Blachy i ruszty

Blachy i ruszty gastronomiczne

Poznaj naszą ofertę blach i rusztów gastronomicznych:

  • Blachy i ruszty dostosowane do Gastro Norm i normy piekarniczej
  • Blachy przeznaczone do gotowania, smażenia, grillowania i pieczenia
  • Blachy do pizzy w wersji okrągłej i prostokątnej
  • Ruszty standardowe, na kurczaki lub kaczki, jagnię lub prosiaka, ziemniaki, kukurydzę lub żeberka

W naszej ofercie posiadamy wybór blach oraz rusztów gastronomicznych o różnych przeznaczeniach. Są to zarówno blachy do smażenia i pieczenia, jak też gotowania czy grillowania: mięs, warzyw, pizzy, jajek, bagietek czy muffinów. Ruszty z kolei dadzą Ci możliwość dużo łatwiejszego przygotowania jagnięcia lub prosiaka, kurczaka lub kaczki, żeberek, ziemniaków lub kukurydzy. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą z kategorii rusztów i blach gastronomicznych oraz do dokonania zakupów w sklepie internetowym.

Blachy gastronomiczne

Blachy gastronomiczne często produkowane są w wymiarach, spełniających normę piekarniczą lub Gastro Norm. Dzięki temu łatwo jest je stosować w urządzeniach, które spełniają te dwa powszechnie akceptowane w branży gastronomicznej standardy. Blachy gastronomiczne, w zależności od ich budowy, mogą spełniać różne funkcje. Występują specjalnie blachy do gotowania warzyw oraz smażenia frytek oraz te do grillowania warzyw i mięs. Aluminiowa blacha teflonowa najlepiej sprawdza się przy pieczeniu pieczywa oraz przekąsek, z kolei blacha emaliowana - do smażenia potraw. Blachy teflonowe często znajdują swoje zastosowanie do gotowania jajek, blachy ryflowane do grillowania mięs, a gładkie do pieczenia pizzy. Blachy wypiekowe mogą być wyposażone w trzy lub cztery ranty, mogą być też perforowane lub lite. Jeśli potrzebujesz blachy do smażenia jajek, różne ich formy pozwalają Ci na przygotowanie od dwóch do ośmiu jajek jednocześnie. Zamykana blacha cukiernicza ułatwi Ci przygotowywanie wypieków. W naszej ofercie znajdują się też formy na muffiny oraz blachy do bagietek.

Blachy do pizzy

Blachy do pizzy mogą występować zarówno w wersji okrągłej, jak i prostokątnej. Blachy do pizzy w formie prostokątnej spełniają normę piekarniczą. Okrągłe formy do pizzy pozwalają na formowanie kształtu idealnego koła, do którego przyzwyczajeni są klienci większości pizzerii. Naczynia takie mogą być wykonane ze stali węglowej pokrytej powłoką aluminiową, aluminium z teflonem lub niebieskiej stali.

W związku z tym, że pizzerie oferują swoje dania w różnych rozmiarach, producenci blach do pizzy stworzyli naczynia o dużym zakresie średnic. Możesz więc skorzystać z niewielkiej blachy do pizzy o średnicy zaledwie osiemnastu centymetrów – na przykład wtedy, kiedy przygotowujesz danie dla dziecka. Możesz również wykorzystać blachę o średnicy aż sześćdziesięciu centymetrów, kiedy pizzę zamawia rodzina lub kiedy będzie ona dostarczana na imprezę firmową. Pomiędzy tymi dwiema skrajnymi wartościami istnieje wiele innych rozmiarów blach do pizzy.

Ruszty gastronomiczne

Podobnie jak w przypadku innych sprzętów i naczyń gastronomicznych, również w przypadku rusztów niezwykle często stosuje się normę piekarniczą oraz Gastro Norm. Łatwo zrozumieć tę decyzję producentów, ponieważ ruszt o standardowych wymiarach dużo łatwiej będzie Ci dopasować do konkretnych urządzeń gastronomicznych. Ruszty najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Ich delikatna budowa wymaga bowiem materiału najwyższej jakości - w innym razie mogłyby ulec łatwemu zniszczeniu. Stal nierdzewna nie wpływa przy tym na smak potraw ani ich właściwości chemiczne oraz nie ulega korozji. Pozwala nam to mieć pewność, że podawane przez nas dania są zawsze bezpieczne od potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych. Każdy, kto korzystał przez dłuższy czas z rusztu wie, że muszą mieć one możliwość łatwego czyszczenia. Wykonanie ich ze stali nierdzewnej ułatwia nam również to zadanie, zapewniając jednocześnie dużą odporność na działanie wysokiej temperatury.

Ruszty mogą występować w standardowej wersji – takiej, jaką znamy z większości domowych piekarników. To jednak nie wszystkie dostępne opcje. Jeśli chciałbyś w łatwy sposób piec kurczaki lub kaczki, zadanie to mogą znacząco uprościć ruszty, w których drób umieszczany jest pionowo. W ten sposób optymalnie wykorzystujesz powierzchnię, a jednocześnie skracasz czas przyrządzania potraw, dzięki czemu możesz wykonać ich więcej, nadal korzystając z tego samego urządzenia. W podobny, pionowy sposób z pomocą specjalnych rusztów można piec ziemniaki, kolby kukurydzy lub żeberka. Do pieczenia jagnięcia lub prosiaka przeznaczone są z kolei ruszty z rożnem. Ruszty grillowe występują zaś w formie ryflowanej, w kratkę albo paski. Świetnie sprawdzają się wtedy przy grillowaniu mięs oraz warzyw – zarówno tradycyjnie w paski, jak i w wersji amerykańskiej, w kratkę typu steakhouse.

Pokaż jako

Produkty na stronie

Produkty na stronie

Categories

Filtr produktów