Dofinansowania na otwarcie kawiarni i harmonogram prac krok po kroku
Jakie dofinansowanie na otwarcie kawiarni możesz uzyskać?
Jak zorganizować otwarcie kawiarni krok po kroku, by wszystko “miało ręce i nogi” i całość zakończyła się sukcesem?
Zapoznaj się z naszym artykułem, jeśli chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania!
Dofinansowanie na otwarcie kawiarni
Marzysz o prowadzeniu własnej kawiarni, ale bariery finansowe powstrzymują Cię przed realizacją tego celu? Nie martw się! Istnieje wiele form dofinansowania, które mogą pomóc Ci w urzeczywistnieniu Twojego pomysłu.
Programy rządowe
- Urząd Pracy: Program Wsparcie na Start oferuje bezzwrotną dotację do 25 tys. zł dla osób bezrobotnych otwierających działalność gospodarczą. Dotacje te mogą być przeznaczone na zakup wyposażenia, remont lokalu, reklamę i inne koszty związane z otwarciem kawiarni.
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich oferuje dofinansowanie do 400 tys. zł na tworzenie nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich, w tym na gastronomię. Dofinansowanie można przeznaczyć na m.in.: zakup wyposażenia, remont lokalu, reklamę.
Programy unijne
- Regionalne Programy Operacyjne: Wojewódzkie Urzędy Marszałkowskie realizują programy unijne oferujące dofinansowanie na różne rodzaje działalności gospodarczej, w tym na gastronomię. Maksymalna kwota dotacji i warunki jej uzyskania różnią się w zależności od programu.
Dodatkowe źródła finansowania
- Inkubatory przedsiębiorczości: Oferują one wsparcie merytoryczne i finansowe dla początkujących przedsiębiorców, w tym dotacje lub pożyczki na rozpoczęcie działalności.
- Banki i instytucje pożyczkowe: Oferują one pożyczki dla firm, w tym dla gastronomii. Oprocentowanie i warunki pożyczki różnią się w zależności od oferty.
Czy warto od razu decydować się na jeden z tych programów? Niekoniecznie! Zainteresuj się kilkoma z nich i dowiedz się, w których przypadkach bez trudu spełniasz kryteria uzyskania dofinansowania. Warto by zainteresował się też porównaniem poszczególnych opcji – nie każda z nich spełniać będzie bowiem Twoje potrzeby w takim samym stopniu.
Kawiarnia, czyli biznes plan w małej gastronomii
Porządny biznes plan to fundament sukcesu Twojej kawiarni. Poświęć mu czas, a z pewnością zwiększysz swoje szanse na osiągnięcie wymarzonych celów. Jest on dokumentem dynamicznym i powinien być regularnie aktualizowany. Korzystaj z pomocy doradców biznesowych, księgowych i innych właścicieli lokali. Dostosuj też swój plan do specyfiki lokalnego rynku i Twoich własnych potrzeb. Niech stworzony przez Ciebie plan będzie jasny, zwięzły i łatwy do przeczytania. Podkreśl w nim swoje mocne strony i wyróżnij kawiarnię na tle konkurencji.
Jak powinno to wyglądać w praktyce? Krótko opisz swoją kawiarnię, jej koncept i ofertę. Przedstaw cele biznesowe, zarówno krótko, jak i długoterminowe. Podkreśl unikalne cechy lokalu i wyróżnij go na tle konkurencji. Wyjaśnij rodzaj prowadzonej przez Ciebie działalności gastronomicznej. Określ swój koncept kulinarny – czyli to, co będziesz oferować swoim klientom. Opisz menu, w tym najbardziej charakterystyczne napoje z oferty. Przedstaw też plan na zapewnienie wysokiej jakości obsługi klienta.
Kim są Twoi klienci?
Następnie zidentyfikuj swój rynek docelowy, czyli grupę klientów, do których chcesz dotrzeć. Przeanalizuj konkurencję w Twojej okolicy i określ jej mocne i słabe strony. Oceń też trendy panujące na rynku gastronomicznym w Twojej lokalizacji. Koniecznie określ swoje cele marketingowe – może to być zwiększenie wśród klientów świadomości istnienia Twojej firmy i jej oferty, pozyskanie nowych klientów lub zwiększenie sprzedaży. Opracuj plan działań marketingowych, uwzględniając takie kanały jak media społecznościowe, reklama online, lokalne eventy i promocje. Stwórz budżet marketingowy i określ sposoby mierzenia efektywności podejmowanych działań.
A co z zarządzaniem?
