Piec konwekcyjno-parowy – do domu czy gastronomii?
W kategorii tej znajduje się kilka rodzajów urządzeń gastronomicznych, które wydają się być bardzo podobne. Które z nich wybrać do domu? Które z kolei lepiej sprawdzi się w małej gastronomii? Czy któryś ze sprzętów kompletnie nie będzie nadawał się do zastosowań domowych lub profesjonalnych?
Jeśli dręczą Cię te pytania, to doskonale trafiłeś! Postaramy się w prosty i przejrzysty sposób wyjaśnić różnice pomiędzy poszczególnymi maszynami gastronomicznymi do cieplnej obróbki żywności. Po tej lekturze będziesz znał ich wszystkie wady i zalety.
Dzięki temu najprawdopodobniej sam poradzisz sobie z podjęciem decyzji, jakiego zakupu dokonać w przypadku wybierania sprzętu do domu, a jakiej gdy chcesz wyposażyć małą gastronomię, szkołę czy przedszkole. Dowiesz się, gdzie najlepiej sprawdzi się piec konwekcyjny co to jest konwekcja i co dodatkowo daje dodanie do niej pary. Zapraszamy do lektury!
Co to jest piec konwekcyjny?
Warto zacząć od wyjaśnienia, co to jest konwekcja w piekarniku. Wielu z nas pamięta być może jeszcze piekarniki z czasów naszych babć. Powiedzieć że “nie były doskonałe” to mało. Potrawy i ciasta potrafiły być z jednej strony przypalone, z drugiej zaś surowe.
Konwekcja pozwala uniknąć tego problemu, ponieważ całe danie poddawane jest działaniu praktycznie jednakowej wysokiej temperatury. Zawdzięczamy to termoobiegowi, czyli rozprowadzaniu gorącego powietrza po całym wnętrzu komory. Profesjonalny piec to jednak nie piekarnik i ma kilka dodatkowych zalet. Co to jest piec konwekcyjny i co w największym stopniu odróżnia go od zwykłego piekarnika z termoobiegiem?
Po pierwsze, jest to maszyna gastronomiczna do profesjonalnych zastosowań, jest więc przystosowana do cięższych prac niż jej “cywilny”, domowy odpowiednik. Drugą i najważniejszą różnicą jest jednak funkcja nawilżania wnętrza komory.
W niektórych przypadkach warto więc nawet kupić piec konwekcyjny do domu. Mniejsze profesjonalne modele nie cechują się mocno wygórowanymi cenami, a pozwalają w łatwy sposób przygotować wiele rodzajów ciast, frytki, nuggetsy, ale też mięsa, a nawet domowe pieczywo. Szczególnie to ostatnie stanowi doskonały argument za sprzętami z tej kategorii, pozwalając bez problemu uniezależnić się od piekarni.
Wyobraź sobie bowiem, że nie musisz już wracając z pracy zastanawiać się, czy Twoja ulubiona piekarnia będzie jeszcze miała dokładnie ten gatunek pieczywa, którego potrzebujesz. Podobnie będzie też w weekendy albo rano przed wyjazdem z domu. Odpowiednia maszyna gastronomiczna sprawi, że każdego dnia na Twoim stole może wylądować świeże, pachnące pieczywo. A to przecież nie koniec zastosowań pieca z konwekcją!
Jak działa piec konwekcyjny?
Na rynku jest wiele urządzeń gastronomicznych, które wydają się mieć bardzo podobne funkcje. Piekarniki, różnorodne odmiany pieców… ciężko się w tym wszystkim nie pogubić. Warto więc w tym miejscu dowiedzieć się, jak działa piec konwekcyjny.
W przypadku standardowego piekarnika przygotowywane potrawy mogą się nadmiernie wysuszać. W wielu przypadkach niewielkie przesuszenie dania nie sprawi nikomu problemu. Są jednak i takie przypadki, że właśnie od tego czynnika zależy smak potrawy.
Na szczęście dzięki opcji nawilżania komory we wnętrzu pieca można stworzyć unikalny, wilgotny mikroklimat. Funkcja ta wdrażana jest na dwa różne sposoby – pośredni i bezpośredni. W pierwszym przypadku urządzenie wyposażone jest w przycisk sterujący.
Jego naciśnięcie sprawia, że na gorące grzałki natryskiwana jest woda, z której następnie powstaje para. Nawilżanie bezpośrednie odbywa się z kolei za pomocą przycisku lub sterownika. W obu przypadkach rezultat jest jednak podobny – smaczniejsze, lepiej upieczone potrawy!
Wady i zalety pieców konwekcyjno-parowych
Możesz w tym momencie zastanawiać się: piec konwekcyjno parowy co to jest? Przecież już w poprzednio opisywanym urządzeniu występuje zarówno konwekcja, jak też para. Czy nie oznacza to zatem, że są to jednakowe maszyny gastronomiczne? Okazuje się że nie i że wydzielenie oddzielnej kategorii sprzętów miało tu duży sens. Piec konwekcyjno parowy do małej gastronomii jest bowiem urządzeniem niezwykle wielofunkcyjnym, które zapewni Ci możliwość przyrządzenia wielu różnorodnych potraw.
Piec konwekcyjno parowy zastosowanie, zalety i wady
- Prosta obsługa i dostosowywanie parametrów pomimo wielu możliwych opcji
- Różnorodne opcje przyrządzania: poza tradycyjnym pieczeniem również grillowanie, duszenie, gotowanie na parze i w niskiej temperaturze
- Możliwość przygotowania mięsa, warzyw, ryb, deserów i wypieków
- Szybka i sprawna praca
- Dania o jakości wykonania takiej jak u profesjonalnego kucharza
- Brak potrzeby ciągłego nadzorowania procesu
Można zastosować piec konwekcyjno parowy do szkoły, do małej gastronomii ale też do dużych restauracji. Wystarczy spojrzeć na wielkość oferty tych urządzeń. Znaczna część producentów sprzętu gastronomicznego postawiła na oferowanie tego rodzaju pieców, ponieważ żadne inne maszyny nie mogą się równać z ilością dostępnych w nich opcji.
Jakie bowiem inne urządzenia by mogły stosować parę oraz wysoką temperaturę zarówno jednocześnie, jak też oddzielnie? Doskonałą selekcję urządzeń z tej kategorii znajdziesz w GastroNet24.pl – jeśli będziesz potrzebował doradztwa z zakresie wyboru odpowiedniego modelu, koniecznie skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta. Z przyjemnością pomożemy Ci wybrać najlepszy piec do Twojego lokalu gastronomicznego.