Filtruj według
Producenci
Cena
Kategorie
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

DESKI DO KROJENIA

Dostępność: 48h
Producent: Red Fox
Kod produktu: 00008788

DK - 3 Deska do krojenia Red Fox

Cena podstawowa 293,97 zł Cena 249,87 zł
Netto 203,15 zł bez VAT
  • -15%
Dostępność: 4 tygodnie
Producent: Red Fox
Kod produktu: 00008786

DK - 2 Deska do krojenia Red Fox

Cena podstawowa 244,77 zł Cena 208,05 zł
Netto 169,15 zł bez VAT
  • -15%
Dostępność: 4 tygodnie
Producent: Hendi
Kod produktu: 506905

Deska drewniana 530x325 Hendi 506905

Cena podstawowa 220,17 zł Cena 176,14 zł
Netto 143,20 zł bez VAT
  • -20%
Dostępność: 4 tygodnie
Producent: Red Fox
Kod produktu: 00008783

DK - 1 Deska do krojenia Red Fox

Cena podstawowa 183,27 zł Cena 155,78 zł
Netto 126,65 zł bez VAT
  • -15%
Pokazano 1-12 z 91 pozycji

Deski kuchenne do krojenia i serwowania

Zapoznaj się z naszą ofertą gastronomicznych desek do krojenia i serwowania:

  • Drewniane deski pod pizzę i do krojenia
  • Deski w wersji dla alergików
  • Kolorowe deski do krojenia przeznaczone do różnych grup produktów
  • Z praktycznym wycięciem wokół deski, ograniczającym rozlewanie płynów

Deski do krojenia z tworzyw sztucznych występują w różnorodnych, zgodnych z HACCP kolorach. Deski drewniane z kolei dostępne są w wersjach do serwowania pizzy oraz do krojenia. Nasze deski mają za zadanie sprawić, by Twoja praca przebiegała sprawnie i z zachowaniem wysokiego poziomu higieny. Zapraszamy do zapoznania się z kategorią desek i wybrania idealnego do Twoich potrzeb sprzętu w sklepie internetowym.

Bogata kolorystyka gastronomicznych desek do krojenia

Z pewnością zauważyłeś, że wiele desek do krojenia występuje w sprzedaży w różnorodnej kolorystyce. Dostępne są zatem deski białe, brązowe, czarne, czerwone, niebieskie, zielone oraz żółte. Czy ich producentom chodziło wyłącznie o to, byś mógł wybrać do swojej kuchni deskę o ulubionym kolorze lub taką, która najlepiej wpasuje się w wystrój, panujący w Twoim lokalu gastronomicznym? Oczywiście nie. Używanie desek do krojenia w różnych kolorach pomaga zapobiec zanieczyszczeniom, które mogłyby się przenieść pomiędzy żywnością z różnych grup. To z kolei pozwala uniknąć zanieczyszczenia żywności, która następnie trafiłaby do Twoich klientów, narażając ich na zatrucia pokarmowe.

Co za tym idzie, istnieją specjalne zalecenia, by poszczególnych kolorów desek do krojenia używać wyłącznie w pracy z daną grupą żywności. Do przygotowania surowego mięsa zalecane jest używanie deski w kolorze czerwonym. Deska o barwie niebieskiej służyć ma do pracy z surowymi rybami. Żółta deska przeznaczona została na potrzeby mięs, które zostały już wcześniej poddane obróbce termicznej i mamy pewność, że po kontakcie z nimi nikomu nie grozi już zatrucie pokarmowe. Deska w kolorze brązowym ma służyć do krojenia warzyw korzeniowych, zielona z kolei – sałat, owoców i świeżych warzyw. Barwa biała deski oznacza, że przeznaczono ją do pracy z wyrobami piekarniczymi oraz nabiałem.

Deski do krojenia pomagają zapewnić higienę w lokalu gastronomicznym

Zachowanie higieny w lokalach gastronomicznych jest niezwykle ważne. Dzięki koncentracji na tym aspekcie prowadzonej przez Ciebie działalności bierzesz pod uwagę zdrowie swoich klientów. W tym samym czasie dbasz też jednak również o własną reputację – informacja o zatruciach pokarmowych, mających swój rodowód w Twoim lokalu gastronomicznym nadszarpnęłaby jego wizerunek, a może nawet doprowadziła do jego zamknięcia. Dzięki korzystaniu z powszechnie akceptowanych kodów kolorystycznych i upewnieniu się, że każdy z pracowników przestrzega uzgodnionych procedur masz pewność, że możliwość przeniesienia zanieczyszczenia z jednej grupy żywności na drugą zostanie znacznie ograniczona.

Deski drewniane

Drewniane deski do krojenia

Kolorowe deski wykonane są z tworzyw sztucznych, jednak istnieje również inna grupa tych sprzętów kuchennych – deski do krojenia z drewna. Przez pewien czas uważano, że deski plastikowe są produktem łatwiejszym w czyszczeniu, jednak po dokładniejszej analizie okazało się, że produkt z odpowiedniego gatunku drewna bywa od nich pod tym względem lepszy w niektórych zastosowaniach. Wykluczyć tu jednak należy krojenie surowego mięsa, w przypadku którego deska z tworzywa zawsze okazuje się rozsądniejszym wyborem. Drewniane deski do krojenia mogą posiadać litą, płaską powierzchnię, ale może ona też posiadać drewnianą kratkę, która w niektórych modelach daje się wyjmować.

Wykonane z drewna deski pod pizzę

Pizza kojarzy nam się z wielowiekową tradycją, drewno świetnie nadaje się więc do jej podawania. Pizzerie serwują swoje dania w różnych wymiarach – od zaledwie kilkunastu centymetrów aż po te, mierzące ponad pół metra średnicy. Deski do serwowania pizzy muszą więc również występować w rozmiarach, które pozwolą bezpiecznie dostarczyć jedzenie na stół gości Twojego lokalu. Jeśli taka deska posiada dodatkowo zagłębienia w powierzchni, mogą one znacząco ułatwić krojenie pizzy na sześć równych części.

Przydatne usprawnienia stosowane w deskach do krojenia

W zależności od Twoich indywidualnych potrzeb może się okazać, że któreś z niestandardowych rozwiązań świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni. Wyposażenie deski w gumowe nóżki znacząco zmniejsza szansę, że deska przesunie się w trakcie krojenia. Standaryzacja wymiarów pod kątem Gastro Norm sprawia między innymi, że łatwiej jest magazynować taką deskę z innymi sprzętami kuchennymi o podobnych gabarytach. Deski do krojenia występują również w wersji dla alergików.

Wyposażenie deski do krojenia w uchwyt zapewnia łatwiejszy transport. Wycięcie biegnące wokół deski ułatwia pracę z produktami, z których w trakcie krojenia wyciekają płyny – większość z nich zatrzyma się w okalającym deskę wycięciu, co może mieć szczególne znaczenie w przypadku pracy z surowym mięsem. Niektóre z desek wyposażone są dodatkowo w miarkę o zakresie od zera do czterdziestu centymetrów.