Aktywne filtry

Cena

  • 5,00 zł - 940,00 zł

    -

Filtr producentów

Szerokość (mm)

Wysokość (mm)

Grubość (mm)

Kolor

Grubość stali (mm)

Długość ostrza (mm)

Mycie w zmywarce

Materiał wykonania

Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

Kompleksowe realizacje
obiektów
885 552 429

piec inox

NOŻE

Noże gastronomiczne

Szeroka oferta noży gastronomicznych w naszym sklepie internetowym:

  • Różnokolorowe noże, przeznaczone do różnych grup żywności
  • Noże do zastosowań uniwersalnych
  • Wykonane z niezawodnej stali nierdzewnej
  • Szeroka gama noży o specjalnych zastosowaniach

Noże gastronomiczne mogą znacząco ułatwić Twoją pracę dzięki barwnym rękojeściom, które są zgodne z kodami kolorystycznymi przypisanymi do różnych grup żywności. Wszystko to po to, by Twoją pracę cechować mógł wysoki poziom higieny. W naszej ofercie znajdują się zarówno noże uniwersalne, jak i te o specjalnych zastosowaniach – do mięs i ryb, serów, pieczywa czy dekoracji.

Noże gastronomiczne – kodowanie kolorystyczne

Wiele z dostępnych u nas noży gastronomicznych dostępnych jest w zróżnicowanych kolorach. Są to najczęściej noże białe, brązowe, czarne, czerwone, niebieskie, zielone oraz żółte. Motywacja producentów do produkcji rękojeści noży w różnych kolorach jest w tym przypadku taka sama, jak przy wytwarzaniu desek do krojenia, które przecież są bardzo często wykorzystywane do pracy wspólnie z nożami. Nie chodzi zatem o możliwość dobrania narzędzia w ulubionym kolorze lub dopasowania go do wystroju lokalu gastronomicznego, lecz o zapobiegnięcie zanieczyszczeniom, które mogłyby się przenieść pomiędzy żywnością z różnych grup. Pozwala to znacząco zmniejszyć szanse narażenia Twoich klientów na zatrucia pokarmowe. Istnieją bowiem specjalne zalecenia, które sugerują używać poszczególnych kolorów noży wyłącznie w pracy z daną grupą żywności.

Nóż o barwie niebieskiej służyć ma do pracy z surowymi rybami. Do przygotowania surowego mięsa zalecane jest używanie noża w kolorze czerwonym. Nóż w kolorze brązowym ma służyć do krojenia warzyw korzeniowych. Nóż zielony przeznaczono do sałat, owoców i świeżych warzyw. Barwa biała noża oznacza, że przeznaczono go do pracy z nabiałem i wyrobami piekarniczymi. Żółty nóż przewidziano do krojenia mięs, które zostały już wcześniej poddane obróbce termicznej - masz pewność, że po kontakcie z taką żywnością nikomu nie grozi zatrucie pokarmowe. Higiena w Twoim lokalu gastronomicznym jest ważna z kilku powodów. Z jednej strony dbasz w ten sposób o zdrowie swoich gości. Drugim ważnym aspektem jest tu troska o przyszłość własnego biznesu. Jeśli obecni i potencjalni klienci dowiedzieliby się, że Twój lokal gastronomiczny jest źródłem wielu zatruć pokarmowych, z pewnością mogliby się zacząć zastanawiać, czy warto nadal się w nim odżywiać. Z pewnością nadszarpnęłoby to jego wizerunek, a może nawet doprowadziło do zamknięcia Twojej firmy. Jeśli jednak skorzystasz z powszechnie akceptowanych kodów kolorystycznych i upewnisz się, że każdy z Twoich pracowników przestrzega uzgodnionych procedur możesz mieć pewność, że możliwość przeniesienia zanieczyszczenia z jednej grupy żywności na drugą będzie dużo mniejsza.

