Filtruj według
Producenci
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

OZONATORY

Pokazano 1-9 z 9 pozycji

Generatory ozonu

Zapraszamy do poznania maszyn, z których z powodzeniem korzysta się w przemyśle gastronomicznym. Znajdziesz tu urządzenia z możliwością filtracji powietrza, przeprowadzania dezynfekcji UV-C oraz sterylizacji. Sprzęty cechują się zróżnicowaną wydajnością i dopasowaniem do różnych kubatur pomieszczeń. Dlatego z pewnością znajdziesz u nas urządzenia, które doskonale wpasują się w potrzeby Twojego lokalu gastronomicznego. Poznaj lepiej tę kategorię urządzeń i zabezpiecz swoich pracowników i klientów przed niebezpiecznymi patogenami, zapewniając im czyste i wolne od zarazków powietrze.

Profesjonalne ozonowanie w gastronomii

Wszyscy wiemy, że powietrze pełne jest unoszących się zarazków. Ma to miejsce szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w zamkniętych pomieszczeniach. Jest wtedy zimno i ze strachu przed przeziębieniami lub po prostu z powodu niechęci do chłodu nie wietrzymy lokali dostatecznie często. Czasami nie mamy również takiej możliwości – słaba wentylacja, niewielkie okna czy też usytuowanie ich w ten sposób, że nie tworzy się ciąg powietrza sprawia, że skuteczne wietrzenie może być po prostu niemożliwe. Czy jesteś w stanie cokolwiek na to poradzić, czy może jesteś skazany na to, że powietrze w Twojej firmie będzie pełne unoszących się zarazków? Jest rozwiązanie! - i są nim ozonatory powietrza, dzięki którym skutecznie oczyścisz powietrze w lokalu, a klienci i pracownicy będą mogli poczuć się bezpiecznie w Twojej firmie.

Jak działa generowanie ozonu?

Generator ozonu działa na bardzo podobnej zasadzie, jak powstawanie tego gazu w naturze. W tym przypadku jednak to urządzenie, a nie naturalne procesy zamieniają obecny w powietrzu tlen na ozon. Jeśli w trakcie burzy w chwilę po grzmocie poczułeś niespotykany wcześniej zapach – tak, to właśnie był ozon! Wytwarzanie gazu w urządzeniu działa bardzo podobnie jak ma to miejsce przy wyładowaniach atmosferycznych. Zawarty w powietrzu tlen jest poddawany wyładowaniom elektrycznym, a powstały gaz później ulatnia się w sterylizowanym pomieszczeniu. Można wtedy poczuć zapach, który przypomni nam aromaty wyczuwane w trakcie burzy. Na czas pracy sprzętu należy wyjść z ozonowanego pomieszczenia. Generowanie ozonu sprawi, że z powietrza usunięte zostaną szkodliwe drobnoustroje, pozostawiając jedynie oczyszczone powietrze o doskonałej jakości.

Wydajność pracy ozonatorów

Przy oczyszczaniu powietrza wiele zależy od wydajności użytych sprzętów. W zależności od niej urządzenie będzie nadawało się do pomieszczeń o różnej wielkości i kubaturze. Dodatkowym czynnikiem będzie tu również tryb pracy, w którym chcemy by działał nasz sprzęt. Jakie są to tryby? - możliwa jest filtracja powietrza, dezynfekcja UV-C lub sterylizacja. Dodatkowo dezynfekcję można zróżnicować na tryb standardowy oraz cichy. Maksymalna kubatura pomieszczenia może wahać się od 450 do nawet 1800 metrów sześciennych – wszystko zależnie od tego, którą z maszyn zastosujemy. Wydajności dla poszczególnych urządzeń będą również przedstawiały się w zakresach. I tak dla filtrowania może to być od 220 do 600 metrów sześciennych na godzinę. Tryb cichy dezynfekcji pozwala na oczyszczenie od 165 do 380, zaś standardowa dezynfekcja UV-C od 220 do 1050 metrów sześciennych. Sterylizacja O3+UV-C daje z kolei możliwość „przerobienia” od 265 do 1050 metrów sześciennych zanieczyszczonego powietrza.

Czy ozon jest szkodliwy?

Krótka odpowiedź mogłaby brzmieć „Nie”, jednak możemy nieco głębiej wniknąć w szczegóły. Oczywiście, jeśli będziemy wdychać ozon przez długi czas albo jego stężenie w powietrzu będzie wysokie, nie będzie on korzystny dla naszego zdrowia. Dlatego właśnie praca maszyn powinna przebiegać bez naszego udziału – tak na wszelki wypadek. Jeśli jednak stosujemy się do zaleceń producentów, to urządzenia te produkują ozon w ilości odpowiedniej do dezynfekcji, jednak całkowicie niegroźnej dla ludzi. Warto zatem skorzystać z tej nowoczesnej opcji, by skutecznie i bezpiecznie pozbyć się drobnoustrojów z powietrza w Twoim zakładzie gastronomicznym.