Filtruj według
Kategorie
Producenci
więcej... mniej
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

CHEMIA PROFESJONALNA

Pokazano 1-12 z 445 pozycji

Środki chemiczne do stosowania w gastronomii

Szeroka oferta z zakresu chemii gastronomicznej:

  •  Chemia do mycia sprzętów i powierzchni
  •  Mydło w płynie i inne środki higieny rąk
  •  Środki chemiczne do mycia i płukania naczyń
  •  Skuteczne usuwanie brudu i drobnoustrojów

Gastronomiczne środki chemiczne pozwalają zachować czystość w każdym obszarze Twojej działalności. Utrzymują wysoki poziom sprzętów i pomieszczeń, pozwalają w skuteczny sposób zmywać i płukać naczynia. Pozbędziesz się dzięki nim trudnego w usunięciu brudu i niechcianych drobnoustrojów oraz zapachów. Zachować też higienę rąk. Szeroki wybór chemii gastronomicznej znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zapraszamy do zapoznania się z jego ofertą oraz do zakupów.

Chemia profesjonalna do mycia sprzętów i powierzchni

Jednym z powszechnych problemów w gastronomii jest osadzanie się kamienia. Środki chemiczne do jego usuwania mogą być przeznaczone do specyficznych sprzętów lub do szerokiej gamy urządzeń mających kontakt z wodą. Chemia do czyszczenia urządzeń z przypaleń i zapieczonego tłuszczu pomagają usuwać nawet wyjątkowo silne zabrudzenia. Usuwaniem tłuszczu i zabrudzeń z urządzeń chłodniczych zajmują się płyny z nanosrebrem. Dzięki środkom chemicznym do mycia powierzchni szklanych i szkliwionych można skutecznie usuwać trudne zabrudzenia, nie pozostawiając smug. Posiadamy w sprzedaży środki do czyszczenia zarówno mebli ze stali nierdzewnej, jak i wykonanych z drewna oraz materiałów drewnopodobnych.

Na potrzeby mycia i dezynfekcji powierzchni twardych powstała cała gama chemicznych środków czystości. Proces mycia może przebiegać ręcznie lub maszynowo. Większość preparatów przeznaczona jest do powierzchni wodoodpornych. Powstały również środki do czyszczenia dywanów i wykładzin z plam, gumy do żucia, klejów, wosków, pasty do obuwia albo farb dyspersyjnych. Chemia ta działa często metodą aktywnej, suchej piany, która zapobiega przemoczeniu mytych powierzchni.

Mydło w płynie i inne środki higieny rąk

Należyty poziom higieny pozwala powstrzymać rozprzestrzenienie się wielu czynników chorobotwórczych. Jedną z bardziej skutecznych metod jest mycie rąk z wykorzystaniem mydła. Mydło w płynie stanowi obecnie standard w większości placówek, które codziennie odwiedza wielu ludzi. Posiada dobre właściwości myjąco-pielęgnacyjne. Zawiera pochodne lanoliny zapobiegające wysuszaniu się skóry. Produkty te najczęściej dostępne są w płynie, posiadamy jednak również mydła w pianie.

Mydło antybakteryjne posiada właściwości dezynfekcyjne dzięki obecności triclosanu lub innych substancji. Przeznaczone jest do stosowania w kuchniach, gastronomii, hotelarstwie czy przemyśle spożywczym, pozwalając ograniczyć ryzyko zatruć pokarmowych. Do czyszczenia silnie zabrudzonych rąk stosuje się pastę do mycia i pielęgnacji rąk. Zawiera ona pochodne lanoliny oraz naturalne olejki cytrusowe. Pozwala zapobiec wysuszaniu skóry rąk oraz tworzy warstwę zapobiegającą podrażnieniom skóry.
Ofertę dopełniają ochronne kremy do rąk, emulsje oraz balsamy do pielęgnacji skóry.

Środki chemiczne do mycia i płukania naczyń

Środki do mycia w zmywarkach mogą być przeznaczone do szerokiej gamy naczyń i akcesoriów kuchennych. Niektóre najlepiej sprawdzają się w przypadku zmywania mniej, inne z kolei lepiej służą do mycia bardziej zabrudzonych naczyń. Proces płukania pozwala z kolei zapobiegać tworzeniu się zacieków. Dzięki temu naczynia i sztućce nie będą wymagały późniejszego polerowania. Dozowanie środków najbardziej uzależnione jest od twardości wody dostarczanej do urządzenia. Płyny takie mogą mieć odczyny kwaśne lub neutralne. Zapobiegają powstawaniu zacieków i plam na mytych powierzchniach, redukują kamienny nalot oraz nadają połysk.

Czasami przy myciu naczyń nie korzystamy z pomocy zmywarki do naczyń i myjemy je ręcznie z pomocą przeznaczonych do tego celu płynów. Usuwają one tłuszcz oraz wszelkie inne zabrudzenia, w tym zapieczone pozostałości jedzenia, nie wymagając jednocześnie intensywnego szorowania. Środki do ręcznego mycia naczyń są dostępne zarówno jako gotowe płyny, jak i koncentraty do rozcieńczenia.

Chemia gospodarcza do gruntownego usuwania brudu i drobnoustrojów

Użytkowane w lokalu gastronomicznym sprzęty lub powierzchnie wymagają czasami dezynfekcji. Środki chemiczne do dezynfekcji pozwalają pozbyć się drobnoustrojów, a w wielu przypadkach również ich przetrwalników. Najczęściej przeznaczone są do usuwania grzybów (drożdżaków) i bakterii. Te o szerszym zakresie dają również pewność usunięcia prątków gruźlicy. Część ze środków dezynfekcyjnych służy również do usuwania prątków i wirusów. Są one skuteczne między innymi przeciwko wirusom ebola oraz ptasiej grypy typu H3N8 i H5N1.

Chemia przeznaczona do gruntownego czyszczenia skutecznie rozpuszcza naloty z kamienia wodnego, resztki mydła, tłusty brud oraz rdzawe nacieki. Częstokroć zapobiega też formowaniu się osadów wapiennych oraz powstawaniu pleśni w miejscach zawilgoconych. Służyć może zarówno do czyszczenia przestrzeni kuchennych, łazienek i ubikacji, jak i innych przestrzeni, które wymagają gruntownego czyszczenia. Kwasowe środki chemiczne służą do mycia i dezynfekcji. Mogą być używane do stosowania codziennego, jak i do usuwania silnych zabrudzeń. Preparaty kwasowe usuwają osady wapienne, cementowe i urynowe, resztki mydła, tłusty brud oraz rdzawe nacieki, a także kamień i zabrudzenia. Skutecznie działają przy tym przeciwko drobnoustrojom.