Filtruj według
Producenci
więcej... mniej
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

DEZYNFEKCJA

Podkategorie

Środki chemiczne do dezynfekcji rąk, sprzętów i powierzchni

Powierzchnie i sprzęty pozbawione drobnoustrojów dzięki środkom do dezynfekcji:

  • Skuteczne, a przy tym bezpieczne dla ludzi
  • Podstawowe środki do usuwania bakterii i grzybów...
  • ...oraz środki skuteczne przeciwko wirusowi ebola czy ptasiej grypie
  • Z zastosowaniem do różnego rodzaju powierzchni

Środki chemiczne do dezynfekcji pozwalają w skuteczny sposób ograniczyć rozprzestrzenianie się niebezpiecznych drobnoustrojów: bakterii, grzybów i wirusów. To niezwykle ważne w każdym lokalu gastronomicznym, ponieważ pozwala uniknąć zatruć pokarmowych wśród klientów i pracowników Twojej firmy. Szeroki wybór produktów do dezynfekcji znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zapraszamy do zapoznania się z jego ofertą oraz do zakupów.

Środki chemiczne do dezynfekcji

Szybkie namnażanie się potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów sprawia, że nie zawsze wystarcza samo mycie sprzętów i powierzchni. Użytkowane w lokalu gastronomicznym sprzęty lub powierzchnie muszą zostać wtedy poddane dezynfekcji. Dzięki środkom chemicznym, które są do niej przeznaczone, można pozbyć się drobnoustrojów, a częstokroć także ich przetrwalników. Środki chemiczne stosowane do dezynfekcji w przemyśle gastronomicznym muszą spełniać wiele warunków. Z jednej strony muszą być wyjątkowo skuteczne – tak, by znacząco ograniczać możliwość wystąpienia zatruć pokarmowych. Z drugiej zaś ich stosowanie w pobliżu przygotowywanej żywności nie może zagrażać klientom zatruciami środkami chemicznymi.

Spektrum działania środków dezynfekcyjnych

Środki chemiczne do dezynfekcji posiadają różne spektrum działania, w zależności od tego, których rodzajów drobnoustrojów chcemy się pozbyć. W najbardziej popularnej odmianie pozwalają skutecznie pozbywać się grzybów (drożdżaków) i bakterii. Te o szerszym zakresie dają również pewność usunięcia prątków gruźlicy. Część ze środków dezynfekcyjnych służy również do usuwania prątków i wirusów. Są one skuteczne między innymi przeciwko wirusom ebola oraz ptasiej grypy typu H3N8 i H5N1. Niektóre ze środków do dezynfekcji służą również do usuwania osadów kamienia, tłuszczu czy też do czyszczenia.

Bezpieczeństwo środków dezynfekcyjnych

Częstokroć możemy martwić się, czy środki, służące do dezynfekcji bezpowrotnie nie zniszczą sprzętów i powierzchni, na których ich użyjemy. W związku z tym producenci informują, w jaki sposób można używać ich produktu. Możemy się zatem dowiedzieć, że dany środek nie wpływa ujemnie na dezynfekowane powierzchnie, nie powoduje korozji czy też nie niszczy powierzchni szklanych, akrylowych czy lakierowanych. Zazwyczaj głównym warunkiem, który musi spełniać dezynfekowana powierzchnia, jest odporność na działanie wody. Czasami jednak warunkiem użytkowania środka na danej powierzchni jest jej odporność na kwasy.

Środki do dezynfekcji - przeznaczenie

Wiele środków dezynfekcyjnych z powodzeniem można stosować w szpitalach, szkołach, przedszkolach czy domach opieki. Szczególnie ważna jest też możliwość używania ich do dezynfekowania w zakładach przemysłu spożywczego, ponieważ znajdują się tam powierzchnie mające kontakt z żywnością. Inne zastosowania to utrzymanie higieny weterynaryjnej w miejscach hodowli, przetrzymywania i transportu zwierząt.

Pokazano 1-12 z 53 pozycji

Podkategorie