Noże uniwersalne oraz specjalistyczne

Jednym z podstawowych podziałów noży może być ten na noże uniwersalne oraz noże o specjalnych zastosowaniach. Noże uniwersalne sprawdzają się wszędzie tam, gdzie nie ma potrzeby posłużenia się narzędziem o kształcie specjalnie dostosowanym do wykonywanego zadania. Takie uniwersalne sztućce jednak też potrafią cechować się zmiennymi parametrami – mogą być krótkie lub długie, z ostrzem gładkim lub ząbkowanym. Zarówno noże uniwersalne, jak i te o specjalnych zastosowaniach, wykonane są ze stali nierdzewnej. Jest ona bowiem materiałem, który bardzo często znajduje zastosowanie w przemyśle gastronomicznym.

Stal nierdzewna nie wpływa na smak ani właściwości chemiczne przygotowanych z jej pomocą dań. Nie ulega też rdzy i jest odporna na kwaśne środowisko. Noże ze stali nierdzewnej dają możliwość łatwego czyszczenia, częstokroć również w zmywarkach. Nawet nóż wykonany z najlepszej gatunkowo stali wymaga jednak okresowego ostrzenia – stalka jest rodzajem ostrzałki, przeznaczonej do ostrzenia noży gastronomicznych.

Noże gastronomiczne o specjalnych zastosowaniach

Noże przeznaczone do mięs i ryb mogą najlepiej pracować z surowym materiałem lub z przygotowanymi już potrawami. Stąd też podział z jednej strony na noże do mięsa, filetowania czy oddzielania kości, z drugiej zaś na narzędzia do steków, pieczeni, szynki czy kebaba. Istnieją specjalistyczne noże do krojenia bułek i chleba oraz do smarowania. Krojenie serów miękkich oraz twardych nastręcza pewnych trudności, lecz i na to znajdzie się rozwiązanie w postaci specjalistycznie przygotowanych do tego noży.

Do obierania jarzyn świetnie sprawdzą się noże do obierania, dostępne też są narzędzia do pomidorów. Możliwość dekorowania stanowi tu w pewnym sensie oddzielną podkategorię – wyróżnić można noże dekoracyjne zakrzywione i proste, kanałowe poziome i pionowe, pojedyncze i podwójne noże do kulek. Do nakładania tortów sprawdzi się nóż łopatka, istnieją też noże dekoracyjne do cytrusów oraz masła.

Aktywne filtry

Dostępność: 1 tydzień
Producent: Hendi
Kod produktu: 781340

Nóż kuty do mięsa - 20cm

Cena podstawowa 51,66 zł Cena 38,75 zł
Netto 31,50 zł bez VAT
  • -25%
  • -25%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Hendi
Kod produktu: 845059

Nóż japoński SASHIMI 210 mm

Cena podstawowa 109,47 zł Cena 82,10 zł
Netto 66,75 zł bez VAT
  • -25%
  • -25%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Hendi
Kod produktu: 842713

Nóż HACCP kucharski 24cm - zielony

Cena podstawowa 34,44 zł Cena 25,83 zł
Netto 21,00 zł bez VAT
  • -25%
  • -25%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Hendi
Kod produktu: 842010

Zestaw nożyków HACCP 9 cm - 6 szt.

Cena podstawowa 72,57 zł Cena 54,43 zł
Netto 44,25 zł bez VAT
  • -25%
  • -25%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Stalgast
Kod produktu: 214108

Nóż do obierania, L 100 mm 214108

Cena podstawowa 15,74 zł Cena 14,96 zł
Netto 12,16 zł bez VAT
  • -5%
  • -5%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Sanelli
Kod produktu: 225330

Nóż do ryb, Sanelli, L 345 mm 225330

Cena podstawowa 195,57 zł Cena 185,79 zł
Netto 151,05 zł bez VAT
  • -5%
  • -5%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Stalgast
Kod produktu: 334112

Nóż do obierania, L 60 mm 334112

Cena podstawowa 15,99 zł Cena 15,19 zł
Netto 12,35 zł bez VAT
  • -5%
  • -5%
Dostępność: 1 tydzień
Producent: Hendi
Kod produktu: 843994

Nóż do oddzielania kości - 160 mm

Cena podstawowa 71,34 zł Cena 53,51 zł
Netto 43,50 zł bez VAT
  • -25%
  • -25%
Pokazano 1-12 z 554 pozycji