Maszyny do lodów – na jakie urządzenie warto postawić?
Czy wiedziałeś, że Twoje urządzenia do produkcji lodów możesz wykorzystywać przez cały rok? Oczywiście nie zawsze będą one pracować w lodziarni – ten wątek rozwiniemy jednak za chwilę. Wielu ludziom lody kojarzą się jedynie z latem, jednak tak naprawdę można je jeść przez cały rok. To prawda, że najczęściej spożywamy je w trakcie wakacyjnych miesięcy.
Jezioro, miejscowość turystyczna, a nawet spacer po mieście w gorący dzień skłaniają do sięgnięcia po tę zimną i słodką przekąskę. Może właśnie takie skojarzenia sprawiają, że część ludzi z oburzeniem myśli o jedzeniu lodów jesienią, zimą czy wiosną. Czy słusznie? Naszym zdaniem zdecydowanie nie!
Jeśli w trakcie zimniejszych miesięcy organizujesz imprezy “pod dachem”, możesz z powodzeniem wykorzystać swoje urządzenia. Możesz je też wynajmować innym firmom, które zajmują się organizacją podobnych eventów. Tak jak zimowy wyjazd do Egiptu pozwala choć na chwilę odetchnąć od szarzyzny polskiej zimy, tak zjedzenie lodów gdy za oknem szaleje zamieć pozwala przypomnieć sobie, że za kilka miesięcy znowu będzie ciepło.
Jak działa maszynka do lodów?
Lody to – w dużym uproszczeniu – odpowiednio wymieszane i schłodzone składniki. W przypadku tych kupowanych “na ulicy” dzielimy je często na lody mleczne i bezmleczne, czyli tak zwane sorbety. Jeśli zatem chcesz wiedzieć maszynka do lodów jak działa, to proces ten zaczyna się od dostarczenia do pojemnika Twojego sprzętu niezbędnych składników.
Wszystko przygotowujesz na bieżąco, nie musisz zatem wykorzystywać żadnych dodatków w postaci konserwantów czy barwników. W niektórych przypadkach półprodukty te muszą zostać wcześniej schłodzone, w innych zaś nie ma takiej potrzeby.
Najlepsze urządzenia wykorzystują w procesie produkcyjnym kompresor. Dzięki niemu masz pewność, że przygotowany deser na pewno będzie miał idealną temperaturę podawania. W trakcie pracy specjalna łopatka cały czas miesza zawartość pojemnika. To właśnie dzięki niej jedzone przez Ciebie lody zawsze mają tak doskonałą, puszystą konsystencję. Mieszanie zapewnia im bowiem odpowiednie napowietrzenie. Sprawia to, że są one mniej zbite, a przez to łatwiejsze w jedzeniu i smaczniejsze.
Jaka maszyna do lodów będzie najlepsza w Twojej gastronomii?
W naszej ofercie możesz znaleźć sprzęty, dzięki którym wyprodukujesz niewielkie ilości lodów na wesela czy imprezy organizowane dla dzieci. Urządzenia te świetnie sprawdzą się też w takich lokalach gastronomicznych, w których lodowe desery są jedną z wielu różnorodnych pozycji na karcie dań. Jeśli więc zastanawiasz się, maszynka do lodów jaka najlepsza do niewielkiej produkcji, warto byś zwrócił uwagę na nasze dwie propozycje.
Pierwsza z nich to urządzenie do lodów marki Hendi. Doskonale sprawdzi się do przygotowania lodów, sorbetów oraz mrożonych jogurtów. Cały proces zajmie nie więcej niż 1,5 godziny i wypełni lodami pojemnik o pojemności dwóch litrów.
Wykonano go ze stali nierdzewnej, dzięki temu z jednej strony jest niezwykle wytrzymały na wysoką i niską temperaturę, z drugiej posiada dużą odporność na uszkodzenia, z trzeciej zaś – ten materiał nie reaguje ze znajdującymi się w nim produktami. Może być tak, że nie wszystkie zrobione lody zostaną od razu sprzedane lub wydane na imprezie.
