
Jak odkamienić czajnik? Sprawdzone domowe sposoby
Jak kamień powstaje w czajniku?
Jak wyczyścić czajnik? Skąd w ogóle bierze się kamień w Twoim czajniku? Najkrótsza odpowiedź jest taka, że powstaje on w wyniku mineralizacji wody. W większości przypadków powstaje w ten sposób osad mineralny, którego głównym składnikiem jest wapń w postaci węglanu wapnia.
Proces ten wygląda w następujący sposób: gotowana w czajnikach woda bardzo często zawiera rozpuszczone minerały (na przykład wapń i magnez). Im twardsza jest woda, tym więcej zawartych jest w niej minerałów. W trakcie gotowania wzrasta temperatura, aż do momentu wrzenia wody. W konsekwencji rozpuszczone w niej minerały zaczynają się krystalizować i osadzać we wnętrzu czajnika. Największa ich ilość osadza się w miejscach o najwyższej temperaturze – zazwyczaj na dnie i na elementach grzewczych.
W ten sposób powstaje pierwsza warstwa osadu mineralnego, która wzmacnia się wraz z każdym kolejnym gotowaniem wody. W przypadku regularnego czyszczenia usuwasz ją na bieżąco, jeśli jednak czajnik nie jest czyszczony regularnie, osad może się utrwalić i utworzyć trudną do usunięcia, twardą warstwę.
Co możesz zrobić, żeby temu zapobiegać? Czym odkamienić czajnik, żeby pozbyć się z niego osadu? Najprostsze byłoby używanie miękkiej wody lub korzystanie ze sprzętów do jej filtrowania. Nie zawsze jednak jest taka możliwość, czasami też jest już za późno i kamień już się utworzył. W takich przypadkach warto zastosować specjalne środki czyszczące lub sprawdzone domowe sposoby – ocet, kwasek cytrynowy lub sodę.
Dlaczego odkamienianie czajnika jest ważne?
Wiesz już w jaki sposób kamień powstaje w Twoim czajniku. Ale czy ma to dla Ciebie jakieś praktyczne znaczenie i czy warto w ogóle dowiadywać się, jak odkamienić czajnik elektryczny lub tradycyjny? Na te pytanie odpowiadamy poniżej.
Preferujesz czystą i smaczną wodę, czy może taką o nieprzyjemnym posmaku? Odpowiedź będzie raczej oczywista. Gromadzący się w środku czajnika kamień może wpływać na smak i jakość gotowanej wody. Poza wpływem na smak może zmienić też wygląd i zapach wody. Dzięki regularnemu odkamienianiu pozbywasz się tego problemu.
Kamień w czajniku to jednak nie tylko smak, zapach i wygląd. Gromadzący się osad może wpłynąć na efektywność działania sprzętu. Właśnie dlatego dobrze jest wiedzieć, jak wyczyścić czajnik z kamienia. Kamienny osad tworzy bowiem izolującą warstwę pomiędzy grzałką a wodą, a to z kolei prowadzi do zmniejszenia przewodnictwa cieplnego. W rezultacie tego osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej temperatury wody może zajmować więcej czasu, a co za tym idzie – zużywać więcej energii.
Osad z kamienia może także zmniejszać trwałość czajnika. Jeśli więc chcesz, by sprzęt służył Ci jak najdłużej, warto regularnie go odkamieniać. Kamień może bowiem uszkodzić zarówno elementy grzewcze, jak też i inne części czajnika. Dobry stan techniczny znacznie zwiększy szanse na to, że Twój sprzęt posłuży Ci znacznie dłużej.
I wreszcie kwestia higieny, która odbija się na zdrowiu Twoim i Twoich klientów. Osad z kamienia może stać się siedliskiem bakterii oraz innych potencjalnie chorobotwórczych mikroorganizmów. Gdy dowiesz się, jak odkamienić czajnik i zaczniesz regularnie wykonywać tę czynność, osady przestaną być miejscem rozwoju zarazków.
Czym odkamienić czajnik?
Istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów na odkamienianie. W tej sekcji odpowiemy Ci na pytania o to, jak odkamienić czajnik sodą i octem, a także jak zrobić to za pomocą kwasku cytrynowego.
Ocet
Ocet stanowi jeden z bardziej popularnych środków do odkamieniania czajników. Być może jest to zasługą jego skuteczności oraz tego, że wielu z nas ma go w swoich domach. A jak to wygląda w praktyce, czyli jak odkamienić czajnik octem?
