
Jak otworzyć ruchomy punkt gastronomiczny: wymagania i sprzęty w Food Trucku
Zastanawiasz się nad otworzeniem punktu gastronomicznego w postaci food trucka? Przeczytaj (albo przejrzyj…) nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej o tym, czego potrzebujesz by zrealizować swoje marzenie! Posiadamy wieloletnie doświadczenie w wyposażaniu branży gastronomicznej – w tym również ruchomych punktów. Wpis podzieliliśmy na sekcje, by łatwiej Ci było “przeskanować” go w poszukiwaniu konkretnych informacji. Zapraszamy do lektury!
Ruchomy punkt gastronomiczny – wymagania podczas przygotowania jedzenia
Żeby skutecznie prowadzić punkt gastronomiczny w postaci food trucka, musisz mieć możliwość przygotowania jedzenia dla swoich klientów. Proces ten można podzielić na trzy główne etapy. W pierwszym z nich wstępnie obrabiasz produkty, następnie poddajesz część z nich obróbce termicznej, a na końcu przechowujesz praktycznie gotowe już posiłki do czasu ich zakupu.
Do tego celu będziesz potrzebować różnego rodzaju sprzętów i urządzeń. Dlaczego nie zaopatrzyć się w nie u jednego, sprawdzonego dostawcy? Sprawdź ofertę naszego sklepu internetowego pod tym linkiem: Gastronet24.pl – jeśli będziesz potrzebować porady w zakresie doboru wyposażenia, zadzwoń do nas: 691 600 642. Z przyjemnością doradzimy Ci, jakie sprzęty najlepiej sprawdzą się w Twoim konkretnym przypadku.
Wstępne przygotowywanie żywności
Do wstępnego przygotowania jedzenia do dalszej obróbki potrzebować będziesz szeregu sprzętów. Jednym z większych będzie wykonany ze stali nierdzewnej stół roboczy. Poza nim do kategorii tej wrzucić też można wiele innych, choć już znacznie mniejszych sprzętów i akcesoriów kuchennych:
- Stół roboczy ze stali nierdzewnej
- Noże (i stojak na nie)
- Garnki do sosów
- Łopatki
- Sprzęt do krojenia frytek
- Patelnie
- Deski do krojenia
- Blender
Gotowanie i smażenie
Gotowane i smażone potrawy to jedna z częściej spotykanych ofert w food truckach. Na ograniczonej przestrzeni nie będziesz mieć możliwości umieszczenia złożonych, a więc i dużych urządzeń. Potrzebujesz niewielkich, kompaktowych sprzętów, które pozwolą Ci przygotować serwowane w Twoim punkcie potrawy. Oto lista sprzętów, wśród których powinieneś znaleźć te, które sprawdzą się podczas przygotowywania potraw w ruchomym punkcie gastronomicznym:
- Frytkownica
- Grill
- Kuchenka gastronomiczna
- Toster
- Salamander
- Mikrofalówka
- Okap
Podgrzewanie i utrzymanie temperatury
Czasami warto niektóre z podawanych na ciepło składników przygotować, zanim przed Twoim wozem ustawi się potężna kolejka klientów. Co z nimi zrobić, kiedy gorące jedzenie jest już gotowe? Możesz do tego celu użyć urządzeń, które pozwolą utrzymać właściwą temperaturę do czasu sprzedaży jedzenia. Jeśli rozważasz taką opcję w swoim trucku, możesz rozważyć wybór którychś z poniższych urządzeń:
- Lampa grzewcza
- Podgrzewacz do zup
- Podgrzewacz do żywności

Podawanie i przechowywanie jedzenia i czystość w food trucku
Kiedy wykonasz już w swoim food trucku wszystkie czynności, zmierzające do przygotowania jedzenia, pozostaje już “tylko” podać je Twoim głodnym klientom. Po zakończeniu pracy (ale często również w jej trakcie) konieczne będzie też posprzątanie. I oczywiście przechowywanie produktów, które wymagają niskich temperatur. Do tego celu zastosujesz niewielkie lodówki lub zamrażarki.
Praktycznie wszystkie sprzęty i środki chemiczne, których do tego potrzebujesz, możesz kupić w naszym sklepie internetowym pod tym linkiem. W Gastronet24 chętnie doradzimy Ci w zakresie wyposażenia mobilnego punktu gastronomicznego – mamy doświadczenie w realizacji tego typu zleceń. Zadzwoń do nas na numer 691 600 642, a chętnie pomożemy Ci w wyborze odpowiedniego dla Twoich potrzeb sprzętu.
