Blog Gastronet24
dofinansowanie na otwarcie restauracji

Otwarcie restauracji: dofinansowania, pomysły i kolejność działań

Otwarcie restauracji krok po kroku

Podobno słaby plan jest lepszy niż żaden plan. Ale z nami możesz mieć nie tylko słaby, ale nawet bardzo dobry plan! Mamy nadzieję, że z przemyślanymi działaniami od Gastronet24 doskonale poradzisz sobie z pytaniem jak otworzyć restaurację krok po kroku. Zapraszamy do lektury!

Prace wstępne

Pewnie już wiesz, że otwarcie restauracji to poważne przedsięwzięcie. Na szczęście można to zrobić krok po kroku, starannie planując kolejne etapy realizacji. Zacząć warto od przeprowadzenia badania rynku, aby zrozumieć lokalne preferencje kulinarne, konkurencję i swoich potencjalnych klientów. Pomoże Ci to określić, czy Twoja restauracja ma szanse na sukces. Kolejny krokiem będzie biznesplan, który pomoże Ci zorganizować swoje myśli i określić strategię działania. Musisz w nim uwzględnić zarówno aspekty finansowe, jak też marketingowe, operacyjne oraz zasoby ludzkie.

Harmonogram otwarcia restauracji sugeruje na tym etapie wybrać lokalizację, która przyciągnie klientów, ale będzie również odpowiednia dla Twojej koncepcji lokalu oraz posiadanego budżetu. Określ, ile pieniędzy będziesz potrzebować na otwarcie restauracji… i jak je zdobędziesz. Możesz zdecydować się na kredyt bankowy, poszukiwanie inwestorów lub finansowanie z własnych oszczędności. Kiedy już ustalisz, jak sfinansujesz otwarcie lokalu, zarejestruj swoją firmę i uzyskaj niezbędne zezwolenia i licencje. W zależności od przepisów lokalnych mogą one obejmować zezwolenie na sprzedaż alkoholu, pozwolenie na użytkowanie budynku, zezwolenie sanitarno-epidemiologiczne itp.

Otwarcie restauracji: Sanepid i odpowiednie pozwolenia

Otwarcie restauracji podlega przepisom zdrowia publicznego, w tym kontroli Sanepidu. Instytucja ta jest odpowiedzialna za nadzór nad warunkami sanitarnymi i epidemiologicznymi w miejscach publicznych, takich jak restauracje. Przed otwarciem restauracji musisz przestrzegać wszelkich przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa żywnościowego, ustalonych przez Sanepid. Wymogi te obejmują między innymi czystość w lokalu, odpowiednie przechowywanie żywności, sposoby przygotowywania posiłków oraz szkolenie personelu w zakresie higieny. Przed otwarciem restauracji koniecznie skonsultuj się więc z lokalnym oddziałem Sanepidu, aby upewnić się, że spełniasz wszystkie wymagania. Po otwarciu restauracji musisz też nadal przestrzegać przepisów sanitarnych, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe swoim klientom i personelowi.

Urządź wnętrze, zatrudnij ludzi i zacznij działać!

Ten etap pozwala Ci już przejść do urządzania wnętrza. Zaprojektuj przestrzeń restauracji, włączając w to układ stołów, kuchnię, miejsce obsługi kelnerskiej oraz bar. Wybierz i kup sprzęt kuchenny, meble, dekoracje, zaopatrzenie kuchni i wszystko, co będzie potrzebne do prowadzenia restauracji. Na tym etapie może Ci pomóc sklep internetowy z wyposażeniem gastronomicznym Gastronet24.

Mamy już ponad 30 lat doświadczenia w dostarczaniu rozwiązań dla branży gastronomicznej. Znajdziesz u nas zarówno urządzenia, akcesoria i chemię dla firm dopiero rozwijających swoją działalność, jak też topowe marki gastronomiczne. Możesz sprawdzić naszą ofertę pod adresem gastronet24.pl i tam dokonać zakupu, ale możesz też skontaktować się z naszym działem obsługi klienta pod e-mailem [email protected] lub telefonem 691 600 642. Chętnie pomożemy Ci wybrać sprzęt dla Twojej gastronomii – zapraszamy do kontaktu!

otwarcie restauracji krok po kroku

Co zrobić po wybraniu sprzętów i ostatecznym urządzeniu wnętrza? Zatrudnij kucharzy, kelnerów, barmanów i inny personel, który będzie potrzebny do obsługi restauracji. Pamiętaj o przeszkoleniu pracowników z zakresu bezpieczeństwa, higieny i obsługi klienta. Wykorzystaj różne kanały reklamowe, takie jak media społecznościowe, strona internetowa, reklamy w lokalnych mediach, ulotki, aby dotrzeć do potencjalnych klientów. Masz już zrealizowane wszystkie poprzednie etapy? Gratulacje! Wreszcie możesz oficjalnie otworzyć restaurację i zacząć przyjmować w niej swoich pierwszych klientów.

Pomysł na restaurację w małym mieście

Jaką restaurację możesz otworzyć w małej miejscowości? Musisz przede wszystkim wziąć pod uwagę Twoje lokalne środowisko. Jeśli chcesz prowadzić biznes, który poradzi sobie na rynku, ważne będzie dostosowanie menu do gustu Twoich przyszłych gości. W niewielkiej społeczności wieści roznoszą się szybko, więc musisz też zwracać uwagę na dobrą jakość, konkurencyjne ceny potraw oraz profesjonalną obsługę.

Pierwszym z pomysłów może być restauracja regionalna z nowoczesnym twistem. Skoncentruj się na lokalnych przysmakach i tradycyjnych potrawach, ale podawaj je w nowatorski sposób lub dodaj im nowe składniki, aby nadać im nowoczesny smak i prezentację. Możesz też wpleść do menu tradycyjną kuchnię polską, która zapewnia rzesze klientów wielu typowym barom mlecznym.

