Blog Gastronet24
gofrownica jaka moc

Jaka gofrownica sprawdzi si臋 w gastronomii?

Je艣li prowadzisz ma艂膮 gastronomi臋 to pewnie wiesz, 偶e gofry s膮 doskona艂膮 opcj膮 w te letnie dni, w kt贸re nie dopisuje pogoda. Wiele punkt贸w gastronomicznych kt贸re oferuj膮 swoim klientom lody doskonale funkcjonuje w ciep艂e, pe艂ne s艂o艅ca dni.

Kiedy jednak pogoda robi si臋 gorsza cho膰 na chwil臋, cz臋艣膰 z rodzic贸w woli zrezygnowa膰 z mro偶onych przysmak贸w. Alternatyw膮 kt贸ra z pewno艣ci膮 ich przekona s膮 pyszne gofry, kt贸re mo偶na je艣膰 niezale偶nie od pogody – zar贸wno latem, jak i zim膮.

Czy moc ma znaczenie? Ile wat powinna mie膰 dobra gofrownica?

By艂oby naiwno艣ci膮 m贸wi膰, 偶e moc nie ma tu 偶adnego znaczenia. By膰 mo偶e przesadziliby艣my te偶 stwierdzaj膮c, 偶e taka dobra jest gofrownica jaka moc w niej drzemie, jednak w takim okre艣leniu znalaz艂oby si臋 przynajmniej ziarnko prawdy. Odpowiadaj膮c na pytanie gofrownica ile wat, mo偶emy stwierdzi膰: moc profesjonalnego urz膮dzenia z tej kategorii wynosi pomi臋dzy 1000 a 2200 W.

najlepsza gofrownica

Czy ma ona jednak decyduj膮ce znaczenie? Nie, poniewa偶 o jako艣ci sprz臋tu decyduj膮 te偶 inne czynniki i to one mog膮 przewa偶y膰 w p贸藕niejszym komforcie (lub jego braku) korzystania z danej maszyny. Spotkasz zatem na przyk艂ad modele tysi膮c watowe w przypadku kt贸rych za cen臋 jednego m贸g艂by艣 kupi膰 prawie cztery inne produkty o zbli偶onej mocy. Wracaj膮c zatem do pytania tytu艂owego, mo偶emy z pewn膮 stanowczo艣ci膮 odpowiedzie膰: tak, moc gofrownicy ma znaczenie, jednak nie jest ona najwa偶niejszym parametrem tego urz膮dzenia.

Na co warto zwr贸ci膰 uwag臋?

Jak ju偶 wiemy podczas zakup贸w warto te偶 bra膰 pod uwag臋 wiele innych czynnik贸w, a nie tylko moc danego modelu. Jednym z bardziej istotnych parametr贸w b臋dzie ilo艣膰 gofr贸w, kt贸re jednorazowo jest w stanie wyprodukowa膰 dana maszyna. Im jest ona wi臋ksza, tym szybciej jeste艣 w stanie obs艂ugiwa膰 swoich klient贸w. Je艣li zastanawiasz si臋 jak膮 gofrownic臋 kupi膰 to zwr贸cisz te偶 uwag臋 na rodzaj oferowanej matrycy.

Wz贸r Liege, wz贸r Brussels鈥 czyli r贸偶ne wielko艣ci kratki, a co za tym idzie te偶 r贸偶na kratka na gofrze. Wydawa膰 by si臋 mog艂o, 偶e to parametr bez znaczenia, a jednak wp艂ywa on na ilo艣膰 i rozk艂ad umieszczonych na nim dodatk贸w: 艣mietany, polewy czy posypek. Je艣li interesuj膮 Ci臋 rzadziej spotykane wzory, mo偶esz oferowa膰 swoim klientom gofry na patyku, okr膮g艂e albo w kszta艂cie serca.

Nie bez znaczenia pozostaje tak偶e marka urz膮dzenia. Renomowanym producentom sprz臋tu gastronomicznego oczywi艣cie tak偶e zdarzaj膮 si臋 鈥渨padki鈥. Nie s膮 one jednak regu艂膮, jak to bywa w przypadku wielu sprz臋t贸w okre艣lanych zbiorczo mianem 鈥渘o name鈥, czyli produkt贸w marek o kt贸rych nigdy nie s艂ysza艂e艣, informacji o kt贸rych pr贸偶no szuka膰 w internecie. Przed zakupem warto r贸wnie偶 zwr贸ci膰 uwag臋 na to, jakie s膮 minimalne i maksymalne temperatury pracy danego modelu.

Jaka gofrownica b臋dzie najlepsza?

To trudne pytanie, ale postaramy si臋 doradzi膰 Ci w najlepszy mo偶liwy spos贸b. Wiele zale偶y bowiem od tego, jakiego rodzaju gofry zamierzasz serwowa膰 swoim klientom. Czy te najlepiej znane w Polsce, czy mo偶e odmian臋 kt贸ra przysz艂a do nas zza Oceanu? Kierujemy si臋 zasad膮 鈥渄la ka偶dego co艣 mi艂ego鈥, dlatego w naszym zestawieniu umieszczamy po jednej maszynie gastronomicznej z ka偶dej grupy.

