Naleśnikarka, płyta żeliwna, Ø 400 mm, P 3.6 kW Roller Grill 777242
- -22%
powered by
Filtry
Naleśniki to doskonała baza pod wiele różnych potraw. Dzięki temu że są tak uniwersalne, można je jadać zarówno jako desery – na słodko, jak też w formie bardziej treściwych dań. Mogą być podstawą zarówno kuchni polskiej, jak też popraw importowanych do naszego kraju z różnych części świata. Sprawia to, że maszyna do robienia naleśników przydaje się nie tylko w lokalu serwującym słodkie dania deserowe, ale i w wielu innych rodzajach restauracji. Na czym polega działanie tego sprzętu? Jak już wiemy, maszynka ta jest przeznaczona do smażenia naleśników. Jak się zaraz dowiemy, większość urządzeń z tej kategorii cechuje się dość podobnymi charakterystykami.
Jedną z niezwykle ważnych cech urządzenia jest zakres regulacji temperatury. Najczęściej odbywa się on w sposób płynny i możliwa jest praca w przedziale od 50 do 250, a czasem nawet do 270, 280 lub 300 stopni Celsjusza. Odpowiada za to termostat, który jest na wyposażeniu naleśnikarki. W niektórych przypadkach temperaturę zmienia się skokowo, a nie płynnie. Najczęściej możliwe jest wtedy osiem stopni regulacji temperatury. Obudowę zazwyczaj wykonuje się ze stali nierdzewnej. Dzięki temu gazowa lub elektryczna maszyna do smażenia naleśników jest odporna zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak też na działanie powszechnej przecież w kuchni wody - i wiążącej się z nią korozji.
Sprzęty te wyposażone są w płyty grzewcze o średnicach różnej wielkości. Średnica takiej płyty wynosi najczęściej od 350 do 400 mm. Optymalna wielkość smażonego naleśnika w tym drugim przypadku to 300 milimetrów. Elementy grzewcze zazwyczaj wykonane są z żeliwa, przy czym mogą też posiadać powłokę gładką ceramiczną, emaliowaną albo powlekaną teflonem. To, co cechuje oferowane przez nas modele to równomierne rozprowadzanie ciepła na powierzchni płyty, dzięki czemu naleśniki są idealnie wysmażone. Wspomnieć należy też, że chociaż większość urządzeń wyposażona jest w jeden element grzewczy, posiadamy w swojej ofercie również te z dwiema płytami. Ich zaletą jest to, że mogą być one włączane oddzielnie, dzięki czemu można zwiększyć wydajność, gdy jest to potrzebne. Z pomocą tego usprawnienia można też nie zużywać więcej energii niż to konieczne w momentach, gdy zamówień na naleśniki jest mniej.
Dostarczony przez producenta model naleśnikarki często jest też fabrycznie wyposażony w dodatkowe akcesoria. Zazwyczaj w zestawie dodawana jest drewniana szpatuła albo wałek do rozprowadzania ciasta, nóż lub łopatka do obracania naleśników. Co więcej, często w obudowie znajduje się specjalna, praktyczna szuflada. Służy ona do przechowywania talerzy lub przygotowanych już naleśników. Dzięki trzymaniu ich w stałej temperaturze masz pewność, że żaden z gości nie dostanie zimnego posiłku. Sprzęty posiadają zabezpieczenia przed przegrzaniem. Ich zasilanie może odbywać się dzięki paliwu gazowemu lub z sieci elektrycznej. Pozwala Ci to samodzielnie wybrać, która z tych opcji będzie rozsądniejsza do zastosowania w Twoim lokalu gastronomicznym - czy będzie to naleśnikarka gastronomiczna elektryczna, czy też gazowa. Zapraszamy do wyboru odpowiedniego urządzenia do Twojego lokalu gastronomicznego. Jeśli miałbyś jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta. Z przyjemnością pomożemy Ci wybrać najbardziej optymalną opcję dla Twojej restauracji.