Drugą proponowaną opcją będzie pizzeria lub dania typu kebab. Pizza i kebab są lubiane przez wielu klientów i często stanowią bezpieczną opcję na wieczór na mieście – w lokalu lub w drodze. Skup się na jakości składników i autentycznych smakach, aby wyróżnić się spośród konkurencji.

Jeśli w Twojej okolicy dobrze radzą sobie lokale, które nie serwują typowych potraw, ale raczej kawę, herbatę i desery, możesz zdecydować się na otwarcie kawiarni z lokalnymi wypiekami i kawą. Skoncentruj się na oferowaniu świeżo wypiekanych lokalnych ciast i deserów, a także wysokiej jakości kawy, herbaty i innych napojów.

Dofinansowanie na otwarcie restauracji

Chcesz otworzyć restaurację, ale najpierw musisz uzyskać dofinansowanie? Istnieje kilka możliwości uzyskania środków finansowych na otwarcie restauracji. Obejmują one głównie pomoc z Urzędu Pracy, dotacje unijne oraz pożyczki uzyskane z banków, instytucji pożyczkowych i inkubatorów przedsiębiorczości.

Dotacje z Urzędu Pracy obejmują Program Wsparcie na Start i Inicjatywa Lokalna. Program Wsparcie na Start to bezzwrotna dotacja, o którą mogą ubiegać się osoby bezrobotne zarejestrowane w Urzędzie Pracy. Maksymalna kwota dotacji wynosi 25 tys. zł, a dofinansowanie można przeznaczyć na m.in.: zakup wyposażenia, remont lokalu, reklamę. Inicjatywa Lokalna jest realizowana przez lokalne samorządy i oferuje dofinansowanie na różne rodzaje działalności gospodarczej, w tym na gastronomię. Maksymalna kwota dotacji i warunki jej uzyskania różnią się w zależności od programu.

jak otworzyć restaurację koszty

Dotacje unijne to Program Rozwoju Obszarów Wiejskich i Programy regionalne. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich oferuje dofinansowanie na tworzenie nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich, w tym na gastronomię. Maksymalna kwota dotacji wynosi 400 tys. zł, a dofinansowanie można przeznaczyć na m.in.: zakup wyposażenia, remont lokalu, reklamę. Programy regionalne są realizowane przez Wojewódzkie Urzędy Marszałkowskie. Realizują one programy unijne, które oferują dofinansowanie na różne rodzaje działalności gospodarczej, w tym na gastronomię. Maksymalna kwota dotacji i warunki jej uzyskania różnią się w zależności od programu.

Czy są inne formy dofinansowania? Oczywiście! Banki i instytucje pożyczkowe oferują pożyczki dla firm, w tym dla gastronomii. Oprocentowanie i warunki pożyczki różnią się w zależności od oferty. Inkubatory przedsiębiorczości oferują wsparcie merytoryczne i finansowe dla początkujących przedsiębiorców, w tym dotacje lub pożyczki na rozpoczęcie działalności.

Jak otworzyć restaurację: koszty

Z jakimi kosztami trzeba się liczyć, kiedy otwierasz restaurację? W przypadku niewielkiego lokalu kwota “na start” zaczyna się od około 30 000 zł. Średnia restauracja będzie potrzebowała już od 70 000 zł do nawet 200 000 zł. Jeśli zaś otwierasz duży lokal restauracyjny, Twoje wydatki najprawdopodobniej zaczną się od okolic 500 000 zł.

Co generuje koszty?

Skąd to wszystko wynika? Na ostateczny koszt wpływ będzie miało wiele czynników. Jednym z nich jest rodzaj otwieranej gastronomii. Taniej będzie otworzyć firmę typu fast food niż taką, w której będziesz podawać znacznie bardziej złożone dania na stołach pokrytych obrusem. Kolejny czynnik stanowi lokalizacja – lokal w małym mieście będzie Cię mniej obciążał finansowo niż ten w dużym mieście. Podobnie będzie z powierzchnią lokalu, im większa tym większe miesięczne koszty.

Podczas zakupu wyposażenia możesz też zwrócić uwagę na to, czy warto kupować nowe urządzenia i meble, czy może warto kupić ich używane wersje lub je wynająć. W niektórych przypadkach używane lub wynajmowane produkty mogą być dobrą alternatywą dla nowych, podczas gdy w innych używana maszyna gastronomiczna może być już na tyle wyeksploatowana, że oszczędność będzie pozorna i szybko będziesz szukać nowego sprzętu. I wreszcie stan lokalu przed przejęciem go przez Ciebie – musisz się liczyć z tym, że jeśli nie będzie on dobrze przystosowany, remont może Cię dużo kosztować.

Z jakimi innymi kosztami musisz się liczyć?

Oprócz początkowych kosztów otwarcia, musisz również wziąć pod uwagę bieżące koszty prowadzenia restauracji. Co się do nich wlicza? Jednym z większych miesięcznych kosztów może być wynajem. Inny istotny składnik miesięcznych wydatków będą dla Ciebie stanowiły wynagrodzenia pracowników: kucharzy, kelnerów oraz pozostałego personelu. Kolejny koszt to oczywiście żywność i napoje oraz półprodukty żywnościowe, z których przygotowujesz podawane przez siebie potrawy. Ważną część comiesięcznych wydatków będą też stanowiły rachunki za media, ubezpieczenie i inne konieczne opłaty. Listę regularnych wydatków zamyka marketing, dzięki któremu możliwa jest reklama i promocja Twojej restauracji.