Praktyczne i stylowe wyposażenie baru – w co musisz się zaopatrzyć?
Czy nowoczesny bar powinien zatrudnić architekta wnętrz, czy też może specjalistę od kwestii technicznych? Nasza odpowiedź brzmi: OBU! Doskonale wiemy, że kiedy pierwszy raz przekraczamy próg lokalu nasze wrażenia mogą być przyjemne… albo wręcz przeciwnie.
Niby nie należy oceniać książki po okładce, jeśli jednak pierwsze wrażenie będzie dla nas zawodem, możemy już nie wrócić do tego akurat pubu. Dlatego współpraca z architektem wnętrz jest konieczna, jeśli chcemy żeby wystrój baru który otwieramy zachęcał klientów do powrotu.
Są jednak też inne warunki, które taki lokal musi spełnić. Jakie dokładnie sprzęty warto kupić? Jaka potrzebna jest wentylacja, klimatyzacja, podłączenie do wody, gazu, sieci elektrycznej, i tak dalej, i tak dalej… takie sprawy warto załatwić ze specjalistą z tej konkretnie dziedziny.
Jeśli zastanawiasz się jak urządzić pub, a nie chcesz poszukiwać usług i towarów w wielu firmach, znajdź wykonawcę który zrobi to kompleksowo. Niektóre z firm specjalizują się w łączeniu wielu usług w jedną, kompleksową obsługę. Nie musisz wtedy martwić się o to, jak koordynować działania wielu wykonawców – ponieważ wykonawca jest jeden i to on zarządza współpracą pomiędzy poszczególnymi działami.
Podstawowe wyposażenie baru gastronomicznego
Jeśli zastanawiasz się, z użyciem jakich sprzętów i jak urządzić bar w restauracji, to przygotowaliśmy dla Ciebie listę urządzeń z której możesz skorzystać. Całkiem możliwe, że znając specyfikę swojego lokalu coś z niej usuniesz albo dodasz.
Warto jednak od czegoś zacząć i dostosowywać taki “gotowiec” do swoich indywidualnych potrzeb. Nie będziemy Ci tłumaczyć jaka ma być wysokość baru w restauracji i pubie – takie rzeczy najlepiej jest ustalić ze specjalistą wykształconym w tym zakresie. Żeby jednak nie przedłużać, przejdźmy do listy sprzętów i urządzeń.
Jak urządzić bar:
- Lodówka przeszklona do napojów
- Lodówka i zamrażarka zapleczowa
- Kostkarka i kruszarka do lodu
- Ekspres i młynek do kawy
- Zmywarka gastronomiczna i zmywak do szklanek
- Kuchenne meble nierdzewne
- Kuchenka mikrofalowa
- Piec gastronomiczny
- Kuchnia gastronomiczna
- Grill gastronomiczny
- Szkło i porcelana na napoje
- Zastawa stołowa i sztućce
- Zestaw barmański do drinków
W co jeszcze warto się zaopatrzyć? Wiele zależy tu od Twojej pomysłowości i od tego, jaki ma być klimat Twojego lokalu. Jeśli chcesz gościć fanów sportu, możesz zaopatrzyć się w duży telewizor lub projektor. Ten pierwszy może Ci posłużyć też do podłączenia konsoli, jeśli zechcesz zapraszać do siebie miłośników gier komputerowych.
Ważna jest też muzyka umilająca pobyt w barze, niezbędny okaże się więc również sprzęt grający. Konieczność stanowi oczywiście kasa fiskalna oraz reklama na zewnątrz lokalu (szyld, neon, potykacz). Twoi goście muszą też mieć możliwość przy czymś i na czymś usiąść, zostawić gdzieś swoje kurtki i płaszcze. Konieczne będą zatem też meble – stoły, krzesła oraz wieszaki. Nie zapomnij oczywiście również o odpowiednich strojach dla Twoich pracowników.
Obecnie wraca moda na spotkania przy planszówkach, możesz więc zaopatrzyć się w kilka ważniejszych tytułów. Możliwe jest też dostosowanie wystroju wnętrza do charakteru klientów, których chcesz u siebie gościć. Bar może mieć zatem klimat morski lub żeglarski, vintage i retro (lata 50-te, 60-te, 70-te i tak dalej), motocyklowy, nawiązujący do legend rocka albo bluesa, piłkarski i wiele, wiele innych.
