Patelnia indukcyjna WOK Hendi 239773
- -20%
powered by
Wok jest naczyniem, które ma postać głębokiej patelni z jedną lub dwoma rączkami. Jest szeroko wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, pochodzi bowiem z Chin. Posiadanie woka pozwala na przyrządzenie wielu egzotycznych, orientalnych potraw o głębokim smaku. Posiłki przyrządzone w ten sposób urozmaicą codzienną kuchnię i pozwolą poczuć różnorodne smaki świata.
W patelni typu wok jedzenie przyrządzane jest techniką stir-fry. Służy ona zarówno do smażenia, jak i gotowania na parze, jest więc uniwersalnym naczyniem, które w każdej kuchni z pewnością okaże się przydatne. Dodatkową zaletą wykorzystywania woków w kuchni jest fakt, że pozwalają one na przygotowywanie potraw na minimalnej ilości tłuszczu. Jedzenie lekkostrawne i zdrowe jest coraz chętniej przygotowywane we wszystkich domach i mieszkaniach, jest także doskonałą przystawką lub daniem głównym na imprezach.
W woku można przygotowywać posiłki nie używając tłuszczu w ogóle - a przed rozpoczęciem gotowania wlać do niego szklankę wody. Wykorzystać go można z powodzeniem do przygotowania ryżu, warzyw, mięs oraz ryb, a także makaronów - jest więc naprawdę uniwersalny. Brzegi naczynia doskonale rozprowadzają ciepło w jego wnętrzu, które szybko się nagrzewa. Nada się również do duszenia potraw. Najczęściej posiada jedną rączkę lub dwie, jest więc bardzo poręczny i prosty w obsłudze.
W ofercie sklepu znajduje się zarówno wok na kuchenkę indukcyjną, coraz chętniej wybieraną przez Klientów, jak i wok gastronomiczny na gaz. Patelnia wok indukcja to podążanie za najnowszymi wynalazkami technologicznymi i trendami aranżacyjnymi mieszkań. Patelnia na gaz być może przyda się w lokalach gastronomicznych i restauracjach, które wciąż często wykorzystują kuchnie gazowe. Sprawdzi się również doskonale w gospodarstwach domowych.
Wok gazowy może mieć również zastosowanie w terenowych warunkach - można zabrać go na biwak, aby przyrządzić świeży i aromatyczny posiłek na łonie natury. Zastosowań tego naczynia jest naprawdę sporo i nie trzeba ograniczać się do wykorzystywania go jedynie w domowej kuchni.
Ogromną rolę odgrywa surowiec, z którego wykonana jest patelnia typu wok. Sklep oferuje między innymi wysokiej klasy wok ze stali nierdzewnej. Patelnia z trzech warstw stali nierdzewnej jest naczyniem funkcjonalnym i poręcznym, które z łatwością można utrzymywać w czystości. Jest odporna na korozję oraz działanie kwasów i enzymów pochodzących z pożywienia. Wok aluminiowy wykonany jest z dwóch warstw stali nierdzewnej i jednej warstwy aluminium, dzięki czemu niezwykle szybko się nagrzewa, a ciepło wewnątrz naczynia jest doskonale rozprowadzone. Patelnia typu wok wykonana z aluminium jest przede wszystkim lekka i poręczna.
Wok żeliwny jest bardzo trwały i długo utrzymuje wysoką temperaturę w swoim wnętrzu. Nie ulega deformacjom i nadaje się do przyrządzania każdego typu potraw, nawet na głębokim tłuszczu. Warto zwrócić uwagę także na wok ze stali węglowej - obecnie uważa się, że jest to naczynie doskonałe, które jak żadne inne potrafi uzyskać wyjątkowy aromat oraz chrupkość potraw w nim przyrządzonych. Wok stalowy kuty ręcznie to tradycyjne naczynie kuchni chińskiej, szybko się nagrzewa i pozwala na wykonanie potrawy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Różne rozmiary woków pozwalają na wybór dokładnie takiego modelu, jaki jest Klientowi najbardziej potrzebny. Sklep oferuje wok 28 cm, 30 cm, 32 cm oraz 36 cm, a także 40 cm. Tak szeroki wybór wielkości patelni typu wok sprawia, że może być ona wykorzystana do przygotowania różnej ilości jedzenia - na przykład jedynie dla jednej lub dwóch osób, a także dla całej grupy gości czy większej rodziny. Mniejsze woki z powodzeniem sprawdzą się w niewielkiej kuchni oraz na biwakach czy wyjazdach. Większe mogą być doskonałym wyposażeniem domu większej rodziny, a także lokalu gastronomicznego.
Wok może posiadać pokrywkę, jak i występować w zestawie solo. Pokrywka jest swoistym izolatorem, który zapobiega uciekaniu ciepła i schładzaniu się potrawy. Może przyspieszyć przyrządzanie jedzenia, oraz chronić je przed czynnikami zewnętrznymi - na przykład, kiedy posiłek ma być spożyty na zewnątrz. Dobrze dobrana pokrywka do naczynia to gwarancja udanego gotowania ii szybkiego podgrzewania gotowego już posiłku. Nie zawsze jednak jest konieczna - jej brak umożliwia szybkie odparowywanie żywności.