Blog Gastronet24
wyposażenie lokali gastronomicznych

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – poradnik dla początkujących

Z tego artykułu dowiesz się, jak wyposażyć kuchnię w swojej restauracji tak, by zawierała wszystkie niezbędne Ci maszyny gastronomiczne. Każdy rozpoczynający swoją karierę restaurator już na samym początku potrzebuje bardzo wielu informacji o tym jak urządzić swój lokal. Urządzenia na prąd czy gaz? Piece konwekcyjne, konwekcyjno-parowe, a może jeszcze inne?

Praktycznie każdy musi przejść drogę od prawie całkowitej nieznajomości dostępnych opcji po niezłe rozeznanie w tym, jakich sprzętów naprawdę mu potrzeba. Dobór odpowiednich narzędzi zaoszczędzi Ci nie tylko pieniędzy i czasu, ale też nerwów. Warto zatem tę ścieżkę przejść ze specjalistami, którzy doradzą nie tylko w zakresie zakupu sprzętów, ale również pomogą tak rozplanować zaplecze kuchenne, by było ono idealnym środowiskiem pracy Twoich kucharzy. Zapraszamy do lektury!

Zaplecze kuchenne – od czego zacząć?

Po pierwsze – zastanów się, jaki ma być profil Twojego lokalu gastronomicznego. Być może będziesz do niego potrzebował zaawansowanego pieca konwekcyjno-parowego, a może najlepszym wyborem będzie standardowy model konwekcyjny? Odpowiednie narzędzia dobierzesz również dostosowując się do przyszłego menu (pizzeria, fast-food, a może kebab lub bar mleczny?).

Jak dużo chcesz wydać i czy chcesz posiłkować się pożyczkami i kredytami? Być może masz własne oszczędności i nie chcesz korzystać z finansowania z zewnątrz? A może pomimo posiadania pewnych środków finansowych chcesz wesprzeć się pieniędzmi z pożyczki? Kiedy odpowiesz sobie na te pytania będziesz wiedział, jak zaplanować swój budżet i jakie urządzenia możesz za niego kupić.

Czy Twój lokal ma być duży i obsługiwać wielu gości, czy raczej będzie niewielkim bistro? Jeśli już to wiesz, możesz zastanowić się nad wieloma zagadnieniami. Takimi jak na przykład zmywalnia: czy konieczne jest całkowicie oddzielne pomieszczenie z dużą zmywarką tunelową, czy może wystarczy niewielka zmywarka podblatowa w głównym pomieszczeniu lokalu?

Jak urządzić kuchnię w lokalu – lista niezbędnych sprzętów

Jeśli chcesz postawić na profesjonalne wyposażenie kuchni w swoim lokalu gastronomicznym, warto byś zapoznał się z najczęściej stosowanymi urządzeniami kuchennymi. Często używanym podziałem jest tu rozdzielenie sprzętów ze względu na ich przeznaczenie.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej lista

  • Obróbka termiczna
  • Obróbka mechaniczna
  • Chłodnictwo
  • Zmywalnia
  • Pakowarki i zgrzewarki
  • Restauracyjne meble nierdzewne
  • Transport i magazynowanie
  • Uzdatnianie wody
  • Zastawa stołowa, naczynia i akcesoria
  • Wagi kuchenne

Listę tę można by było rozwijać (prawie) w nieskończoność. Są jednak podstawowe elementy wyposażenia oraz takie, które niekoniecznie są potrzebne w każdym lokalu gastronomicznym. W przypadku wielu produktów nie trzeba się też przesadnie zastanawiać nad tym, który z jego wielu rodzajów wybrać. Przykładem mogą być wagi.

Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym wymaga sprzętu z tej kategorii, jednak wybór jest tu raczej dość prosty – najprawdopodobniej zdecydujesz się na urządzenie o wymaganym przez Ciebie zakresie wagowym. Podobnie będzie w przypadku zastawy stołowej. Możliwe, że zadecyduje tu Twój gust i z łatwością wybierzesz spośród bogatej oferty naczyń i sztućców. Akcesoria dobierzesz do profilu działalności i menu, a sprzęt do transportowania i regały magazynowe do wielkości przyszłych zapasów w magazynie.

