Filtruj według
Kategorie
Producenci
więcej... mniej
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

KOTŁY WARZELNE

Podkategorie

Dostępność: 4 tygodnie
Producent: RM Gastro
Kod produktu: 00007764

BI100 - 98 G Kocioł gazowy RM Gastro

Cena podstawowa 40 430,10 zł Cena 32 344,08 zł
Netto 26 296,00 zł bez VAT
  • -20%
Dostępność: 4 tygodnie
Producent: Red Fox
Kod produktu: 00008758

BI 90/150 E Kocioł elektryczny Red Fox

Cena podstawowa 29 518,77 zł Cena 25 090,95 zł
Netto 20 399,15 zł bez VAT
  • -15%
Dostępność: 4 tygodnie
Producent: Red Fox
Kod produktu: 00008754

BI 90/150 G Kocioł gazowy Red Fox

Cena podstawowa 33 208,77 zł Cena 28 227,45 zł
Netto 22 949,15 zł bez VAT
  • -15%
Pokazano 1-12 z 212 pozycji

Kotły warzelne z płaszczem wodnym

Wybierz w naszym sklepie idealny dla Twojego biznesu kocioł warzelny:

  • Kotły warzelne zarówno w wersji elektrycznej, gazowej, jak i parowej
  • Praktyczny kocioł warzelny z płaszczem wodnym, dzięki któremu potrawy nigdy nie ulegają przypaleniu
  • Do zastosowania wszędzie tam, gdzie potrzebujesz przygotowywać duże ilości płynnych potraw
  • Urządzenia w pełni stacjonarne, jak też kotły warzelne przechylne o łatwiejszym dostępie do zawartości ich komory

Kotły warzelne w obecnej formie są nowoczesnymi urządzeniami gastronomicznymi, jednak ich historia zaczęła się znacznie wcześniej. Urządzenia te znajdą miejsce w zakładach żywienia zbiorowego - stołówkach szkolnych czy też firmowych, kuchniach szpitalnych czy w trakcie wielkich imprez, organizowanych na świeżym powietrzu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą kotłów warzelnych.

Stosowane w gastronomii kotły warzelne

Kotły warzelne ze względu na rodzaj zasilania dzielimy na elektryczne, gazowe i parowe. Każde z tych urządzeń ma swoje zalety. przy wyborze wiele zależy od ilości potraw, które chcesz w nich gotować. Niektóre formy zasilania są bowiem tańsze lub droższe w zależności od tego, jak często pracuje twoje urządzenie. Kocioł warzelny wyposażony jest w płaszcz wodny. Oznacza to, że potrawa nie jest podgrzewana bezpośrednio. Pomiędzy nią a źródłem ciepła istnieje warstwa wody, która chroni gotowane jedzenie. Sprawia to, że potrawy nigdy nie ulegają przypaleniu. Kotły warzelne mogą występować w wersji całkowicie stacjonarnej albo jako kocioł warzelny przechylny. W tym drugim przypadku dostęp do zawartości komory jest znacznie ułatwiony. Sprzęty idealnie sprawdzają się wtedy, gdy potrzebujesz przygotować duże ilości płynnych potraw. Będą zatem idealnie pasować do różnego rodzaju stołówek, barów mlecznych czy też firm cateringowych.

Kotły warzelne i ich podstawowe zalety

Główną zaletą kotłów warzelnych jest to, że pozwalają Ci przygotować jednocześnie znaczne ilości potraw płynnych. Wyposażenie tych urządzeń gastronomicznych w płaszcz wodny sprawia, że potrawy w nich przygotowywane i podgrzewane nie mają możliwości przypalania się. Dzięki kotłowi warzelnemu znacząco oszczędzasz czas i jesteś w stanie znacznie lepiej zorganizować przestrzeń swojej kuchni.

Jak wiele innych urządzeń gastronomicznych, kotły warzelne również najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Dzieje się tak dlatego, że pozwala ona spełniać najwyższe wymagania zarówno użytkowe, jak i higieniczne. Urządzenia są z jednej strony łatwe w czyszczeniu, z drugiej natomiast nie ulegają korozji, dzięki czemu mogą Ci służyć przez wiele lat.

Na jaki kocioł warzelny się zdecydować?

Jeśli rozważasz zakup kotła warzelnego, poza wielkością potrzebnego Ci w przyszłości sprzętu zastanawiasz się najprawdopodobniej nad wyborem pomiędzy urządzeniem elektrycznym, gazowym lub parowym. W naszym sklepie możesz wybrać urządzenia z tej grupy o różnych wariantach obudowy oraz różnych pojemnościach kotła. W przypadku kotłów warzelnych, korzystających z płaszcza wodnego, należy upewnić się, że miejsce pracy kotła jest dobrze wentylowane.

Kocioł warzelny gazowy

W tym przypadku energia cieplna dostarczana jest do potrawy za pomocą gazu ziemnego lub propan butan. Dzieje się to za pomocą tak zwanego płaszcza wodnego, który jest podgrzewany przez gaz, a następnie przekazuje płaszcz ów swoje ciepło potrawie, znajdującej się w kotle.

Kotły warzelne elektryczne

Do podgrzewania potraw korzystają z energii elektrycznej. Możesz za ich pomocą zarówno podgrzewać jak i gotować potrawy w znacznych ilościach.

Kociol warzelny parowy

W przypadku kotłów parowych do ogrzewania potrawy wykorzystuje się parę wodną. Nie jest ona produkowana bezpośrednio w urządzeniu, musi być ona dostarczana przez zewnętrzne jej źródło. Korzystać trzeba wtedy z wytwornicy pary lub instalacji parowej.

Kociol warzelny - ważne funkcje tych urządzeń gastronomicznych

Urządzenia te doskonale sprawdzają się we wszelkich rodzajach firm, zajmujących się żywieniem zbiorowym oraz w przemyśle spożywczym. Zaliczyć tu można więc zarówno restauracje i stołówki zakładowe bądź szkolne, jak i duże przetwórnie spożywcze.

Kociol warzelny pozwala przygotować znaczne ilości potraw, można więc bezpiecznie stwierdzić, że najlepiej sprawdzi się w większych zakładach gastronomicznych lub też w takich, które nastawiają się głównie na tworzenie potraw z wykorzystaniem zalet kotła warzelnego.

Kocioł warzelny, przykłady rozwiązań

Kotły warzelne przechylne

Kotły warzelne przechylne to zazwyczaj niewielkie kociołki, które świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz przygotować stosunkowo niewielką ilość potraw. Jednocześnie dzięki temu, że posiadają one ruchomą komorę roboczą, znacznie łatwiej sięgnąć po ich zawartość.

Kociol warzelny gazowy

Zasilanie gazowe jest najczęściej jednym z bardziej ekonomicznych wariantów zasilania urządzeń gastronomicznych. Przykładem takiego rozwiązania jest kocioł warzelny gazowy Lozamet. Jego blokowa obudowa pozwoli Ci bez problemów wpasować go w rząd urządzeń gastronomicznych w Twojej kuchni, a imponująca pojemność robocza zbiornika sprawi, że będziesz w stanie przygotować w nim duże ilości potraw.

Podkategorie