie to sprzęt o ośmiu, dziesięciu, dwunastu, czy może szesnastu półkach? Zajrzyj do naszego sklepu internetowego i znajdź to, co najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Aktywne filtry

Pokazano 1-12 z 49 pozycji