Sposoby parzenia kawy
Uwielbiasz kawę i chcesz oferować ją swoim klientom, ale nie masz pewności na który ze sprzętów do jej parzenia postawić? Istnieje wiele opinii o tym jak parzyć kawę oraz jaka metoda jest najlepsza. W tym artykule opiszemy większość popularnych (i mniej popularnych) metod. Dzięki temu parzenie kawy przestanie mieć przed Tobą tajemnice i sam ustalisz w jaki sposób chcesz to robić.
Podamy tu zarówno metody wymagające znacznego nakładu kosztów, jak też te dla osób które chcą wypić zwyczajną “małą czarną”. Zapraszamy do lektury i samodzielnego odkrycia, które sposoby parzenia kawy okażą się dla Ciebie najbardziej atrakcyjne.
Popularne sposoby przygotowywania kawy
Najbardziej rozpowszechnione metody parzenia kawy wykorzystają trzy popularne typy urządzeń do jej przygotowania. Są to:
- ekspresy automatyczne
- ekspresy kolbowe
- ekspresy przelewowe
Chcesz poznać różnice pomiędzy nimi? Jeśli tak, to lekturę zaczniemy od modeli automatycznych. Jeśli nie chcesz ograniczać się do najbardziej podstawowej czarnej kawy, warto zwrócić na nie baczniejszą uwagę. Sprzęty te działają szybko i zapewniają swoim użytkownikom niespotykaną wśród innych ekspresów wygodę. Pozwalają przygotować różne rodzaje kaw mlecznych praktycznie bez żadnego wysiłku ze strony użytkownika.
Wystarczy nacisnąć wybrany przycisk – nawet niedoświadczony użytkownik zaparzy sobie w ten sposób świetną kawę. Nie będzie Ci potrzebny nawet młynek do kawy – maszyny te są w standardzie wyposażone we wbudowane młynki do mielenia. Jeśli zatem szukasz urządzenia do kawy do samoobsługowego bufetu albo biura, ten typ ekspresu sprawdzi się w nim idealnie!
Automatyczny ekspres do kawy
Przykładem uwielbianego przez użytkowników modelu automatycznego jest ekspres Hendi z ekranem dotykowym. Sprzęty tego typu doskonale sprawdzą się w małych i średnich kawiarniach, motelach, hostelach i hotelach, ale też w biurach, na stacji benzynowej czy w firmie cateringowej.
W ekspresach automatycznych ważna jest możliwość samodzielnej obsługi nawet przez osoby bez żadnego doświadczenia w parzeniu kawy – działanie jest tu niezwykle intuicyjne. Kawę można bowiem przygotować z wykorzystaniem zaledwie jednego przycisku na cyfrowym wyświetlaczu.
Jak w wielu modelach automatycznych, tak też w tym przypadku można zaprogramować nawet kilkanaście różnych napojów. To jednak nie wszystko, ponieważ można jeszcze dokładniej dopasować je do konkretnych wymagań:
- kawa słaba lub bardzo mocna
- różna ilość wyprodukowanego napoju
- różna temperatura kawy
- zaparzanie wstępne
- itd
Alternatywne metody parzenia kawy
Jeśli pytany o to w czym parzyć kawę odpowiadasz że we wszystkim, byle nie w ekspresie, to dobrze trafiłeś! Jest wiele różnych opcji, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem świeżo zmielonych ziaren, a przy tym nie zawracać sobie głowy obsługą urządzeń.
Oczywiście tu również nie obędzie się bez odpowiednich sprzętów kuchennych, jednak będą one często znacznie mniejsze i w większości przypadków prostsze w obsłudze. Przegląd alternatyw do ekspresów warto zacząć od zaparzaczy. Nadal są to urządzenia gastronomiczne, a nie proste sprzęty, różnią się jednak nieco od typowych ekspresów.
Posiadają budowę pionowego cylindra, który wyposaża się w kranik do nalewania napoju. W ramach produktu wbudowany jest wewnętrzny filtr do grubo zmielonej kawy. Wykonuje się go ze stali nierdzewnej. W niektórych modelach dodatkowo zaleca się też korzystanie z filtrów papierowych, w innych z kolei nie jest to potrzebne.
Inną, tradycyjną metodę stanowi tak zwana kawiarka. Pozwala ona parzyć mocniejszą kawę zbliżoną do espresso. Sprzęt korzysta z kuchenki, warto więc zwrócić uwagę na dopasowanie wybranego modelu kawiarki do posiadanego przez siebie źródła zasilania (gazowe, indukcyjne, elektryczne).