Fajną opcję stanowić może też tablica lub nawet cała ściana, przeznaczona do pisania kredą. Jeśli Ty lub Twoi pracownicy macie zacięcie artystyczne, można na niej umieszczać nie tylko regularnie aktualizowane menu, ale również ciekawe rysunki, zachęcające do odwiedzania baru i zamawiania kolejnych napojów.
Jak urządzić bar w restauracji? Te sprzęty musisz kupić!
W jaki sposób rozumiemy pytanie o to, jak urządzić bar? Myślimy przede wszystkim o tym, jak sprawa ma się prezentować od strony technicznej. Jeśli chcesz porozmawiać ze specjalistami którzy pomogą kompleksowo zrealizować Twój obiekt, możesz skontaktować się z naszym biurem obsługi klienta. Trafiłeś tu jednak ponieważ zastanawiałeś się, jakie wyposażenie baru piwnego powinieneś wybrać do swojego lokalu. Przedstawimy Ci więc trzy z ważniejszych sprzętów, które powinny się w nim znaleźć.
Zacznijmy od zmywaka do szklanek. Całkiem możliwe, że Twój bar w “godzinach szczytu” potrafi pracować na najwyższych obrotach. Oznacza to, że albo musisz mieć bardzo duży zapas szklanek i zmywać je dopiero wtedy, gdy klientów będzie mniej, albo też są one myte na bieżąco, co może zajmować czas który jest potrzebny na wykonanie innych czynności. Znacznie łatwiej jest pracować, jeśli takie proste ale jednocześnie powtarzalne zadania mogą być zautomatyzowane.
Specjalny zmywak do szklanek na pewno ułatwi Ci tą czynność. Dzięki nylonowej szczotce pracuje on szybko i sprawnie, pomagając uporać się z myciem szkła. Praca za barem to czasami wykonywanie kilku rzeczy na raz. Na szczęście nóżki z mocnymi przyssawkami sprawiają, że urządzenie stabilnie trzyma się blatu i przypadkowo nie zrzucisz go w trakcie przechodzenia od jednej czynności do drugiej.
Bar nie może się też obyć bez drinków. Czy będziesz ich mieć w swojej ofercie kilka czy kilkadziesiąt, wiele z nich wymaga do przygotowania kostek lodu. Kostki muszą być przygotowywane na bieżąco i warto, byś miał też pewien ich zapas. Niestety nie wchodzi tu więc w grę używanie zamrażalnika i mrożenie w nim wody w plastikowych pojemnikach. Warto więc zaopatrzyć swój bar w kostkarkę z zasobnikiem.
Jednym z lubianych przez naszych klientów produktów z tej kategorii jest model od Hendi. Pozwala on wyprodukować nawet do 26 kilogramów kostek w ciągu doby, przy czym możliwe jest też utrzymanie w zasobniku ich zapasu o ilości 7 kg. Urządzenia takie pozwalają wytworzyć kostki nie tylko na potrzeby drinków, ale też koktajli i innych napojów. Bez trudu znajdziesz więc dla niego dodatkowe zastosowania w swoim lokalu.
A co, jeśli nie wyobrażasz sobie by wyposażenie baru gastronomicznego nie uwzględniało odpowiedniej ilości dobrze wyeksponowanych butelek z piwem? Tu również warto zwrócić się ku sprawdzonym w branży rozwiązaniom!
Wiadomo, że często “kupujemy wzrokiem” i jeśli klient zauważy w przeszklonej lodówce swój ulubiony gatunek piwa, bardzo prawdopodobne że wybierze je zamiast alkoholu z nalewaka. I właśnie dlatego elegancka lodówka w ciemnych barwach powinna koniecznie znaleźć się w polu widzenia Twoich gości. Gustowny wygląd może być dodatkowo podkreślany przez chromowane półki, tak jak jest w prezentowanym przez nas produkcie.
Jeśli wyposażysz swój lokal w odpowiedni sprzęt zaoszczędzisz czas, który poświęcałbyś na uciążliwe ręczne mycie szklanek. Przyciągniesz klientów do proponowanej przez Ciebie oferty dzięki efektownej prezentacji w przeszklonej lodówce. Wzbogacisz tę ofertę również o (prawie) nieskończoną pulę możliwości, jeśli chodzi o drinki w których wykorzystuje się lód.
Powierz wystrój baru piwnego w swoim lokalu specjalistom. Zarówno tym od zapewnienia unikalnego wnętrza by Twoi goście mogli poczuć się wyjątkowo, jak też tym od często niedocenianych spraw technicznych, które są nie mniej ważne dla sukcesu Twojej firmy.