Jaki jest koszt otwarcia restauracji? Dofinansowania i kredyty
Otwieranie nowego lokalu to duże wyzwanie zarówno pod względem finansów, jak też logistyki.
Z naszego artykułu dowiesz się, jaki jest mniej więcej koszt otwarcia restauracji (zarówno w przypadku małego lokalu gastronomicznego, jak i luksusowej restauracji). Poznasz metody pomocy, którą możesz uzyskać w kwestii finansów i spraw urzędowych. Na koniec dowiesz się, w jaki sposób wybrać odpowiednie wyposażenie gastronomiczne do swojej firmy.
Jeśli interesują Cię kwestie finansowe, związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego, koniecznie zapoznaj się z naszym tekstem. Zapraszamy do lektury!
Ile kosztuje otwarcie restauracji?
Wszyscy wiemy, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie ile potrzeba na otwarcie restauracji. Można jednak oszacować, jaki mniej więcej będzie to rząd wielkości. Od czego uzależniona jest konkretna kwota, którą musisz wydać? Z pewnością duży wpływ będzie miała lokalizacja. W większym mieście zapłacisz znacznie więcej niż w małym, podobnie będzie też w przypadku różnicy cenowej pomiędzy centrum, a obrzeżami miasta. Wiąże się to też z wielkością ruchu – najprawdopodobniej najwięcej klientów znajdziesz w centrum dużego miasta, a nie na obrzeżach miasteczka.
Na cenę wpływ będzie mieć też wybór pomiędzy zakupem a wynajmem. Jeśli kupisz lokal, potrzebujesz znacznego wkładu własnego na samym początku, jednak w długiej perspektywie czasowej jest to bardziej opłacalne niż wynajem. Nie bez znaczenia jest też cena wyposażenia kuchennego. Wysokiej klasy urządzenia są droższe, ale w większości przypadków pozwalają łatwiej poszerzać menu o nowe potrawy. Maszyny gastronomiczne renomowanych producentów są też mniej awaryjne, dzięki czemu istnieją małe szanse, że będziesz mieć problemy w kuchni z powodu zepsucia się któregoś ze sprzętów.
Jak to wszystko przekłada się na konkretne koszty? Szacunkowo, przy cenach obowiązujących w 2024 roku, dla małego punktu gastronomicznego koszt wynosić może od 30000 zł. W przypadku luksusowej restauracji cena ta znacznie wzrasta i przy obowiązujących w danym momencie kosztach może zaczynać się nawet od 500000 zł. Czytasz ten artykuł parę lat później? Najłatwiej będzie oszacować widełki cenowe, doliczając wskaźnik inflacji.
Co jeszcze wpływa na koszty przy otwieraniu gastronomii? Wszystko to, co konieczne: zatrudnienie personelu o odpowiednich kwalifikacjach, wydatki na reklamę i promocję lokalu, koszty prac remontowych i dostosowujących, niezbędnych licencji i zezwoleń i wreszcie rodzaj kuchni, którą zamierzasz serwować swoim gościom.
Jaką pomoc w otwarciu restauracji możesz uzyskać?
Kiedy myślisz o rozpoczęciu własnego biznesu, możesz potrzebować pomocy, dzięki której dowiesz się jakie działania warto podjąć i w jakiej kolejności. Istnieje wiele możliwości uzyskania pomocy w otwarciu restauracji. Możesz korzystać zarówno z pomocy urzędów, jak też firm prywatnych.
Jeśli chodzi o pomoc urzędową, warto zainteresować się dotacjami. Istnieje kilka programów, które mogą pomóc dofinansować otwarcie restauracji. Dotacje te oferowane są zazwyczaj przez Unię Europejską, agencje rządowe i lokalne samorządy. Urzędy i agencje rządowe oferują też często bezpłatne doradztwo dla osób chcących założyć działalność gospodarczą, w tym taką związaną z gastronomią. Mogą udzielać informacji na temat przepisów, procedur i dostępnych form wsparcia. Warto również sprawdzić, czy Izba Gospodarcza Restauratorów może Ci w jakiś sposób pomóc w otwarciu własnego biznesu.
W zakresie pomocy finansowej możesz ubiegać się o pożyczkę z banku lub instytucji pożyczkowej na otwarcie własnej restauracji. Wiele kancelarii prawnych i firm księgowych, które specjalizują się w obsłudze działalności związanych z gastronomią, również może Ci pomóc i doradzić w zakresie spraw, związanych z prawem i finansami. Istnieją też firmy wyspecjalizowane w doradztwie biznesowym – mogą Ci pomóc w tworzeniu biznesplanu, doradztwie finansowym, projektowaniu lokalu, marketingu i reklamie. Konsultanci do spraw gastronomii z kolei doradzą przy wyborze lokalizacji, menu, cenach, marketingu i innych aspektach prowadzenia restauracji.
Jaki jest koszt otwarcia małej restauracji?
Nikt nie powie Ci, jaki jest dokładny koszt otwarcia lokalu gastronomicznego. Możesz jednak uzyskać szacunkowe kwoty, jeśli wiesz, czego konkretnie szukasz. Pamiętaj przy tym, że są to wyliczenia z roku 2024, które w przyszłości wymagać będą zaktualizowania o wskaźnik inflacji. Jaki więc może być koszt otwarcia małej restauracji? Szacuje się, że przedział ten może się wahać pomiędzy 30000 a 80000 zł.
