Filtruj według
Producenci
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

DZIEŻE

Dostępność: 4 tygodnie
Producent: RM Gastro
Kod produktu: 00006126

D - RM-80 Dzieża do miksera RM RM Gastro

Cena podstawowa 4 426,77 zł Cena 3 541,42 zł
Netto 2 879,20 zł bez VAT
  • -20%
Pokazano 1-12 z 12 pozycji

Dzieża to naczynie, które służy do rozczyniania mąki i wyrastania ciasta chlebowego lub przygotowania ciasta do wyrobów cukierniczych. Nowoczesne dzieże metalowe przypominają raczej wielofunkcyjne naczynia, które są kompatybilne z mikserami i w wielkim stopniu ułatwiają prace zarówno w cukierniach i piekarniach, jak i w domach. Zestawy redukcyjne do miksera w komplecie z dzieżą pozwalają na wyrabianie ciast o różnej konsystencji i cechują się odmienną pojemnością, przez co z łatwością można dostosować je do potrzeb.

Dzieża do chleba czy do ciasta?

W dawnych czasach dzieże wykonywano wyłącznie z drewnianych klepek oraz obręczy. Bednarze korzystali w tym wypadku z drewna lipowego i świerkowego lub dębowego. Naczynie to było szersze na dole niż u góry, a klepki spięte były obręczami. Rozczynione ciasto było w większości wykorzystywane do wypieku chleba, natomiast resztę zostawiano w dzieży do zakwaszania kolejnej porcji ciasta. Był to tak zwany zaczyn lub zakwasek.

W dzisiejszych czasach naczynia te wciąż wykonywane są z drewna na stary sposób, ale produkuje się również alternatywne wersje dzieży odpowiadające bardziej współczesnym czasom, takie jak dzieża obrotowa czy też naczynia wykonane z ceramiki i stali. Dzieża do chleba wykonana z metalu sprawdzi się zarówno w przypadku przygotowywania ciasta na chleb, jak i do mieszania składników na ciasta czy najróżniejsze wyroby piekarnicze i cukiernicze. Jej wielkość zależna jest od ilości wypiekanego chleba.

Szacuje się, że naczynie o średnicy wynoszącej 50 centymetrów i wysokości około 30 centymetrów pozwala na przygotowania ciasta na cztery średnie bochenki. Kiedy naczynie zostanie opróżnione, nie należy go myć, tylko zdrapać resztę ciasta ze ścianek i przykryć je, aby do środka nie dostawał się kurz. Dzięki temu kolejne ciasto na chleb będzie jeszcze lepsze. Dzieża do ciasta najczęściej jest wykonana ze stali nierdzewnej, co ułatwia utrzymanie jej w czystości, a także jest kompatybilna z urządzeniami mieszającymi. Naczynia tego rodzaju stanowią często podstawowe wyposażenie zarówno małych, jak i wielkich punktów gastronomicznych, ponieważ pozwalają na wyrabianie ciasta na pierogi, pizzę czy wszelkie wyroby cukiernicze, a także ciasta na chleb.

Dzieża cukiernicza - do czego służy?

Dzieża cukiernicza oraz dzieża piekarnicza to urządzenia, bez których w dzisiejszych czasach trudno byłoby sobie wyobrazić funkcjonowanie cukierni oraz piekarni. Zazwyczaj są to potężne urządzenia z wieloma funkcjami, a ich rozmiar oraz pojemność zależą od tego, jakie ilości ciasta są przygotowywane regularnie w danym miejscu.

Urządzenia tego rodzaju to najczęściej miesiarki ze stałą lub wyjezdną dzieżą, w których może zmieścić się nawet kilkadziesiąt litrów ciasta piekarniczego. Są one wyposażone w mieszadło spiralne z silnikiem, a ich parametry sprawiają, że w jednym miejscu możliwe jest wymieszanie takiej ilości ciasta, jaką metodą tradycyjną musiało by na raz wyrabiać wiele osób. Urządzenie to stanowi więc wielkie ułatwienie i pozwala na odczuwalną ekonomizację czasu. Są wykorzystywane w branży piekarniczo-cukierniczej, ale również do mieszania produktów mlecznych, garmażeryjnych czy nawet do produkcji karm dla zwierząt.

Same miesiarki spiralne sprawdzają się w małych cukierniach i piekarniach, a z kolei miesiarki spiralne z dzieżą stałą to opcja dla zakładów średniej wielkości. Najbardziej zaawansowanym wariantem jest miesiarka spiralna z dzieżą wyjezdną, która służy do produkcji masowej, ponieważ pojemność dzieży może wynosić w tym wypadku nawet 500 litrów.