Siatka do pizzy, aluminiowa, O 600 mm Stalgast 562600
- -10,2%
powered by
Siatki do pizzy to znaczne ułatwienie w przygotowaniu tej lubianej przez praktycznie wszystkich potrawy. Są trwałe i można na nich przygotować praktycznie każdy rozmiar pizzy. Dzięki swojemu działaniu zaoszczędzają Twój czas i pieniądze, a pizza przygotowana na nich jest zawsze równomiernie wypieczona. Zapraszamy do sprawdzenia tego świetnego rozwiązania w Twojej pizzerii.
Są różne spojrzenia na to, jaka powinna być idealna pizza. Stąd też pojawiły się jej wariacje – zarówno regionalne, w zakresie składników które do niej trafiają, jak i w kwestii najlepszej techniki wypieku. Tradycyjne metody opalania drewnem wypierane są przez nowoczesne piece do pizzy, zasilane gazowo lub elektrycznie. W takich piecach warto skorzystać z praktycznego rozwiązania, jakim są siatki do pizzy. Ich głównym zadaniem jest ułatwić Ci pieczenie pizzy, dzięki czemu uzyskasz równomierny wypiek.
Klienci pizzerii mają zazwyczaj możliwość zamawiania swoich ulubionych dań w różnych rozmiarach. Pizze specjalnie skomponowane dla małych dzieci będą zatem znacznie mniejsze od tych, które trafią na stół rodzin ze starszymi dziećmi lub samych osób dorosłych. Siatki do pizzy są zatem produkowane w różnych rozmiarach – od przyborów o niewielkich średnicach po siatki, na których zmieszczą się dużo większe pizze.
Siatki do pizzy najczęściej wykonane są z siatki aluminiowej w technologii beznitowej. Z jednej strony ułatwia to wentylację, z drugiej zaś – pozwala na osiągnięcie dużo lepszego efektu wizualnego przygotowanej w ten sposób pizzy. Jej brzegi nie zostają bowiem naruszone przez wystające elementy siatki. Sito siatki do pizzy projektowane jest w ten sposób, by powietrze i ciepło miało możliwość optymalnego przepływu pod ciastem. Wszystko to sprawia, że przyszła pizza jest pieczona bardziej równomiernie, niż miałoby to miejsce bez użycia siatki. Zazwyczaj zapewnia to też bardziej chrupiącą skórkę pizzy, która jest preferowana przez wielu amatorów tej potrawy.
Dzięki lepszemu przepływowi powietrza można też liczyć na to, że pizza będzie gotowa szybciej. Pizza nie styka się bowiem bezpośrednio z elementami pieca. Szybszy czas przygotowania to z kolei z jednej strony możliwość szybszego obsłużenia Twoich klientów, z drugiej zaś – oszczędność paliwa gazowego lub energii elektrycznej, a co za tym idzie – niższe bieżące koszty prowadzenia działalności gospodarczej.
Pizza to z jednej strony tradycja i aspekt ten jest podkreślany w wielu lokalach gastronomicznych, które się w niej specjalizują. Z drugiej zaś strony większość pizzerii korzysta z nowoczesnych rozwiązań w postaci pieców do pizzy zasilanych gazem lub prądem, a ich klienci nie są w aż tak dużym stopniu zainteresowani historią ulubionej potrawy. W takich przypadkach pizza o nieregularnych kształtach, przypalona lub niedopieczona, może zniechęcić ich do Twojego lokalu.
Siatki do pizzy pozwalają podnieść estetykę tworzonych potraw, a w przypadku niektórych pieców również znacząco zmniejszyć narażenie pizzy na przypalanie. Pizzę na siatce łatwo też przenieść – nie wyślizgnie się ona z uchwytu kelnera i można mieć pewność, że bezpiecznie dotrze do stolika gości Twojej pizzerii. Siatki do pizzy są łatwe i wygodne w czyszczeniu.
Siatki do pizzy są łatwe w utrzymaniu czystości – wystarczy postępować zgodnie z zasadami, stosowanymi w użytkowaniu sprzętów aluminiowych. Można je dobrać do praktycznie każdego rozmiaru pizzy, zatem jedynym ograniczeniem jest tu wielkość posiadanego przez Ciebie pieca. Aluminium nie jest materiałem toksycznym, nie musisz więc martwić się o zdrowie Twoich klientów. Siatki do pizzy są też bardzo przystępne cenowo, łatwiej zatem nawet na próbę zainwestować w takie rozwiązanie, by samemu przekonać się o ich zaletach.
Siatka jest trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne, a przy tym nie poddaje się rdzy. Przy rozsądnym użytkowaniu powinna więc posłużyć Ci przez długi czas. Czas pieczenia pizzy jest szybszy, co bezpośrednio przełoży się na oszczędności w bieżących rachunkach za prąd lub gaz. Siatka jest lekka, łatwo ją złapać i wyciągnąć pizzę. Dzięki świetnemu przewodzeniu ciepła doskonale sprawdza się również przy pieczeniu cienkiej pizzy.