Blat neutralny 800x730x290 mm Fagor EN-710 C
- -25%
powered by
Blaty neutralne i stanowiska robocze z oferty naszej firmy:
• Blaty robocze na podstawie częściowo zamkniętej
• Element roboczy z szufladą
• Wykonanie nierdzewne
• Duża odporność na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne i inne czynniki
Zapraszamy do poznania naszej bogatej oferty blatów roboczych. Zwane również stanowiskami neutralnymi czy płytami roboczymi, służą do wykonywania prac w kuchniach restauracji. Czy szukasz sprzętu na podstawie czy bez niej, z szufladą czy bez – znajdziesz tu poszukiwaną przez Ciebie płytę roboczą. Poznaj tę kategorię naszego sklepu internetowego i wybierz sprzęt, dzięki któremu będziesz przez wiele lat sprawnie i w higienicznych warunkach przygotowywał potrawy do swoich klientów. Zapraszamy!
Część stanowisk roboczych wyposażona jest w podstawy, dzięki którym stanowią one pełnoprawny nierdzewny mebel gastronomiczny. Najczęściej jest to podstawa zamknięta z trzech stron – posiada zabudowane ścianki boczne oraz tylną. Przód takiego blatu neutralnego pozostaje otwarty, nie będąc zamykanym na przykład drzwiczkami. Pozwala to przechowywać w podstawie stanowiska roboczego przedmioty niezbędne podczas pracy i szybko po nie sięgać.
Blaty robocze wykonuje się ze stali nierdzewnej, ponieważ w wilgotnym środowisku kuchni w restauracji nie ulegnie ona korozji. Rdza pojawia się na zwykłej stali a następnie łatwo się łuszczy i odpada. Sprawia to, że stopniowo niszczeją kolejne jej warstwy. Stanowiska robocze wykonane ze stali nierdzewnej są na szczęście odporne na ten proces. W kontakcie z czynnikami które naraziłyby zwykłą stal na postępującą korozję „nierdzewka” jest w stanie się obronić za pomocą procesu pasywacji. Właśnie ta zaleta stali nierdzewnej sprawia, że jest ona szeroko wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym. Co więcej, nie wpływa ona ani na smak, ani na właściwości chemiczne tworzonych na blacie roboczym potraw. Jest ponadto łatwa w czyszczeniu i sterylizacji, dzięki czemu nie jest trudno wyeliminować potencjalne skażenia bakteryjne jedzenia, które będzie miało z nią styczność. Nie można też zapomnieć o bardzo dużej trwałości stali. To właśnie te czynniki zapewniły jej popularność w komercyjnych kuchniach, przemysłowym przetwarzaniu żywności, przetwórstwie mięsa czy w materiale naczyń i pojemników kuchennych. Stanowiska robocze ze stali nierdzewnej są odporne na ciepło, łatwe w czyszczeniu, ale również bardzo trwałe.
Nie wszystkie blaty robocze są wyposażone w szufladę. Mowa tu szczególnie o prostszych i tańszych rozwiązaniach z tej kategorii. Szuflada okazuje się jednak niezwykle przydatna w wielu zadaniach. Załóżmy, że element neutralny wykorzystywany jest do krojenia produktów żywnościowych. Jeśli posiada szufladę, można ją przeznaczyć na potrzebne do tego zadania narzędzia, na przykład odpowiedni zestaw noży.