Patelnia Kitchen Line bez pokrywki śr. 240 mm Hendi 838501
- -6%
powered by
Filtry
Patelnie stalowe to najbardziej wytrzymały i odporny na wysokie temperatury rodzaj patelni. Dzięki swoim właściwościom cieszą się ogromną popularnością wśród zawodowych kucharzy, jak i amatorów kuchni pomimo tego, że są dosyć wymagające.
Patelnia stalowa to produkt uniwersalny. Jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które dużo gotują, zależy im na trwałości sprzętów kuchennych i używają patelni w różnych warunkach. Patelnia metalowa świetnie sprawdzi się przy tradycyjnym gotowaniu, można smażyć w niej na płycie indukcyjnej, a także piec w piekarniku, czy nawet na ognisku. Są to patelnie najczęściej wybierane przez lokale gastronomiczne, ponieważ przy właściwym użytkowaniu są właściwie niezniszczalne. Naczynia stalowe idealnie zachowują równość dna i ścianek i nie odkształcają się nawet w wysokich temperaturach. Ponadto bardzo długo trzymają ciepło, co czyni je energooszczędnymi. Aby cieszyć się długą żywotnością patelni stalowej, należy odpowiednio o nią zadbać. Ważne jest, aby zahartować ją przed pierwszym użyciem, odpowiednio rozgrzewać oraz stosować właściwą ilość tłuszczu przy każdym smażeniu, a także dbać o jej właściwą konserwację.
Wśród patelni stalowych wyróżnić można kilka rodzajów jak np. patelnie ze stali węglowej, patelnie z powłoką teflonową oraz cieszące się największą popularnością patelnie ze stali nierdzewnej.
Najbardziej popularnym stopem używanym przy produkcji sprzętów kuchennych jest stal nierdzewna oznaczana symbolem 18/8 lub 18/10, co oznacza, że zawiera ona 18% chromu i 8 lub 10% niklu. Patelnia ze stali nierdzewnej tak jak wszystkie patelnie stalowe cechuje się niezwykłą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ale ponadto nie wchodzi w reakcję z potrawami oraz jak sama nazwa wskazuje, jest całkowicie odporna na korozję. Patelnie te są obojętne dla zdrowia i bezpieczne dla wszystkich, nie ma bowiem możliwości, aby przedostały się z nich do jedzenia jakiekolwiek substancje chemiczne. Patelnia że stali nierdzewnej posiada jednak jedną wadę: potrzeba nieco wprawy i doświadczenia, aby komfortowo używać takiej patelni i nie przypalić na niej jedzenia. Rozwiązaniem tego problemu może być kupno patelni stalowej z powłoką np. teflonową, która zapobiega przywieraniu potraw i jest znacznie prostsza w obsłudze. Warto pamiętać, że patelnia stal nierdzewna z każdym dniem użytkowania staje się łatwiejsza w obsłudze, a jeśli zadba się o nią we właściwy sposób, może służyć całe lata.