Sokowirówka – jaką wybrać?
Najlepsza sokowirówka – czyli jaka?
Trafiłeś na naszą stronę, ponieważ zastanawiasz się nad zakupem nowego sprzętu do swojego lokalu gastronomicznego lub domu? Określenie najlepsza sokowirówka co innego będzie oznaczało w przypadku wyboru urządzenia do firmy, a co innego na użytek prywatny. Często słyszymy o tym, że warto pić soki owocowe ze względy na wpływ na nasze zdrowie.
Jest to niewątpliwie zdecydowanie lepsza opcja od popularnych, mocno słodzonych napojów gazowanych czy też napojów o smakach owocowych. Stoją na tej samej półce, mają podobne opakowania, pochodzą od praktycznie tych samych producentów… jest jednak między nimi znacząca różnica. Chociaż w sklepach można też nabyć soki w kartonach jest to jednak rozwiązanie dobre głównie wtedy, gdy nie masz akurat możliwości wyboru lepszej alternatywy jaką jest sok z sokowirówki.
Jest jednak jedno ale… kiedy robisz sok samodzielnie, czy to w lokalu gastronomicznym czy w domu, masz pełną kontrolę nad całym procesem. Samodzielnie wybierasz owoce i warzywa. Możesz użyć świeżych i dobrze umytych produktów.
W trakcie procesu wyciskania soków nie dodajesz do nich żadnych składników ani nie poddajesz procesowi pasteryzacji. Dzięki temu napój stworzony przez Ciebie jest zdrowy i bardzo bogaty w witaminy. Żeby jednak móc raczyć swoich klientów (a także siebie) tą bombą witaminową, potrzebna jest Ci odpowiednia sokowirówka do warzyw i owoców.
Która z oferowanych przez nas maszyn będzie się najlepiej sprawdzać akurat w Twojej firmie (lub domu)? Okaże się to w trakcie poniższej lektury, gdy poznasz lepiej te urządzenia i oferowane przez nie funkcje. Zapraszamy do lektury!
Podstawowe parametry sokowirówki
Być może nie należy omawiać tak podstawowych parametrów urządzeń, ale naszym zdaniem również o nich należy chociaż wspomnieć. Chodzi oczywiście o wymiary produktu i jego wagę. Sokowirówka do warzyw i owoców twardych lub pokrewny jej sprzęt ma stanąć przecież w konkretnym miejscu – w Twojej kuchni.
Musi zatem pasować do tego wnętrza i zmieścić się w przeznaczonej dla niej przestrzeni. Nie może również ważyć zbyt wiele, jeśli blat na którym stanie może nie wytrzymać jej ciężaru. Przejdźmy jednak do parametrów ważniejszych z punktu widzenia pracy maszyny.
Część z oferowanych przez nas modeli posiada możliwość pracy ciągłej. Co to oznacza? Otóż są to produkty, które są w stanie działać i dostarczać Ci świeżego soku owocowego lub warzywnego praktycznie bez przerwy. Urządzenia te nie są potrzebne w warunkach domowych, są jednak nieocenione w obiektach, w których sok produkowany jest w bardzo dużych ilościach.
Nie ma wtedy niebezpieczeństwa przegrzana lub awarii urządzenia, przez co trzeba będzie przerwać pracę i zabraknie dla klientów świeżych soków. Podczas pracy sprzętu niezwykle ważna jest odpowiednia moc. Zwiększa ona wytrzymałość maszyny i sprawia w ten sposób, że dłużej będzie ona pracowała bezawaryjnie. Prędkość obrotów na minutę jest z kolei parametrem, który powie Ci jak szybko pracuje Twoje urządzenie. A zatem jest to informacja mówiąca jak sprawnie będzie ono produkować dla Ciebie kolejne litry soków.
Sokowirówka do warzyw i owoców – jaką kupić?
Nie ma się co oszukiwać – w wielu przypadkach decyzję zakupową podejmujemy w dużej mierze na podstawie ceny produktu. Dlatego w GastroNet24.pl znajdziesz zarówno modele za które zapłacisz niecały tysiąc złotych jak też takie, które kosztują ponad dziesięć razy więcej. Wszystko to zgodnie z zasadą, że nie każdy rodzaj działalności potrzebuje najbardziej wydajnego urządzenia, które jest w stanie pracować w trybie ciągłym. Porównajmy jednak parametry, które oferuje nam kilka popularnych modeli.