Skąd tak duży rozrzut cen? W przypadku kosztu pozyskania lokalu pod działalność cena w dużej mierze zależy od jego lokalizacji oraz powierzchni. Również wyposażenie może być droższe, jeśli zdecydujesz się na sprzęty wysokiej klasy, lub tańsze, gdy wybierzesz podstawowe urządzenia. Zatrudnienie i menu także wpłyną na koszty. Gdy zatrudniasz większą ilość pracowników, którzy posiadają wyższe kwalifikacje oraz przygotowujesz wykwintne potrawy wymagające droższych składników i specjalistycznego sprzętu, będziesz mieć wyższy koszt prowadzenia działalności, niż gdybyś zatrudniał jedną osobę i prowadził lokal fast food.
A konkretne liczby? Przykładowe koszty wynajmu lokalu mogą się wahać pomiędzy 2000 a 5000 zł miesięcznie, za remont jeszcze niedawno można było zapłacić od 10000 do 50000 zł, a wyposażenie kupić w przedziale cenowym 15000 – 50000 zł. Zezwolenia i licencje powinny Cię kosztować od 1000 do 5000 zł, zaś za usługi reklamowe zapłacisz co miesiąc 1000 – 3000 zł. Te kwoty to duże lub małe pieniądze, zależnie od tego kiedy to czytasz i w jakiej miejscowości chcesz otworzyć swoją małą restaurację. Jeśli są małe, nie musisz się nimi martwić, lecz jeśli są duże i chcesz je obniżyć, jest na to kilka sposobów.
Aby zmniejszyć koszty otwarcia lokalu, możesz wybrać lokalizację w mniejszej miejscowości lub na obrzeżach miasta. Jeśli zdecydujesz się na prostsze menu z popularnymi potrawami, również zmniejszysz nieco swoje obciążenie finansowe. Możesz wybrać używane wyposażenie lub skorzystać z leasingu, sprawdzając jednak wcześniej zarówno plusy, jak i minusy tych rozwiązań. Zatrudnienie studentów lub korzystanie z pomocy stażystów pomoże Ci obniżyć bieżące wydatki. Możesz też do promocji korzystać z darmowych kanałów marketingowych, takich jak media społecznościowe.
Gdzie uzyskać dofinansowanie do otwarcia restauracji?
Wstępny koszt otwarcia restauracji można nieco zmniejszyć poprzez skorzystanie z różnych dostępnych form dofinansowania. Najważniejsze z nich stanowią dotacje oraz pożyczki.
Najczęściej wykorzystywane dotacje to te, które można uzyskać z Urzędów Pracy, różnego rodzaju Unijne Programy Operacyjne oraz Fundusze Lokalnych Grup Działania. Jeśli zaś chodzi o pożyczki, kredyt na otwarcie restauracji możesz zaciągnąć w banku albo Funduszu Poręczeń Kredytowych. Zainteresuj się programami, dotyczącymi otwierania pierwszego biznesu, zapytaj też o kredyt skonstruowany indywidualnie na Twoje potrzeby.
Zainteresuj się kilkoma źródłami dofinansowania. Może się bowiem okazać, że w niektórych przypadkach spełniasz kryteria uzyskania dofinansowania, podczas gdy w innych nie będzie to możliwe. Porównaj oferty, by sprawdzić na ile spełniają one Twoje potrzeby. Odpowiednio wypełnij wniosek – być może oferent Ci w tym pomoże, a może będzie trzeba skorzystać z usług firmy oferującej pomoc w składaniu tego typu dokumentów.
Jak wybrać urządzenia i wyposażenie gastronomii?
Zastanawiając się, ile kosztuje otwarcie restauracji, dużą część uwagi musisz poświęcić sprzętom i urządzeniom gastronomicznym, w które będziesz wyposażać swój lokal. Czy wybrać używane czy nowe maszyny gastronomiczne? Używane z pewnością będą z początku tańsze, jednak nigdy nie masz pewności co do ich historii. Nie wiesz więc, jak długie będzie ich bezawaryjne działanie i ile będą kosztować naprawy, jeśli wybierzesz wyeksploatowany sprzęt. Z drugiej strony nowe urządzenia też nie zawsze są wysokiej jakości – jeśli nie wybierzesz renomowanej marki, możesz trafić na awaryjny model. Na rynku istnieje też wiele półprofesjonalnych sprzętów kuchennych, w przypadku których możesz mieć nadzieję, że sprawdzą się przy stosowaniu w restauracji.
Co zrobić, kiedy masz takie dylematy, ale nie umiesz podjąć decyzji? W takim przypadku warto skonsultować się z wykwalifikowanymi doradcami w zakresie profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Specjaliści z Gastronet24.pl znają nie tylko rynek gastronomiczny (mamy w tym temacie już ponad 30-letnie doświadczenie!), ale też mogą doradzić Ci w zakresie konkretnych rozwiązań i urządzeń.
Które maszyny wybrać, kiedy masz ograniczony budżet, ale mimo wszystko chcesz wyposażyć swoją restaurację w urządzenia dobrej jakości? Na jaki model się zdecydować, kiedy chcesz postawić w swojej kuchni niezawodne produkty gwarantujące najwyższą jakość? Skontaktuj się z nami, a z przyjemnością doradzimy Ci w tych wyborach! Zadzwoń do nas pod nr: 691 600 642, napisz na: [email protected] albo obejrzyj ofertę sklepu internetowego: gastronet24.pl. Zapraszamy do kontaktu!