Być może będziesz potrzebować też systemów do filtrowania wody na potrzeby swoich maszyn gastronomicznych albo do celów konsumpcyjnych. I wreszcie pakowarki – przydadzą Ci się, jeśli potrzebujesz jednorazowo kupić większą ilość żywności albo dłużej przechować przygotowane dania. W wielu kategoriach wybór nie jest jednak aż tak prosty i w tych przypadkach często warto przed zakupem zasięgnąć porady specjalisty.

Chłodnictwo

Chłodnictwo to bardzo pojemna kategoria w gastronomii. Z pewnością będziesz potrzebował przechowywać żywność – pomóc mogą Ci w tym szafy chłodnicze i mroźnicze, lodówki, witryny, stoły, nadstawki, lady i komory chłodnicze. Kostkarki, łuskarki i kruszarki do lodu z pewnością przydadzą się nie tylko wtedy, gdy prowadzisz bar z drinkami.

Do kategorii zaliczają się także schładzarki i zamrażarki szokowe, stoły mroźnicze, maszynki do produkcji lodów i lodówki na wino. Niektóre lokale gastronomiczne z pewnością skorzystają też na zakupie schładzarki odpadów, pozwalającej ograniczyć psucie się wyrzucanej żywności.

profesjonalne wyposażenie kuchni

Zmywalnia

Gdyby nie zmywalnia, mógłbyś zapomnieć o sprawnym, skutecznym i szybkim myciu naczyń. W zależności od wielkości Twojej restauracji zaopatrzysz się w niewielką zmywarkę podblatową, większe urządzenie kapturowe albo takie o największej sprawności, czyli zmywarkę tunelową. W zmywalni będziesz też potrzebować baterii i młynka koloidalnego do zlewu oraz zestawu koszy do Twojej zmywarki do mycia naczyń i sztućców.

Obróbka mechaniczna

Mechaniczna obróbka pozwala zająć się wieloma czynnościami związanymi z obieraniem, cięciem lub rozdrabnianiem produktów żywnościowych. Znajdziesz tu więc maszynki do mielenia mięsa, szatkownice, kotleciarki i wiele, wiele innych.

Wśród nich można też wymienić krajalnice do chleba, sera czy wędlin, obieraczki do warzyw czy maszynki do robienia makaronu. W kategorii tej są też miksery i blendery, sokowirówki i wyciskarki, miesiarki i wałkownice do ciasta. W wielu przypadkach istnieje możliwość zakupu jednej maszyny, która dzięki odpowiednim przystawkom może służyć do wielu różnych zastosowań.

wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym

Meble nierdzewne

Meble nierdzewne to nieodzowny element każdej profesjonalnej kuchni. Są trwałe i praktyczne. Zaliczyć można do nich stoły: załadowcze i wyładowcze do zmywarek, robocze oraz te wyposażone w zlew. Znajdą się tu również wszelkiego rodzaju szafy, szafki, półki, regały, nadstawki i inne komponenty meblowe. Do kategorii tej zaliczono również okapy kuchenne, baseny i umywalki. Można tu także znaleźć podstawy pod piece i inne urządzenia gastronomiczne oraz przeznaczone do pieców stelaże.

Obróbka termiczna

To chyba najbardziej pojemna kategoria urządzeń, jeśli chodzi o wyposażenie lokali gastronomicznych. Już same piece dzielą się na wiele podkategorii: konwekcyjne, konwekcyjno-parowe, do pizzy… Podobnie będzie zresztą też i w wielu innych przypadkach, np. dla: kuchni, grillów, taboretów, itd. Częstokroć będziesz wybierał pomiędzy różnymi rodzajami zasilania (gazowe lub elektryczne) lub powierzchnią grzewczą (kuchnie indukcyjne, ceramiczne, elektryczne czy gazowe).