Sokowirówka jaką wybrać
Nawet najprostsze sprzęty z tej kategorii dadzą Ci możliwość przygotowania świeżych soków owocowych i warzywnych, przecierów, koktajli czy też musów. Doskonale nadają się do produktów miękkich, ale jeśli zadajesz sobie pytanie jaka sokowirówka do buraków, to wiele podstawowych modeli z GastroNet24.pl świetnie sprawdzi się do ich obróbki.
To zresztą nie wszystko, mogą one pracować z innymi twardymi warzywami, ale też z ziołami, trawami czy kiełkami. Specyficznym urządzeniem jest wyciskarka wolnoobrotowa, działa ona w ten sposób, że jej praca przypomina proces wytłaczania mechanicznego na zimno. Dzięki temu nie powstaje środowisko o wysokiej temperaturze, dzięki czemu więcej wartościowych składników zwłaszcza witamin zostaje zachowanych w powstałym soku.
W zależności od tego, czy chcesz kroić warzywa i owoce na mniejsze kawałki przed procesem czy też nie, wybierz model z mniejszym lub większym głównym otworem wsadowym. Podobnie będzie w przypadku otworu z popychaczem – dzięki niemu z łatwością umieścisz we wnętrzu długie warzywa, na przykład marchewki. Co ciekawe, unikalna konstrukcja niektórych maszyn sprawia, że w ogóle nie ma w nich konieczności stosowania popychacza.
W droższych modelach istnieje możliwość sterowania prędkością, dzięki czemu można zmniejszyć lub zwiększyć ilość obrotów na minutę. W wielu przypadkach istnieje też opcja pracy w trybie turbo, który znacznie przyspiesza pracę. Warto również wybierać model, który gwarantuje łatwość i szybkość czyszczenia. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie lub swoim pracowników znaczne ilości czasu. Dlatego warto dowiedzieć się przed zakupem, czy części danego sprzętu można myć w zmywarce.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Jest kilka cech, które mogą Ci pomóc w pracy. Jednym z nich jest ciche działanie urządzenia. Dzięki temu maszyna może pracować nawet w pomieszczeniu w którym przebywają goście i nie będzie nikomu przeszkadzała. Drugą ważną cechę stanowi czas pracy ciągłej. Wielu producentów podaje ten parametr.
I jeśli wynosi on na przykład 20 minut, to model taki nie sprawdzi się w lokalu, w którym wymagane jest praktycznie ciągłe korzystanie z maszyny. Istnieją też różne stopnie wydajności – często możesz jeszcze przed zakupem dowiedzieć się, ile litrów soku może być produkowane w ciągu minuty. Może dla Ciebie mieć też znaczenie wielkość pojemników na pulpę i sok.
Im będą one większe, tym mniej czasu będziesz musiał spędzać na wstrzymywaniu pracy i czyszczeniu tych zbiorników. Niezwykle ważna jest też blokada bezpieczeństwa, która wyłącza obroty przy zdjętej pokrywie. Możesz mieć dzięki temu pewność, że żaden z Twoich pracowników nie ulegnie wypadkowi z udziałem działającej sokowirówki.
Różne modele polecane są do barów, cateringu, restauracji, hoteli czy też dużych placówek żywienia zbiorowego. Mamy jednak nadzieję, że dzięki temu artykułowi wiesz już, jaka powinna być najlepsza sokowirówka do twardych warzyw, ale również do owoców i warzyw miękkich. Cel jest w końcu jeden – idealne soki dla Twoich klientów i dla Ciebie.
Jeśli jednak nadal nie masz pewności, a szukasz najlepszego modelu na potrzeby swojej firmy lub domu, skontaktuj się z nami. Pracownicy GastroNet24.pl pomogą Ci w wyborze najlepszego, dopasowanego do Twoich unikalnych potrzeb urządzenia. Zapraszamy do kontaktu!