Blog Gastronet24
urządzenie do gotowania ryżu

Jakie urządzenie do gotowania ryżu wybrać?

Potrzebny jest Ci ryżowar do sushi do Twojej restauracji, model który będzie w stanie obsłużyć klientów firmy cateringowej, a może produkt do gotowania ryżu na domowe potrzeby? W każdym z tych przypadków da się dobrać odpowiednie urządzenie do gotowania ryżu.

Wystarczy wiedzieć, na jakie cechy i parametry należy zwrócić uwagę w trakcie procesu zakupowego. Dzięki naszemu artykułowi dowiesz się, jak dobrać sprzęt o odpowiedniej mocy produkcyjnej i który model sprawdzi się w poszczególnych zastosowaniach. Zachęcamy Cię do lektury i mamy nadzieję, że dzięki niemu znajdziesz urządzenie idealnie dopasowane do Twoich potrzeb.

Urządzenie do gotowania ryżu jak działa?

Jeśli chcesz wiedzieć urządzenie do gotowania ryżu jak działa, to warto spojrzeć na nie jak na… elektryczny odpowiednik garnka! Co prawda ma ono więcej możliwości, pozwala gotować szybciej i sprawniej, jednak ogólna zasada dzałania jest bardzo podobna. Gotowany ryż zanurzony jest w wodzie, którą doprowadza się do wrzenia. Wystarczy odmierzyć odpowiedni czas – i gotowe!

Czy są więc jakieś różnice które sprawiają, że warto zaopatrzyć się w elektryczny garnek do gotowania ryżu do sushi? Oczywiście – jedną z nich jest brak konieczności korzystania z kuchni gastronomicznych. Można przeznaczyć je w danym momencie do innych celów. Drugą kwestią jest wielkość urządzenia.

Modele “XXL” pozwalają gotować jednocześnie porcje nawet dla 60 osób. Sprzęty te są też specjalnie skonstruowane tak, by zapobiegać przywieraniu ryżu do ścianek i dna. Pozwalają również utrzymywać ciepło ugotowanego już ryżu. Dzięki temu kucharze nie mają tak dużych problemów z jednoczesnym “zgraniem” kilku składników potraw – ryż może spokojnie zaczekać na moment, gdy będziesz potrzebował go podać.

Jak ugotować ryż?

Zacznijmy od odpowiedzenia sobie na pytanie o czas gotowania ryżu. Zazwyczaj wynosi on od 10 do nawet 40 minut, jednak w większości przypadków nie będziesz się musiał nad tym przesadnie zastanawiać, ponieważ informacja o idealnym czasie gotowania będzie podana na opakowaniu.

Pamiętać jednak trzeba, że ryż umieszczać należy w garnku dopiero w momencie, gdy osolona uprzednio woda zacznie się gotować. Skąd jednak tak duże różnice w czasie? Dzieje się tak ze względu na różne odmiany ryżu. Dla białego czas ten bliższy będzie 10 minutom, dla brązowego będzie jednak znacznie dłuższy.

Gdy wiemy już jaki ma ryż czas gotowania, warto dowiedzieć się, jak ugotować ryż do sushi. Zacząć warto od odpowiedniego produktu – najlepiej tego oznaczonego jako przeznaczony na potrzeby sushi. Następnie ryż należy płukać zimną wodą aż przestanie się ona zabarwiać.

Kolejne jest gotowanie – ryż i woda powinny być w proporcjach 1:1 objętości (mierzonej np. w szklankach). Tutaj jednak nie umieszczamy ryżu we wrzątku, a proces gotowania wody zaczynamy już z ryżem – bez solenia wody i bez mieszania zawartości garnka. Po osiągnięciu temperatury wrzenia gotowanie powinno trwać kolejne 10 minut. Następnie należy pozostawić go jeszcze na 15 minut.

A jak ugotować ryż na parze? Jeśli posiadasz parowar lub ryżowar z opcją gotowania na parze, nie powinno to być problemem. W innym przypadku warto zaopatrzyć się w specjalną wkładkę do garnków do gotowania na parze.

W garnku należy zagotować wodę i wsypać ryż, a następnie mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Po kilku minutach gotowania ryż należy odsączyć i pozwolić mu nieco ostygnąć. Umieszcza się go wtedy na wkładce do gotowania na parze i gotuje pod przykryciem przez pół godziny.

Przepis na idealny ryż – jakie zastosować proporcje wody do ryżu

Jakie proporcja wody do ryżu należy zastosować, by po ugotowaniu smakował on idealnie? Wiemy jak to wygląda w przypadku sushi, przejdźmy jednak do “standardowego” przepisu. Zazwyczaj zaleca się, by na jedną szklankę ryżu stosować 1,5 lub 2 szklanki wody.

To, ile wody do gotowania ryżu jest potrzebne, uzależnisz od tego czy potrzebujesz ryżu sypkiego, czy też miękkiego. W pierwszym przypadku warto zastosować proporcje 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Jeśli jednak chcesz, by był on nieco bardziej miękki, wykorzystaj opcję z dwiema szklankami wody.

Ryżowar – jaki wybrać?

Wybraliśmy dla Ciebie kilka propozycji, które powinny pomóc Ci odpowiedzieć sobie na pytanie ryżowar jaki wybrać? Nasze zestawienie zaczniemy od urządzenia, które jest bestsellerem GastroNet24.pl z tej kategorii. Pozwala ono przygotować 30 porcji ryżu. Każda z porcji przed ugotowaniem ma 180 ml. Produkt marki Hendi ma pojemność 5,4 litra i można w nim nie tylko ugotować ryż, ale również później utrzymać go w cieple do czasu podania.

Co ciekawe, funkcja podtrzymywania ciepła pozwala na ogrzewanie ryżu nie tylko od spodu, ale również od strony ścianek, dzięki czemu temperatura rozkłada się równomiernie. Do zestawu poza samą maszynką dołączone są też miarka oraz łyżka do nabierania ryżu, a także specjalna podkładka. Dzięki temu że żywność nie przywiera do niej, pozwala ona zapobiegać przypalaniu się gotowanych posiłków.

garnek do gotowania ryżu do sushi

Kolejna w naszym zestawieniu jest również maszynka od Hendi. Ten sprzęt cechuje się jednak znacznie mniejszą pojemnością 1,8 litra, dzięki czemu może być wykorzystywany do przygotowywania znacznie mniejszej ilości posiłków.

Tu również po ugotowaniu można przechowywać ryż w cieple, dzięki czemu można go przygotować z wyprzedzeniem. Sprzęt ten pomieści do 10 miarek ryżu. Do zestawu dołączono miarkę oraz łyżkę. Model ten dzięki dołączonemu gratis specjalnemu pojemnikowi pozwala na gotowanie na parze.

ryżowar jaki wybrać

Największą pojemnością z naszego zestawienia cechuje się maszynka marki Bartscher. 12 litrów pozwala na przygotowanie porcji dla od 40 do nawet 60 osób, nadając się świetnie na potrzeby firm cateringowych.

W tym przypadku także zwrócono uwagę na zabezpieczenie przed przywieraniem jedzenia w trakcie gotowania. Zabezpieczenie to stanowi wewnętrzna powłoka nieprzywierająca pojemnika oraz silikonowa mata. Do zestawu dołączono specjalny zbiorniczek do odmierzania oraz dwie łyżki: jedną do ryżu, drugą zaś do mieszania.

jak ugotować ryż na parze