Wałek ślimakowy do wilka Kitchen Line Hendi 282304
- -20%
powered by
Każde urządzenie zwane wilkiem bądź maszynką do mielenia składa się z niezbędnych w procesie przetwórczym mięsa elementów. Jednym z nich jest oczywiście ślimak do wilka. Ślimak czy też wałek do maszynki do mięsa ma bardzo istotną funkcję. Jest pierwszym elementem, z którym styka się mięso. Ślimak/wałek transportuje je dalej, w stronę tnących ostrzy, sitek, aż do końca gardzieli, z której wydostaje się już zmielone mięso.
Ślimak do maszynki do mięsa z naszej oferty to niewielkich rozmiarów podłużny element o spiralnym kształcie. Kształt umożliwia szybkie przesuwanie mięsa w kierunku mielących je ostrzy. Dzięki temu proces rozdzielania mięsa zostaje maksymalnie przyspieszony. Nie tylko w elektrycznych, ale również w ręcznych maszynkach do mięsa. Wałek do maszynki do mięsa wykonuje się ze stali nierdzewnej. W przypadku tego elementu nie jest istotna jego ostrość, gdyż tylko przesuwa mięso do ostrzy, samemu nie naruszając wstępnie jego struktury.
Warto regularnie sprawdzać stan tej części urządzenia. Ślimak do maszynki rzadko ulega uszkodzeniom, z czasem jednak może nieco wolniej pracować ze względu na zużycie. Warto wtedy przeczyścić element lub wymienić na nowy, gdy stary stanie się nieefektywny.
Wśród ślimaków z naszej oferty klienci sklepu znajdą modele do maszynek o numerach 12 i 22, a także wielu innych. Są prostymi częściami, nie wymagają wprawy w zakładaniu, nie posiadają ostrzy, więc nie trzeba martwić się ich ostrością i są łatwe w montażu. Materiał stali nierdzewnej nie uczula alergików, nie zmienia składu chemicznego produktów spożywczych, z którymi wchodzi w kontakt, więc zachowują one pełnię składników odżywczych, aromatyczne i smaczne.
Zapraszamy do przeglądania naszej oferty i pozostałych kategorii produktowych. Życzymy udanych zakupów!