Ciekawą alternatywę stanowią też dwie podobne do siebie opcje: chemex i drip. Pierwszy z nich korzysta ze specjalnego zaparzacza oraz dopasowanej do niego karafki, do której przelewana jest kawa. Drugi to natomiast sam zaparzacz, który nie wymaga najczęściej dodatkowego naczynia do przechowywania kawy. Oba jednak korzystają z odpowiednich papierowych filtrów.
Przedostatnia z opisywanych opcji to tak zwany Aeropress. Jest on plastikową tubą, która działa na zasadzie tłoku. Umieszczasz w nim kawę i wodę i przeciskasz przez filtr bezpośrednio do kubka. Sprzęt ten jest łatwy w transporcie i przechowywaniu, nic więc dziwnego, że zyskał tak dużą popularność.
Większość z nas przyzwyczaiła się do urządzeń przelewowych i automatycznych, dlatego modele kolbowe umieszczamy na pograniczu alternatywy i popularnych modeli. Są to ekspresy ciśnieniowe, pozwalające przygotować niewielką ilość napoju o małej zawartości kofeiny. Kawy przez nie produkowane świetnie sprawdzają się jako baza dla innych napojów kawowych.
Produkty te pozwalają na znaczną kontrolę nad procesem przygotowania kawy, doskonale sprawdzą się zatem w rękach tych wszystkich wymagających użytkowników, którzy uwielbiają dopracowywać smak i szukać ideału.
Czy temperatura ma znaczenie?
Okazuje się, że tak! – temperatura parzenia ma znaczenie. Okazuje się nawet, że zalewanie kawy ledwie co zagotowanym wrzątkiem sprawi, że będzie to zupełnie inny napój niż te same zmielone ziarna zalane wodą o nieco niższej temperaturze. Odpowiednia woda pozwoli Ci nie tylko wydobyć to, co w kawie najlepsze, ale także ukryć jej niektóre nie w pełni idealne walory.
Jeśli zatem nie wrzątek, to co? Odpowiedzią nie będzie również znacznie chłodniejsza woda. Idealnie będzie, jeśli jej temperatura będzie oscylowała w okolicach 90 stopni Celsjusza. Możesz jednak nie trzymać się sztywnej liczby, a eksperymentować w zbliżonym zakresie temperatur. Pozwoli Ci to z czasem uzyskać napój o idealnym smaku.
A czy wiesz, ile parzyć kawę, jak długi czas będzie wystarczający, a kiedy będzie już za krótko lub za długo? Zazwyczaj najlepszym czasem będą cztery minuty, w niektórych przypadkach warto będzie jednak przedłużyć go nawet do 11, w innych z kolei – skrócić do 2 minut.
Temperatura parzenia kawy daje na siebie wpłynąć w trakcie przygotowania w niektórych urządzeniach. Można ją modyfikować poprzez czasowe regulowanie porcji pary. W automatycznym ekspresie One Touch marki Hendi parametr ten można zmieniać w zakresie od 3 do 120 sekund. Produkt pozwala Ci zaprogramować parzenie różnych napojów. Mogą to być espresso, lungo, cappuccino, latte albo gorące mleko (spienione lub nie).
Ciekawą opcją jest tu możliwość wyboru, z jakiej kawy się skorzysta: już zmielonej czy też ziarnistej (na co pozwala zmielenie jej za pomocą wbudowanego w sprzęt młynka). Opcji wyboru jest jednak więcej, między innymi można regulować moc kawy oraz wielkość porcji. Bez mleka nie byłoby wielu z dostarczanych napojów – pojemnik na mleko jest tu dostarczany w standardzie z zestawem.
Jaki sposób parzenia kawy jest najzdrowszy?
Jeśli pod uwagę weźmiemy wszystkie rodzaje parzenia kawy, to najzdrowszy napój dostarczy nam… ekspres ciśnieniowy! Do grupy tej zaliczyć można urządzenia kolbowe i automatyczne. Dlaczego właśnie te sprzęty, a nie te korzystające z jednej z pozostałych technik parzenia?
Rozwiązanie tkwi w długości pozostawania zmielonych ziaren kawy w gorącej wodzie. Im krótszy jest ten czas, tym mniejsza ilość niepożądanych substancji przedostaje się do napoju. Oczywiście wiele zależy tu też od tego, jak wiele filiżanek kawy wypijasz w ciągu dnia. Jeśli nie przesadzasz z ich ilością, bez obaw możesz korzystać też z pozostałych metod.