Kieliszek do białego wina, Imperial Plus, V 230 ml Pasabahce 400160
- -10%
- -10%
powered by
• Kieliszki do win białych
• Kieliszki do win czerwonych
• Różnorodne kształty naczyń
• Możliwość mycia w zmywarkach
Czy Twoja restauracja regularnie raczy swoich gości winem? Jeśli tak, warto skorzystać z naszej bogatej oferty kieliszków do wina. Odpowiednie naczynia uświetnią każdą okazję, zarówno tę we dwoje jak i w większym gronie. Znajdziesz tu zarówno kieliszki do białego, jak i czerwonego wina. To jednak nie wszystko, bo w każdej z tych kategorii można przebierać w różnorodnych kształtach naczyń. Na którekolwiek rozwiązanie się zdecydujesz, z pewnością znajdziesz u nas odpowiednie naczynia. Zapraszamy!
Polska leży na pograniczu trzech ważnych stref. Jedną z nich jest pas piwa, drugą pas wódki, trzecią zaś pas wina. W przeszłości w przeważającej części zaliczaliśmy się do pasa wódki, jednak na przestrzeni ostatnich lat przesunęliśmy się w znacznym stopniu do pasa piwa. Wódkę najczęściej pijemy na imprezach – weselach, chrzcinach czy stypach. Piwo z kolei wybieramy na spotkania z przyjaciółmi. A jak jest u nas z winem? Ten alkohol sprawdza się najlepiej w trakcie kameralnych spotkań w rodzinnym gronie. Z jednej strony pozwala ono cieszyć się smakiem i nie trzeba go wypić dużo. Pasuje też do wielu potraw. Z drugiej – wino tworzy unikalną atmosferę – do powspominania dawnych czasów, spokojnego obiadu w gronie rodzinnym albo… na randkę!
Wino białe, wino czerwone… które pasuje do jakich potraw, a co za tym idzie – jaki kształt wybrać, jeśli chcemy podać konkretne danie? Zacznijmy od tego, które kieliszki postawimy jako pierwsze – oczywiście te do białego wina. Alkohol ten można bowiem podawać nawet przed posiłkiem. Naczynia wypełnione białym winem będą pasować do zimnych przekąsek i wędlin, drobiu, niektórych serów oraz wszelkiego rodzaju owoców morza. Kieliszki do win białych (oczywiście z odpowiednią zawartością!) świetnie sprawdzą się też podczas podawania deserów.
Kieliszki do czerwonego wina pojawią się na stołach dopiero w jakiś czas po tym, gdy znajdą się tam naczynia do win białych. Staną one obok większości serów, smażonych ryb, czerwonych i tłustych mięs (do których zaliczyć można też dziczyznę, kaczkę, gęś i wędliny). Jak jednak odróżnić kieliszki do tych dwóch rodzajów wina? Jest przecież wiele różnych kształtów, w których nie jest trudno się pogubić. Generalną zasadą jest, że naczynia do win białych są nieco mniejsze. Kształt taki pozwala skuteczniej utrzymać aromat wina wewnątrz kieliszka oraz chłodniejszą temperaturę alkoholu.
Filtry