1611 Rondel Red Fox
- -15%
powered by
To co w największym stopniu odróżnia te naczynia od garnków to sposób w jaki można je trzymać. Czy będzie to zatem duży czy mały rondelek z rączką, charakteryzuje się on pojedynczym uchwytem za który łatwo trzymać podczas gotowania. Dzięki rączce można dużo łatwiej operować tym zazwyczaj niewielkim naczyniem. Wystarczy wyobrazić sobie, że chcesz zagotować niewielką ilość mleka i musisz szybko zareagować w momencie, kiedy zacznie kipieć. Jesteśmy pewni, że jeśli wykorzystujesz wtedy rondel do gotowania gastronomiczny, czynność tę uda Ci się wykonać znacznie szybciej.
Jakie wymiary może mieć mini rondelek, a jaką objętość duże naczynie? Mniejsze modele cechują się pojemnością 0,9, 1, 1,25 albo 1,33 litra. Duże z kolei mogą osiągać nawet 8,75, 9,75 czy 15,7 l. Większe modele często wyposażone są w dodatkowy, niewielki uchwyt. Ułatwia on pracę z większym naczyniem, gdy zawiera ona w sobie gotowany posiłek. Dzięki dodatkowemu uchwytowi można trzymać sprzęt dwiema rękami, minimalizując tym samym niebezpieczeństwo że w związku z dużym ciężarem naczynie może wypaść Ci z rąk.
W zależności od wielkości i innych charakterystyk naczynie może posłużyć Ci do różnych celów. Niewielkie modele to często specjalny rondel z dziubkiem do sosów. Mała pojemność, dodanie “dziubka” żeby łatwiej było nalewać gorący sos na potrawę, ukształtowanie ścianek tak by nie były pionowe - te wszystkie cechy sprawiają, że produkt zmodyfikowany w ten sposób idealnie spełnia swoją funkcję. A powyższy przykład to tylko jedno z możliwych zastosowań. Możesz znaleźć również rondel do smażenia mięsa, Twoje naczynie posłuży Ci też do podgrzania zupy, zrobienia budyniu czy każdej innej niewielkiej porcji jedzenia.
Żeby Twój model rondla zadziałał na kuchni indukcyjnej, musi być do niej specjalnie przystosowany. Jeśli zatem chcesz skorzystać ze zwykłego garnka musisz mieć świadomość, że na indukcji nie ugotujesz na nim niczego. Duży bądź mały rondel na indukcję różni się jednak od nieodpowiedniego modelu tym, że został wykonany z dającego się namagnesować materiału ferromagnetycznego. Jest on umieszczony w dnie naczynia, dając płycie indukcyjnej informację, że może rozpocząć proces grzania. Jeśli kuchnia nie rozpozna odpowiedniego materiału, nie uruchomi procesu podnoszenia temperatury.
Z czego wykonać mały rondelek, a z czego duży model? Jeśli produkt przeznaczony jest do prezentacji żywności, może on być wyprodukowany np. z melaminy. Na rynku dostępne są też i inne opcje - modele miedziane czy też wykonane z aluminium. Warto jednak wiedzieć, że w większości przypadków najlepiej sprawdzą się garnki rondle stalowe. Dzieje się tak za sprawą stali nierdzewnej, z której są wykonane. Nie wchodzi ona w reakcje z żywnością, jest odporna na znaczną ilość uszkodzeń mechanicznych, zasad i kwasów, duży zakres wysokich i niskich temperatur. Nic więc dziwnego, że jest aż tak popularna w profesjonalnej gastronomii - również wśród materiałów do produkcji rondli.
Wiesz już, które z naczyń jest potrzebne w Twojej kuchni? To doskonale! Zamów je w GastroNet24, a dostarczymy je do Twojego lokalu gastronomicznego najszybciej jak to będzie możliwe. Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym.