Salaterka, Toledo, O 125 mm Stalgast 388604
- -10,2%
powered by
• Białe, écru, ale także w innych kolorach
• O kształtach tradycyjnych lub nowoczesnych
• Z ciekawymi zdobieniami lub bez dodatkowych kolorów
• Specjalne salaterki na dipy
Jeszcze całkiem niedawno porcelana była wyznacznikiem statusu społecznego. Czasami nawet nazywano ją białym złotem. Teraz pełni rolę eleganckiego dodatku, gdy korzystanie z naczyń szklanych nie stworzyłoby odpowiedniej oprawy wizualnej. Porcelanowe salaterki posiadają bowiem wyjątkowo szlachetny wygląd. Ceramika w tej lub innej formie towarzyszy nam od tysięcy lat. Nic więc dziwnego, że mocno wrosła w naszą codzienność. Coraz bardziej wyrafinowane metody jej wytwarzania dały nam porcelanę. Zaś postęp techniczny i zmiany w technologii wyrobu naczyń sprawiły, że praktycznie każdy może cieszyć się unikalnym charakterem naczyń porcelanowych.
Naczynia wykonane z ceramiki to wiele różnorodnych wzorów wykończenia i zdobienia. Dotyczy to więc również salaterek z porcelany. Łatwo jest dobrać do swoich potrzeb zarówno kształt, jak i kolor porcelany. Producenci naczyń ceramicznych mają bowiem dużo więcej możliwości nadawania ich wyglądowi unikalnych cech. Ta specjalna ceramika wysokiej jakości przywędrowała do Europy z Chin. Czasy jej produkcji na naszym kontynencie sięgają osiemnastego wieku. Kiedyś praktycznie zawsze biała i prześwitująca, obecnie znajdziesz u nas również salaterki z porcelany w kolorze écru, ale też naczynia w kolorze niebieskim czy zielonym.
Porcelanowe salaterki w wersji eleganckiej mogą nie posiadać żadnych zdobień. Istnieje jednak duża grupa salaterek, które ozdobiono kolorowymi paskami – niebieskimi, zielonymi, pomarańczowymi lub żółtymi. Część naczyń posiada kolorowe, nakrapiane powierzchnie, większość porcelanowych salaterek wpisuje się jednak w tradycyjną formę bez dodatkowych zdobień. Jeśli zaś chodzi o kształty, naczynia te mogą posiadać zarówno standardową formę, jak też dodatkowe żłobienia albo ciekawe wyprofilowanie brzegów.
Porcelanowe salaterki na dipy są oddzielną kategorią tych naczyń. Dip jest pikantnym i gęstym sosem, który jest podawany na zimno. Wykonuje się go na bazie ze śmietany, jogurtu, majonezu albo twarogu. Pikantny, wyrazisty smak dipów powstaje dzięki dodatkowym składnikom – przyprawom, ziołom, owocom czy marynatom. Porcelanowe salaterki na dipy charakteryzują się bardzo różnymi pojemnościami, jednak jedno, co je łączy to praktyczne pionowe ścianki.