Talerz głęboki emaliowany śr. 200 mm Hendi 621257
- -15%
powered by
• Odporność na wysoką temperaturę
• Zwiększona trwałość
• Niezaprzeczalny urok emaliowanych naczyń
• Duża odporność na zarysowania i łatwość czyszczenia
Naczynia emaliowane to w praktyce oddzielna kategoria w ramach zastawy stalowej. Zaliczyć tu można głównie kubki, talerze i miski. Będą to zarówno kubki z uchwytem jak bez niego oraz talerze głębokie i płytkie. W grupie tych naczyń znajdziesz jednak też salaterki i półmiski. Wygląd zastawy emaliowanej jednych urzeka, innych zaś odrzuca. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, zapoznaj się z naszą ofertą naczyń emaliowanych i wybierz produkty dla siebie.
Emalią pokrywa się wewnętrzne ściany piekarników i innych urządzeń kuchennych, garnki, obudowy, zlewozmywaki… a także naczynia emaliowane. Jak widać jest to powszechnie stosowana, a zatem uniwersalna metoda produkcji, która sprawdza się nie tylko w gastronomii. Większość naczyń emaliowanych dostępnych jest w białym kolorze - często z niewielkimi, kolorowymi wstawkami. Można dzięki temu wykonać na nich dodatkowe, indywidualne nadruki. Biały kolor jednak nie musi być regułą, co pokazuje nam przykład emaliowanych garnków.
Emaliowana zastawa stołowa z pewnością niewiele osób pozostawi obojętnymi. Trzeba bowiem uczciwie przyznać, że nie chodzi w niej o piękno, ale przede wszystkim o użyteczność. Wielu osobom może się kojarzyć z biwakami i obozami letnimi z czasów młodości. Ich stosunek do emaliowanych kubków, talerzy i misek będzie więc zależny głównie od tego, jak dobrze wspominają wakacyjne wędrówki sprzed lat.
Czym właściwie jest ta emalia i dlaczego mielibyśmy stosować ją w gastronomii? Najprościej byłoby powiedzieć, że jest ona sproszkowanym szkłem, które nanosi się na wolne od zabrudzeń metalowe podłoże i topi w wysokiej temperaturze. W ten sposób powstaje szklista powłoka. Stosowanie emalii w gastronomii datować można na osiemnasty wiek. No dobrze, ale do czego ona właściwie służy? W obecnych czasach nie liczymy na to, że przedmioty codziennego użytku będą nam długo służyć. Co innego dwieście, sto czy nawet pięćdziesiąt lat temu. Tak, emalia służyć miała przede wszystkim zabezpieczeniu naczyń. Ma ona bowiem wiele użytecznych w gastronomii właściwości. Naczynia emaliowane są trwałe, odporne na zarysowania oraz łatwe w czyszczeniu. Materiał, którym są pokryte jest gładki i twardy, a przy tym odporny chemicznie. Co więcej, posiada długotrwałą trwałość koloru i nie blaknie w świetle UV.