Jeśli producent nie wskazuje w instrukcji, że używanie octu do czyszczenia jest zabronione, zacząć należy od przygotowania mieszaniny octu i wody. W tym celu należy wlać do czajnika po połowie wody i octu. Zazwyczaj ich łączna objętość powinna wynosić około pół litra, ale jeśli posiadasz większy model czajnika, możesz potrzebować też więcej mieszaniny. Kiedy płyny są już w środku, przystąp do gotowania i doprowadź zawartość do wrzenia. Niech potrwa ono kilka minut – dzięki temu cała operacja będzie bardziej skuteczna.
Po upływie kilku minut wyłącz czajnik i pozostaw go z zawartością na mniej więcej godzinę. W tym czasie ocet będzie oddziaływał na osady, stopniowo je rozpuszczając. Następnie dokładnie zamieszaj zawartość – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub innego nie reaktywnego narzędzia. Pozwoli to usunąć rozpuszczone osady kamienne. Główna część zakończona – możesz powoli wylać mieszaninę, uważając przy tym, czy nie jest ona jeszcze gorąca.
Żeby wypłukać resztki octu i kamienia, dokładnie opłucz wnętrze czajnika za pomocą czystej wody. Nie zaszkodzi też oczyścić wnętrza, korzystając z miękkiej szczoteczki. Dla upewnienia się o czystości sprzętu, umyj go jeszcze wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, a następnie dokładnie wypłucz. Gotowe!
Kwasek cytrynowy
Drugą z popularnych opcji czyszczenia jest wykorzystanie kwasku cytrynowego. Tu również przed przystąpieniem do działania sprawdź w instrukcji, czy posiadany przez Ciebie model nie reaguje z kwasami i w związku z tym czyszczenie kwaskiem cytrynowym nie zniszczy produktu. Jeśli nie jest to zabronione – możesz przystąpić do działania.
Zacznij od przygotowania roztworu kwasku cytrynowego. Napełnij czajnik do połowy wodą, a następnie dodaj do niej około dwie łyżki stołowe kwasku cytrynowego. Jeśli go nie masz, możesz zastąpić go sokiem wyciśniętym z kilku cytryn.
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym przygotowanym w ten sposób? Zagotuj tę mieszankę, doprowadź do wrzenia i daj mu wrzeć przez kilka minut. Następnie wyłącz czajnik i zostaw go na mniej więcej godzinę. Mieszanina będzie w tym czasie oddziaływała na kamień i stopniowo go rozpuszczała. Po godzinie dokładnie zamieszaj płyn w czajniku drewnianą łyżką lub innym niereaktywnym narzędziem kuchennym, dzięki czemu łatwiej usuniesz osad.
Wylej mieszaninę z czajnika, upewniając się przy tym, że już ostygła. Potem dokładnie wypłucz czajnik, umyj wnętrze miękką szczotką, a następnie zmyj letnią wodą i detergentem. Po wszystkim dokładnie wypłucz, by w środku nie pozostały resztki kamienia, kwasku ani detergentu. Twój czajnik jest czysty i gotowy do użycia!
Soda
Jeśli chcesz odkamieniać czajnik za pomocą sody, sprawdź najpierw w instrukcji posiadanego przez Ciebie modelu, czy jego powierzchnie nie są wrażliwe na jej działanie. Jeśli nie są, czytaj dalej o tym, jak odkamienić czajnik sodą. Zacząć należy od napełnienia czajnika do połowy wodą, do której później dosypać trzeba od 2 do 3 stołowych łyżek sody oczyszczonej. Jeśli jednak czajnik jest bardzo zakamieniony, możesz nawet nieco zwiększyć ilość sody.
W następnej kolejności zagotuj wodę z sodą i doprowadź ją do wrzenia. Niech trwa ono od 15 do 20 minut, dzięki czemu soda lepiej zareaguje z kamieniem. Sprawdzaj w tym czasie, czy czajnik nadal jest pełen wody. Po tym czasie wyłącz czajnik i przez około godzinę pozwól sodzie oddziaływać na osad z kamienia.
Następnie dobrze wymieszaj wodę z sodą drewnianą łyżką lub innym kuchennym, niereaktywnym narzędziem. Dzięki temu łatwiej usuniesz kamień. Wylej mieszaninę i starannie wypłucz czajnik czystą wodą. Teraz możesz doczyścić wnętrze miękką szczoteczką, a następnie umyć je wodą i detergentem. Po tej operacji jeszcze raz dokładnie wypłucz czajnik, żeby pozbyć się pozostałości detergentu, kamienia i sody. Możesz już cieszyć się czystym sprzętem!