Znajdziesz tu tak powszechnie znane sprzęty jak gofrownice, mikrofalówki czy ekspresy do kawy jak też dopiero zyskujące popularność urządzenia jak sous vide. Z tą kategorią warto zapoznać się jednak dokładniej, ponieważ już ona jedna mogłaby stanowić bazę dla wielu artykułów o wyposażeniu kuchni.

sprzęt do kuchni gastronomicznej

Ile kosztuje wyposażenie kuchni gastronomicznej?

Trudno byłoby sporządzać szczegółowy kosztorys, nie znając specyfiki Twojego biznesu. Jeśli jednak na podstawie wcześniej przeczytanych informacji wiesz już lepiej, czego konkretnie potrzebujesz, możesz łatwo sprawdzić ceny najważniejszych urządzeń. Jednym ze sklepów internetowych, które mogą Ci zaproponować praktycznie pełną ofertę jeśli chodzi o sprzęt do kuchni gastronomicznej jest GastroNet24.

Dostarczamy urządzenia do każdego zakątka Polski (i nie tylko, wysyłamy nasze towary również za granicę). Sprawdź nas! Żeby jednak nie zostawiać Cię bez choćby szacunkowych kosztów, podamy aktualne na czas pisania artykułu przedziały cenowe dla kilku urządzeń najważniejszych z punktu widzenia typowej restauracji. Dzięki temu poznasz przynajmniej “widełki” w jakich może mieścić się koszt urządzenia kuchni w lokalu gastronomicznym.

Koszt wyposażenia kuchni w restauracji

Wyposażenie lokalu gastronomicznego to praca wymagająca połączenia wiedzy wielu specjalistów. Warto przy tym zainteresować się też kwestiami finansowymi. W krótkim artykule nie jesteśmy w stanie powiedzieć Ci, ile dokładnie zapłacisz za poszczególne maszyny gastronomiczne. To zależy bowiem od specyfiki Twojej firmy. Możemy jednak przedstawić widełki cenowe dla kilku wybranych rodzajów urządzeń niezbędnych praktycznie w każdej niewielkiej restauracji.

Ile kosztuje piec konwekcyjny? Na dzień pisania artykułu ceny urządzeń marek Hendi czy Bartscher zaczynają się w okolicach 2000 zł. A gdzie się kończą? – najdroższe modele są warte kilkanaście, a nawet 20000 zł. Piec to jednak nie wszystko… Ile warta jest kuchenka indukcyjna dla profesjonalnej gastronomii? Tu najtańsze modele z jednym polem grzewczym, przeznaczone do umieszczania na blacie, możesz nabyć nawet za niecałe 300 zł. Za najdroższe produkty z tej kategorii, z wieloma polami grzewczymi i szafką, zapłacisz nawet ponad 100000 zł.

Ile zapłacisz za profesjonalny blender kielichowy do kuchni? Najtańszy sprzęt kupisz za niecałe 300 zł, najdroższy zaś za ponad 6000 zł. Za niewielką, podblatową szafę chłodniczą zapłacisz nieco ponad 2000 zł, za najtańszy “pełnogabarytowy” model około 4000 zł, zaś na najdroższe urządzenia z tej kategorii wydasz blisko 30000 zł. Bateria prysznicowa to wydatek rzędu 600 – 5500 zł, zaś filtr do wody będzie Cię kosztować od niecałych 100 zł do ponad 3000 zł.

Jak widać, przedziały cenowe sprzętów i urządzeń dla gastronomii są dość duże. Mamy jednak nadzieję, że posiadasz już wszystkie niezbędne informacje o tym, jak zacząć kompletować wyposażenie kuchni przemysłowej w niezbędne maszyny gastronomiczne. I że w razie potrzeby będziesz wiedział, o co pytać specjalistów. Dzięki doborowi odpowiednich sprzętów znacznie usprawnisz swoją pracę, a także zredukujesz koszty – zarówno te obecne, jak i przyszłe.