Zaczniemy tradycyjnie, ale b臋dzie to tradycja zza Oceanu. Je艣li chcesz wiedzie膰, jaka b臋dzie najlepsza gofrownica do corn dog贸w, ale r贸wnie偶 niekt贸rych do gofr贸w na patyku, zapoznaj si臋 z produktem marki Hendi. Mo偶e tu pa艣膰 pytanie, czym w艂a艣ciwie s膮 corn dogi.

Cz臋艣ciej funkcjonuj膮cym w Polsce okre艣leniem by艂aby po prostu 鈥減ar贸wka w cie艣cie鈥, ale w tym profesjonalnym wydaniu ameryka艅skie okre艣lenie brzmi to prostu lepiej. Droga do popularyzacji tego dania fast food zacz臋艂a si臋 w Teksasie w latach czterdziestych ubieg艂ego wieku. W tamtych czasach by艂a to par贸wka w cie艣cie kukurydzianym umieszczona na patyku鈥 i w wielu przypadkach tak zosta艂o do dzisiaj.

Corn dogi posiadaj膮 nawet swoje 艣wi臋to, kt贸re nierozerwalnie zwi膮zane jest z mistrzostwami koszyk贸wki. Je艣li zatem jeste艣 w艂a艣cicielem lokalu gastronomicznego, kt贸ry nawi膮zuje do ameryka艅skiej kuchni – warto rozwa偶y膰 poszerzenie swojej oferty o to tradycyjne danie z USA. Warto te偶 wiedzie膰, 偶e z jego pomoc膮 mo偶esz oferowa膰 swoim klientom nie tylko corn dogi, ale te偶 gofry na patyku.

jaka gofrownica najlepsza

Wr贸膰my jednak do najcz臋艣ciej spotykanego w Polsce wzoru, czyli kratki. Jaka gofrownica najlepsza b臋dzie do tradycyjnie oferowanych u nas gofr贸w? Model marki Caterina wyposa偶ono w p艂yty grzewcze wykonane z odlewu aluminium, kt贸re powleczono teflonem. Zakres regulacji temperatury maszyny wynosi od 50 do a偶 300 stopni Celsjusza.

By zwi臋kszy膰 trwa艂o艣膰, obudow臋 wykonano ze stali nierdzewnej. Zapewni Ci ona nie tylko zabezpieczenie przed korozj膮, ale r贸wnie偶 przed znaczn膮 ilo艣ci膮 kwas贸w, zasad, wysok膮 temperatur膮 i uszkodzeniami mechanicznymi. Sprz臋t charakteryzuje si臋 p艂yt膮 robocz膮 o wymiarach 250 x 250 milimetr贸w, na kt贸rej zmieszcz膮 si臋 dwa gofry 100 x 165 mm.

Trzeci proponowany przez nas model to dobra gofrownica do robienia gofr贸w na patyku. Nie jest to jeszcze najbardziej popularny typ gofra w Polsce, by膰 mo偶e warto wi臋c by膰 jednym z pierwszych, kt贸rzy wprowadzaj膮 go na szerszy rynek. W urz膮dzeniu mo偶na jednocze艣nie upiec cztery gofry, ka偶dy z nich b臋dzie mia艂 d艂ugo艣膰 255 milimetr贸w (sam gofr, bez patyka).

Regulacja temperatury odbywa si臋 bezstopniowo i mo偶na to robi膰 w zakresie od 50 do 220 stopni Celsjusza. Obudow臋 wykonano ze stali nierdzewnej, dzi臋ki czemu jest nie tylko niezwykle trwa艂a, ale te偶 bardzo prosta w czyszczeniu. Teflonowa pow艂oka kt贸r膮 pokryta jest p艂yta grzewcza zapobiega z kolei przywieraniu ciasta.

gofrownica jak膮 wybra膰

Gofrownica jak膮 wybra膰

Mamy nadziej臋, 偶e wiesz ju偶 kt贸ry z oferowanych przez nas sprz臋t贸w najlepiej sprawdzi si臋 w Twoim lokalu gastronomicznym. To, kt贸ry model wybierzesz, zale偶y w du偶ej mierze od jego przysz艂ego przeznaczenia. Je艣li chcesz oferowa膰 najbardziej popularny w Polsce gatunek gofr贸w, wybierzesz tradycyjne urz膮dzenie z kratk膮.

By膰 mo偶e zdecydujesz si臋 jednak na si臋gni臋cie do ameryka艅skiej tradycji – w takim przypadku Tw贸j wyb贸r padnie z pewno艣ci膮 na urz膮dzenie do corn dog贸w. A mo偶e postanowisz zaoferowa膰 swoim klientom to, czego nie proponuj膮 im inni sprzedawcy takich przysmak贸w, czyli gofry na patyku? W ka偶dym z tych przypadk贸w warto wybra膰 markowy sprz臋t przeznaczony do profesjonalnej gastronomii.