powered by
DEZYNFEKCJA
Płyny do dezynfekcji chirurgicznej i higienicznej rąk MAD351 Merida Velodes Soft
BacForce EL 900 5L Ecolab 9077450 chlorowy środek myjąco-dezynfekcyjny
- -15%
Desichlor 1L Merida F103 płyny do dezynfekcji i mycia z chlorem, koncentrat
KitchenPro Des Special 2L Ecolab 9079720 środek czyszczący i dezynfekcyjny
- -15%
Epicare Des 500 ml Ecolab 9057890 płynny środek do dezynfekcji rąk
- -15%
Myjący spray do dezynfekcji MERIDA DESINFECTIN COMPLEX M430 plus+ NMD001 500 ml
Płyny do dezynfekcji chirurgicznej i higienicznej rąk, Merida Velodes Soft MAD151 500 ml
KitchenProDes 2L Ecolab 9081990 środek czyszczący i dezynfekcyjny
- -15%
Spray do dezynfekcji i mycia MERIDA DESMED SPRAY bakteriobójczy i grzybobójczy
Mikro-Quat Extra 5L Ecolab 9047240 płyny do dezynfekcji i mycia powierzchni
- -30,38%
MERIDA EPIDEMIN M400 plus+ preparat myjąco-dezynfekcyjny, pojemność 10 l NMD601
Środki chemiczne do dezynfekcji rąk, sprzętów i powierzchni
Powierzchnie i sprzęty pozbawione drobnoustrojów dzięki środkom do dezynfekcji:
- Skuteczne, a przy tym bezpieczne dla ludzi
- Podstawowe środki do usuwania bakterii i grzybów...
- ...oraz środki skuteczne przeciwko wirusowi ebola czy ptasiej grypie
- Z zastosowaniem do różnego rodzaju powierzchni
Środki chemiczne do dezynfekcji pozwalają w skuteczny sposób ograniczyć rozprzestrzenianie się niebezpiecznych drobnoustrojów: bakterii, grzybów i wirusów. To niezwykle ważne w każdym lokalu gastronomicznym, ponieważ pozwala uniknąć zatruć pokarmowych wśród klientów i pracowników Twojej firmy. Szeroki wybór produktów do dezynfekcji znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zapraszamy do zapoznania się z jego ofertą oraz do zakupów.
Środki chemiczne do dezynfekcji
Szybkie namnażanie się potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów sprawia, że nie zawsze wystarcza samo mycie sprzętów i powierzchni. Użytkowane w lokalu gastronomicznym sprzęty lub powierzchnie muszą zostać wtedy poddane dezynfekcji. Dzięki środkom chemicznym, które są do niej przeznaczone, można pozbyć się drobnoustrojów, a częstokroć także ich przetrwalników. Środki chemiczne stosowane do dezynfekcji w przemyśle gastronomicznym muszą spełniać wiele warunków. Z jednej strony muszą być wyjątkowo skuteczne – tak, by znacząco ograniczać możliwość wystąpienia zatruć pokarmowych. Z drugiej zaś ich stosowanie w pobliżu przygotowywanej żywności nie może zagrażać klientom zatruciami środkami chemicznymi.
Spektrum działania środków dezynfekcyjnych
Środki chemiczne do dezynfekcji posiadają różne spektrum działania, w zależności od tego, których rodzajów drobnoustrojów chcemy się pozbyć. W najbardziej popularnej odmianie pozwalają skutecznie pozbywać się grzybów (drożdżaków) i bakterii. Te o szerszym zakresie dają również pewność usunięcia prątków gruźlicy. Część ze środków dezynfekcyjnych służy również do usuwania prątków i wirusów. Są one skuteczne między innymi przeciwko wirusom ebola oraz ptasiej grypy typu H3N8 i H5N1. Niektóre ze środków do dezynfekcji służą również do usuwania osadów kamienia, tłuszczu czy też do czyszczenia.
Bezpieczeństwo środków dezynfekcyjnych
Częstokroć możemy martwić się, czy środki, służące do dezynfekcji bezpowrotnie nie zniszczą sprzętów i powierzchni, na których ich użyjemy. W związku z tym producenci informują, w jaki sposób można używać ich produktu. Możemy się zatem dowiedzieć, że dany środek nie wpływa ujemnie na dezynfekowane powierzchnie, nie powoduje korozji czy też nie niszczy powierzchni szklanych, akrylowych czy lakierowanych. Zazwyczaj głównym warunkiem, który musi spełniać dezynfekowana powierzchnia, jest odporność na działanie wody. Czasami jednak warunkiem użytkowania środka na danej powierzchni jest jej odporność na kwasy.
Środki do dezynfekcji - przeznaczenie
Wiele środków dezynfekcyjnych z powodzeniem można stosować w szpitalach, szkołach, przedszkolach czy domach opieki. Szczególnie ważna jest też możliwość używania ich do dezynfekowania w zakładach przemysłu spożywczego, ponieważ znajdują się tam powierzchnie mające kontakt z żywnością. Inne zastosowania to utrzymanie higieny weterynaryjnej w miejscach hodowli, przetrzymywania i transportu zwierząt.