Filtruj według
Producenci
więcej... mniej
Cena
Filtruj
Leasing dla firm

Całość zakupu odpisz w koszty swojej firmy

Dowiedz się więcej

powered by

PATELNIE STALOWE

Patelnie stalowe to najbardziej wytrzymały i odporny na wysokie temperatury rodzaj patelni. Dzięki swoim właściwościom cieszą się ogromną popularnością wśród zawodowych kucharzy, jak i amatorów kuchni pomimo tego, że są dosyć wymagające.

Do czego najlepsze są patelnie stalowe?

Patelnia stalowa to produkt uniwersalny. Jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które dużo gotują, zależy im na trwałości sprzętów kuchennych i używają patelni w różnych warunkach. Patelnia metalowa świetnie sprawdzi się przy tradycyjnym gotowaniu, można smażyć w niej na płycie indukcyjnej, a także piec w piekarniku, czy nawet na ognisku. Są to patelnie najczęściej wybierane przez lokale gastronomiczne, ponieważ przy właściwym użytkowaniu są właściwie niezniszczalne. Naczynia stalowe idealnie zachowują równość dna i ścianek i nie odkształcają się nawet w wysokich temperaturach. Ponadto bardzo długo trzymają ciepło, co czyni je energooszczędnymi. Aby cieszyć się długą żywotnością patelni stalowej, należy odpowiednio o nią zadbać. Ważne jest, aby zahartować ją przed pierwszym użyciem, odpowiednio rozgrzewać oraz stosować właściwą ilość tłuszczu przy każdym smażeniu, a także dbać o jej właściwą konserwację.

Wśród patelni stalowych wyróżnić można kilka rodzajów jak np. patelnie ze stali węglowej, patelnie z powłoką teflonową oraz cieszące się największą popularnością patelnie ze stali nierdzewnej.

Patelnie ze stali nierdzewnej

Najbardziej popularnym stopem używanym przy produkcji sprzętów kuchennych jest stal nierdzewna oznaczana symbolem 18/8 lub 18/10, co oznacza, że zawiera ona 18% chromu i 8 lub 10% niklu. Patelnia ze stali nierdzewnej tak jak wszystkie patelnie stalowe cechuje się niezwykłą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ale ponadto nie wchodzi w reakcję z potrawami oraz jak sama nazwa wskazuje, jest całkowicie odporna na korozję. Patelnie te są obojętne dla zdrowia i bezpieczne dla wszystkich, nie ma bowiem możliwości, aby przedostały się z nich do jedzenia jakiekolwiek substancje chemiczne. Patelnia że stali nierdzewnej posiada jednak jedną wadę: potrzeba nieco wprawy i doświadczenia, aby komfortowo używać takiej patelni i  nie przypalić na niej jedzenia. Rozwiązaniem tego problemu może być kupno patelni stalowej z powłoką np. teflonową, która zapobiega przywieraniu potraw i jest znacznie prostsza w obsłudze. Warto pamiętać, że patelnia stal nierdzewna z każdym dniem użytkowania staje się łatwiejsza w obsłudze, a jeśli zadba się o nią we właściwy sposób, może służyć całe lata.

Pokazano 1-12 z 31 pozycji