Serwowanie potraw
Jedzenie zostało przygotowane, a przed Twoim food truckiem ustawiają się pierwsi klienci? Doskonale, teraz przyszedł czas na serwowanie przygotowanych potraw! Podobnie jak w poprzednich kategoriach, nie będziesz potrzebować wszystkich sprzętów i akcesoriów z tej listy. Przejrzyj ją jednak by wybrać to, co sprawdzi się w przypadku specyfiki Twojej działalności:
- Naczynia, sztućce, tacki i kubki jednorazowe
- Butelki i dozowniki na sosy, ketchup, musztardę lub inne płynne składniki
- Rękawiczki jednorazowe
- Folia do pakowania żywności
- Narzędzia do nakładania i serwowania potraw
- Solniczki, pieprzniczki i inne pojemniki na przyprawy i dodatki
- Opakowania na wynos
- Formularze zamówień
- Kubeczki na sosy, dressingi lub inne dodatki
- Serwetki papierowe i dozownik na serwetki
Utrzymanie czystości
Prowadzenie małej gastronomii to niestety nie tylko gotowanie. Po wszystkim (ale również w trakcie pracy) trzeba jeszcze posprzątać miejsce pracy. Może Ci w tym pomóc między innymi zlew do mycia i płukania naczyń – jeśli chcesz usprawnić ten proces, może on być trzykomorowy. W jednej komorze będziesz myć naczynia, w drugiej płukać, w trzeciej zaś dezynfekować. Potrzebujesz pełnej listy sprzętów do utrzymania czystości w food trucku? Oto ona:
- Zlew do mycia rąk
- Zlew do mycia i płukania naczyń
- Środki dezynfekcyjne
- Gąbki do mycia naczyń i powierzchni
- Kosz i worki na śmieci
- Miotła i szufelka
- Maty antypoślizgowe na podłogę
Przechowywanie: lodówki i zamrażarki
Co zrobić z półproduktami, które wymagają niskich temperatur? Jak przechować jedzenie, które nie sprzedało się danego dnia, ale będziesz mógł je sprzedać w dniu kolejnym? Tutaj w grę wchodzą urządzenia chłodnicze i mroźnicze. Mogą znajdować się one poza zasięgiem wzroku klientów lub na widoku, jeśli oferujesz np. zimne napoje:
- Przeszklona lodówka do umieszczenia na blacie
- Lodówka lub lodówka podblatowa
- Zamrażarka podblatowa

Wymogi Sanepidu: Food Truck pod okiem inspekcji
Wiesz już, jakie wymagania powinien spełniać ruchomy punkt gastronomiczny, jeśli chodzi o przygotowywanie żywności. Pozostaje Ci jeszcze przygotowanie pojazdu w ten sposób, by spełnił on również wymogi Sanepidu. Co prawda są one niezmienne, jednak w przypadku działalności mobilnej musisz szczególnie zatroszczyć się o odpowiednie przystosowanie wozu pod kątem przygotowania i sprzedaży jedzenia.
Warto w takim przypadku skonsultować się z lokalnym inspektorem sanitarnym lub ze specjalistami z Gastronet24. Kompleksowo wyposażamy również mobilne punkty gastronomiczne. Jeśli chcesz w profesjonalny sposób wyposażyć swój food truck, zadzwoń do nas pod numer 691 600 642. Pomożemy Ci w doborze właściwych sprzętów i spełnieniu wymogów Sanepidu. Zapraszamy do kontaktu.
Aby spełnić wymogi inspekcji, w swoim mobilnym punkcie musisz spełnić kilka warunków. Jednym z nich jest dostęp do ciepłej i zimnej wody. Blaty robocze, ściany oraz podłoga muszą zostać wykonane z materiałów, które nie nasiąkają wodą (ani innymi płynami). Załatw sprawy związane z umową na wywóz śmieci i utylizacją zużytego oleju.
Upewnij się też, czy w Twoim przypadku konieczne będzie przygotowanie dokumentacji HAACP oraz księgi GHP/GMP. Obowiązkowym wyposażeniem będą też umywalka (na potrzeby mycia rąk) i zlewy, których ilość będzie uzależniona od specyfiki Twojej działalności. I wreszcie książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne, czyli tak zwane książeczki sanepidowskie – aktualne dokumenty muszą posiadać wszystkie osoby, które będą pracowały w Twoim punkcie gastronomicznym.