Kieliszek do czerwonego wina, Restaurant, V 525 ml Bormioli Rocco 400566
- -10%
powered by
Filtry
• Kieliszki do win białych
• Kieliszki do win czerwonych
• Różnorodne kształty naczyń
• Możliwość mycia w zmywarkach
Czy Twoja restauracja regularnie raczy swoich gości winem? Jeśli tak, warto skorzystać z naszej bogatej oferty kieliszków do wina. Odpowiednie naczynia uświetnią każdą okazję, zarówno tę we dwoje jak i w większym gronie. Znajdziesz tu zarówno kieliszki do białego, jak i czerwonego wina. To jednak nie wszystko, bo w każdej z tych kategorii można przebierać w różnorodnych kształtach naczyń. Na którekolwiek rozwiązanie się zdecydujesz, z pewnością znajdziesz u nas odpowiednie naczynia. Zapraszamy!
Polska leży na pograniczu trzech ważnych stref. Jedną z nich jest pas piwa, drugą pas wódki, trzecią zaś pas wina. W przeszłości w przeważającej części zaliczaliśmy się do pasa wódki, jednak na przestrzeni ostatnich lat przesunęliśmy się w znacznym stopniu do pasa piwa. Wódkę najczęściej pijemy na imprezach – weselach, chrzcinach czy stypach. Piwo z kolei wybieramy na spotkania z przyjaciółmi. A jak jest u nas z winem? Ten alkohol sprawdza się najlepiej w trakcie kameralnych spotkań w rodzinnym gronie. Z jednej strony pozwala ono cieszyć się smakiem i nie trzeba go wypić dużo. Pasuje też do wielu potraw. Z drugiej – wino tworzy unikalną atmosferę – do powspominania dawnych czasów, spokojnego obiadu w gronie rodzinnym albo… na randkę!
Wino białe, wino czerwone… które pasuje do jakich potraw, a co za tym idzie – jaki kształt wybrać, jeśli chcemy podać konkretne danie? Zacznijmy od tego, które kieliszki postawimy jako pierwsze – oczywiście te do białego wina. Alkohol ten można bowiem podawać nawet przed posiłkiem. Naczynia wypełnione białym winem będą pasować do zimnych przekąsek i wędlin, drobiu, niektórych serów oraz wszelkiego rodzaju owoców morza. Kieliszki do win białych (oczywiście z odpowiednią zawartością!) świetnie sprawdzą się też podczas podawania deserów.
Kieliszki do czerwonego wina pojawią się na stołach dopiero w jakiś czas po tym, gdy znajdą się tam naczynia do win białych. Staną one obok większości serów, smażonych ryb, czerwonych i tłustych mięs (do których zaliczyć można też dziczyznę, kaczkę, gęś i wędliny). Jak jednak odróżnić kieliszki do tych dwóch rodzajów wina? Jest przecież wiele różnych kształtów, w których nie jest trudno się pogubić. Generalną zasadą jest, że naczynia do win białych są nieco mniejsze. Kształt taki pozwala skuteczniej utrzymać aromat wina wewnątrz kieliszka oraz chłodniejszą temperaturę alkoholu.