Aktywne filtry

Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

Kompleksowe realizacje
obiektów
885 552 429

piec inox

MASZYNKI DO MAKARONU

Maszynka do robienia makaronu - czy jest mi potrzebna?

Warto byłoby zacząć od pytania, czy tego rodzaju sprzęt jest w ogóle potrzebny w twojej restauracji. Być może jesteś w stanie wykonać większość dań wymagających makaronu korzystając z gotowych produktów ze sklepu? W części przypadków faktycznie można skorzystać z takiego szybkiego i łatwego rozwiązania. Szczególnie wtedy, gdy ten element potrawy prawie całkowicie zniknie w innych produktach i smakach. Są jednak takie dania, które wymagają od kucharza włożenia nieco więcej wysiłku. W tych właśnie przypadkach, gdy pasta gra pierwszoplanową rolę, warto sięgnąć po urządzenie, jakim jest profesjonalna maszynka do makaronu. Dzięki niej pasta będzie nie tylko w całości przygotowana w twoim lokalu, ale także zrobiona w zgodzie z zasadami sztuki kulinarnej. Na rynku dostępne są różne modele urządzeń z tej kategorii: maszynka do ravioli, maszynka do wałkowania ciasta na pierogi i wiele innych opcji. Poznaj naszą ofertę, a w razie gdybyś nie znalazł u nas tego, czego szukasz - zapytaj naszych konsultantów. Z przyjemnością pomożemy ci dobrać odpowiedni sprzęt do przygotowywania makaronów w twojej restauracji.

Maszynka do krojenia makaronu - rodzaje

Urządzenia do makaronów można podzielić według różnych kryteriów. Dla nas ważne będą przede wszystkim rodzaje pasty, które jesteśmy w stanie wyprodukować oraz metoda pracy maszynki. Pod tym względem dzielimy je na modele obsługiwane ręcznie oraz te, które korzystają z zasilania z sieci elektrycznej.

Ręczna krajalnica do makaronu

Obsługa modelu ręcznego wymaga nieco więcej uwagi i siły fizycznej. Praktycznie każdy pracownik jest w stanie pracować z tego typu urządzeniem, jednak trzeba to uczciwie przyznać – obsługa korbki z czasem staje się męcząca. Dlatego taka maszynka do klusek jest przeznaczona do wykonywania raczej stosunkowo niewielkich ilości makaronów. Sprzęty są oczywiście wykonane ze stali nierdzewnej i wyposażono je w korbkę oraz uchwyt, który pomaga przymocować całość do blatu kuchennego. Obsługują ciasto o szerokości do 140 milimetrów. Pokrętło regulacji grubości ciasta pozwala z kolei na operowanie grubościami - od zaledwie 0,2 do aż 2,2 milimetra. Żeby uczynić te modele jeszcze bardziej uniwersalnymi, wyposażono je w podwójne noże. Można dzięki temu uzyskać zarówno makarony tagliatelle o grubości 2 mm, jak też 6,5 milimetrowe fettuccine.

Elektryczna maszynka do makaronu

Jeśli jest ci potrzebna krajarka do makaronu, ale nie chcesz wkładać aż tak dużej ilości pracy i uwagi w jego wykonywanie, warto przyjrzeć się ofercie modeli zasilanych elektrycznie. Standardowo są one wykonane ze stali nierdzewnej, co znacznie zwiększa ich żywotność. Idealnie sprawdzają się podczas przygotowywania świeżego makaronu. Zazwyczaj dają możliwość pracy z ciastem o szerokości do 140 mm. Sprzęty różnią się wydajnością. W przypadku tych urządzeń dochodzi ona do ośmiu, a czasami nawet 13 kg na godzinę. Podobnie jest w przypadku wielkości dzieży – może ona mieć od dwóch do trzech i pół kilograma pojemności. Maszynki zazwyczaj pozwalają na dokupienie odpowiednich końcówek, dzięki czemu możesz sam wybrać, jakiego rodzaju makarony chcesz produkować. Standardowo wyposażone są też w nóż, odcinający kolejne kawałki przygotowanej już pasty.

Aktywne filtry

Pokazano 1-4 z 4 pozycji