Nic straconego – dzięki funkcji podtrzymania temperatury urządzenie jeszcze przez dwie godziny po zakończeniu pracy będzie utrzymywało konsystencję przygotowanych lodów. Model ten nie wymaga do przygotowania produktów korzystania ze schłodzonych wcześniej składników. Oszczędzasz dzięki temu nie tylko czas, ale też miejsce w zamrażalniku. Urządzenie jest w stanie produkować lody w zakresie temperatur od – 10 do nawet – 35 stopni Celsjusza.
Możesz dzięki temu samodzielnie dopasowywać finalny produkt do oczekiwań swoich klientów i wymogów stawianych przez przepisy na poszczególne desery. Cały proces możesz bez trudu obserwować dzięki przezroczystej pokrywie. Dzięki dużemu, podświetlanemu wyświetlaczowi wiesz jednocześnie, jaki jest aktualny czas pracy.
Druga najlepsza maszyna do lodów na wesela i inne zamknięte imprezy to model wyprodukowany przez firmę Bartscher. Ten sprzęt również zapewnia możliwość przygotowania sorbetów, mrożonych jogurtów i deserów. Pojemnik jest tu co prawda nieco mniejszy – jego pojemność wynosi 1,4 litra. Urządzenie nadrabia to jednak prędkością działania, ponieważ przygotowanie niektórych produktów zajmuje mu zaledwie 30 minut.
Firma Bartscher zapewnia, że najdłuższy cykl produkcji nie przekracza z kolei 60 minut. Pojemnik daje się bez trudu wyjąć, dzięki czemu po zakończeniu przygotowania lodów można go łatwo umyć. Można też dokupić dodatkowy pojemnik – wtedy można z jego wykorzystaniem od razu przystąpić do pracy nad drugim deserem. Model ten mrozi do – 35 stopni Celsjusza, co pod tym względem upodabnia go do opisywanego wcześniej produktu Hendi.
A co jeśli takie sprzęty są dla Ciebie zbyt małe i chciałbyś móc wybrać urządzenia o znacznie większej wydajności? Nic prostszego! W sklepie GastroNet24.pl możemy wyszukać dla Ciebie najlepszą ofertę pod kątem Twoich potrzeb. Wystarczy, że zadzwonisz albo prześlesz nam swoje zapytanie. W odpowiedzi przygotujemy dla Ciebie ofertę na duże maszyny – między innymi do lodów włoskich czy amerykańskich.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
By odpowiedzieć sobie na pytanie jaka maszynka do lodów najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu gastronomicznym, warto zwrócić uwagę na jeden z ważniejszych parametrów takiego sprzętu. Chodzi oczywiście o jego wydajność. Jeśli posiadasz lokal przy ruchliwej ulicy miejscowości turystycznej, warto by była ona nieco większa.
To jasne że lody możesz przygotować też wcześniej, a następnie przechowywać je w warunkach chłodniczych. Dobrze jednak wcześniej obliczyć zapotrzebowanie na mrożone przysmaki i dobrać swoje urządzenia do tych potrzeb.
Drugą istotną kwestię stanowi wielkość pojemnika, w który wyposażony jest sprzęt. To w dużej mierze od tego zależy, jakiej wielkości porcje jesteś w stanie jednorazowo przygotowywać. Jeśli zapotrzebowanie na lody w Twoim lokalu nie jest stałe, ale zmienia się w zależności od pory dnia, możesz w pewnym sensie obejść to ograniczenie.
Wystarczy byś wyprodukował więcej lodów w tych godzinach, w których chętnych na nie klientów jest mniej. Gotowe produkty przechowasz z kolei w odpowiedniej chłodziarce. Również w tym przypadku warto jednak wcześniej przeliczyć, które z urządzeń lepiej sprawdzi się w Twoim lokalu.