Kocioł elektryczny z grzaniem pośrednim 800x730x850 mm Fagor M-E710 BM
- -25%
powered by
Filtry
Kotły warzelne w obecnej formie są nowoczesnymi urządzeniami gastronomicznymi, jednak ich historia zaczęła się znacznie wcześniej. Urządzenia te znajdą miejsce w zakładach żywienia zbiorowego - stołówkach szkolnych czy też firmowych, kuchniach szpitalnych czy w trakcie wielkich imprez, organizowanych na świeżym powietrzu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą kotłów warzelnych.
Kotły warzelne ze względu na rodzaj zasilania dzielimy na elektryczne, gazowe i parowe. Każde z tych urządzeń ma swoje zalety. przy wyborze wiele zależy od ilości potraw, które chcesz w nich gotować. Niektóre formy zasilania są bowiem tańsze lub droższe w zależności od tego, jak często pracuje twoje urządzenie. Kocioł warzelny wyposażony jest w płaszcz wodny. Oznacza to, że potrawa nie jest podgrzewana bezpośrednio. Pomiędzy nią a źródłem ciepła istnieje warstwa wody, która chroni gotowane jedzenie. Sprawia to, że potrawy nigdy nie ulegają przypaleniu. Kotły warzelne mogą występować w wersji całkowicie stacjonarnej albo jako kocioł warzelny przechylny. W tym drugim przypadku dostęp do zawartości komory jest znacznie ułatwiony. Sprzęty idealnie sprawdzają się wtedy, gdy potrzebujesz przygotować duże ilości płynnych potraw. Będą zatem idealnie pasować do różnego rodzaju stołówek, barów mlecznych czy też firm cateringowych.
Główną zaletą kotłów warzelnych jest to, że pozwalają Ci przygotować jednocześnie znaczne ilości potraw płynnych. Wyposażenie tych urządzeń gastronomicznych w płaszcz wodny sprawia, że potrawy w nich przygotowywane i podgrzewane nie mają możliwości przypalania się. Dzięki kotłowi warzelnemu znacząco oszczędzasz czas i jesteś w stanie znacznie lepiej zorganizować przestrzeń swojej kuchni.
Jak wiele innych urządzeń gastronomicznych, kotły warzelne również najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Dzieje się tak dlatego, że pozwala ona spełniać najwyższe wymagania zarówno użytkowe, jak i higieniczne. Urządzenia są z jednej strony łatwe w czyszczeniu, z drugiej natomiast nie ulegają korozji, dzięki czemu mogą Ci służyć przez wiele lat.
Jeśli rozważasz zakup kotła warzelnego, poza wielkością potrzebnego Ci w przyszłości sprzętu zastanawiasz się najprawdopodobniej nad wyborem pomiędzy urządzeniem elektrycznym, gazowym lub parowym. W naszym sklepie możesz wybrać urządzenia z tej grupy o różnych wariantach obudowy oraz różnych pojemnościach kotła. W przypadku kotłów warzelnych, korzystających z płaszcza wodnego, należy upewnić się, że miejsce pracy kotła jest dobrze wentylowane.
W tym przypadku energia cieplna dostarczana jest do potrawy za pomocą gazu ziemnego lub propan butan. Dzieje się to za pomocą tak zwanego płaszcza wodnego, który jest podgrzewany przez gaz, a następnie przekazuje płaszcz ów swoje ciepło potrawie, znajdującej się w kotle.
Do podgrzewania potraw korzystają z energii elektrycznej. Możesz za ich pomocą zarówno podgrzewać jak i gotować potrawy w znacznych ilościach.
W przypadku kotłów parowych do ogrzewania potrawy wykorzystuje się parę wodną. Nie jest ona produkowana bezpośrednio w urządzeniu, musi być ona dostarczana przez zewnętrzne jej źródło. Korzystać trzeba wtedy z wytwornicy pary lub instalacji parowej.
Urządzenia te doskonale sprawdzają się we wszelkich rodzajach firm, zajmujących się żywieniem zbiorowym oraz w przemyśle spożywczym. Zaliczyć tu można więc zarówno restauracje i stołówki zakładowe bądź szkolne, jak i duże przetwórnie spożywcze.
Kociol warzelny pozwala przygotować znaczne ilości potraw, można więc bezpiecznie stwierdzić, że najlepiej sprawdzi się w większych zakładach gastronomicznych lub też w takich, które nastawiają się głównie na tworzenie potraw z wykorzystaniem zalet kotła warzelnego.
Kotły warzelne przechylne to zazwyczaj niewielkie kociołki, które świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz przygotować stosunkowo niewielką ilość potraw. Jednocześnie dzięki temu, że posiadają one ruchomą komorę roboczą, znacznie łatwiej sięgnąć po ich zawartość.
Zasilanie gazowe jest najczęściej jednym z bardziej ekonomicznych wariantów zasilania urządzeń gastronomicznych. Przykładem takiego rozwiązania jest kocioł warzelny gazowy Lozamet. Jego blokowa obudowa pozwoli Ci bez problemów wpasować go w rząd urządzeń gastronomicznych w Twojej kuchni, a imponująca pojemność robocza zbiornika sprawi, że będziesz w stanie przygotować w nim duże ilości potraw.