Warto też opisać strukturę organizacyjną kawiarni i kim jest kadra nią zarządzająca. Wyjaśnij swoje procedury operacyjne: jak przygotowujesz napoje i jedzenie, w jaki sposób obsługujesz klienta i zarządzasz personelem. Określ też plany dotyczące rozwoju firmy i przyszłych celów do osiągnięcia.
Oblicz początkowe koszty, uwzględniając takie wydatki, jak remont lokalu, wyposażenie kuchenne i marketing. Ważne będą też prognozy dotyczące przyszłych przychodów i kosztów, wyliczone na podstawie spodziewanej sprzedaży. Stwórz arkusz kalkulacyjny przychodów i obciążeń, aby monitorować finanse kawiarni. Dołącz do swojego biznesplanu wszelkie istotne dokumenty, takie jak umowy najmu, pozwolenia, menu i materiały marketingowe.
Otwarcie kawiarni krok po kroku
W wielu przypadkach daje się uporządkować proces i wykonać kroki jeden po drugim. Czy tak będzie w Twoim przypadku? Niekoniecznie. Ale posiadając ogólną “mapę drogową” tego, czego możesz się spodziewać, z pewnością łatwiej przebrniesz przez całą ścieżkę i z dumą przyjmiesz pierwszych gości w Twoim lokalu. Zaczynamy!
Badanie rynku
Jeśli chcesz działać z sukcesem, warto najpierw poznać rynek, na którym otworzysz swój biznes:
- Poznanie lokalnych preferencji kulinarnych.
- Analiza konkurencji.
- Określenie grupy docelowej klientów.
- Ocena potencjału sukcesu restauracji.
Biznesplan
Temat biznes plan – mała gastronomia poruszamy szerzej w innej części artykułu, jednak dotyczy on przede wszystkim:
- Sporządzenia szczegółowego planu działania.
- Określenia celów biznesowych.
- Opracowania strategii marketingowej.
- Zaplanowania operacji i zarządzania.
- Stworzenia prognozy finansowej.
Finansowanie i dofinansowanie
Skąd wziąć pieniądze na rozruch firmy? W tym przypadku również bardziej rozpisaliśmy się w innej części artykułu, a tutaj ogólne podsumowanie:
- Określenie potrzebnych środków finansowych.
- Wybór sposobu finansowania (kredyt, inwestorzy, oszczędności).
- Zabezpieczenie źródeł finansowania.
Formalności
Niestety, nie da się prowadzić firmy bez załatwienia niezbędnych formalności:
- Wybór lokalizacji restauracji.
- Zarejestrowanie działalności gospodarczej.
- Uzyskanie niezbędnych zezwoleń i licencji (np. zezwolenie na sprzedaż alkoholu, pozwolenie na użytkowanie budynku, zezwolenie sanitarno-epidemiologiczne).
Spełnienie wymagań sanitarnych
W związku z tym, że Sanepid czuwa nad higieną żywności, warto dostosować się do wytycznych urzędu:
- Zapoznanie się z przepisami Sanepidu dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa żywności.
- Dostosowanie lokalu i wyposażenia do wymogów sanitarnych.
- Wdrożenie procedur bezpieczeństwa żywnościowego.
- Przeszkolenie personelu w zakresie higieny.
- Uzyskanie zgody Sanepidu na otwarcie restauracji.
Dodatkowe kroki
Wnętrze, urządzenia, pracownicy i wreszcie samo rozpoczęcie działalności. Jako sklep internetowy z wyposażeniem gastronomii możemy pomóc Ci wybrać odpowiednie urządzenia. Sprawdź nas na Gastronet24!
- Urządzenie wnętrza restauracji.
- Zakup niezbędnego sprzętu i wyposażenia.
- Zatrudnienie pracowników.
- Rozpoczęcie działalności.
Gdzie i jakie sprzęty kupić?
Wiesz już co robić, żeby otworzyć kawiarnię. A gdzie kupić wszystkie niezbędne sprzęty: profesjonalny młynek i ekspres do kawy, filiżanki, nierdzewne meble i witryny gastronomiczne i wiele innych, koniecznych w tym biznesie sprzętów?
Doskonałym wyborem może okazać się dla Ciebie Gastronet24! Już od 35 lat dostarczamy rozwiązania dla branży gastronomicznej. W naszej ofercie znajdziesz urządzenia, zastawę stołową, chemię gastronomiczną i praktycznie wszystko, co niezbędne do prowadzenia kawiarni. Sprzęt bezproblemowo dostarczymy nawet na drugi koniec Polski!
Sprawdź nas na www.gastronet24.pl, napisz na [email protected] lub zadzwoń pod 691 600 642. Z przyjemnością będziemy asystować Ci w wyposażaniu Twojej kawiarni!