Blog Gastronet24
Rodzaje zmywarek

Jaką zmywarkę wybrać do gastronomii?

Zmywarka z funkcją wyparzania – must have każdego lokalu

Funkcje tych urządzeń to nie tylko zmywanie. Zmywarka z funkcją wyparzania, jak sama nazwa wskazuje, posiada jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Dzięki możliwości pracy w wysokich temperaturach można za jej pomocą również wyparzać myte naczynia i sztućce. Dlaczego to takie ważne? W Twoim lokalu gastronomicznym stołują się bardzo różni ludzie. Część z nich może nieświadomie przenosić różne drobnoustroje. Jeśli któreś z nich zostaną na naczyniach, mogą się nimi zarazić kolejni goście. Na szczęście producenci sprzętu gastronomicznego rozwiązali za Ciebie ten problem.

Jak działa wyparzarka do naczyń? Z pomocą wody o wysokiej temperaturze usuwa ona wszelkiego rodzaju bakterie, wirusy i inne niechciane przez ciebie drobnoustroje. Możesz mieć dzięki temu pewność, że klienci będą bezpiecznie spożywać dania w Twojej restauracji. A jak działa zmywarka gastronomiczna? Jej schemat działania zazwyczaj zaczyna się od pobrania i ogrzania wody. Następnie w ramach procesu mycia dostarczony jest środek myjący i maszyna czyści naczynia za pomocą ramion myjących. Po usunięciu brudnej wody naczynia są płukane (z płynem nabłyszczającym) i gotowe do ponownego użycia.

Najważniejsze cechy zmywarki – na co zwrócić uwagę przy zakupie zmywarki?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zmywarki? Przede wszystkim zacząć od podstaw. Jest wiele cech tych urządzeń, na które zwracać należy uwagę. Jeśli jednak nasza maszyna nie da się wpasować we wnętrze zmywalni lokalu gastronomicznego, cechy te nie będą miały dla nas żadnego znaczenia. Jednym z ważniejszych kryteriów są zatem gabaryty sprzętu. Kiedy mamy pewność, że zmieści się on w naszej firmie, możemy z urządzeń o pożądanych przez nas wymiarach wybrać dla siebie najlepszy model.

Drugą z niezwykle ważnych cech jest wielkość obsługiwanych koszy. W ofercie rynkowej znajduje się wiele różnorodnych wymiarów, jednak najbardziej standardowymi są 400×400 i 500×500 milimetrów. Od tego wyboru zależy, jakie kosze będziesz później kupował na potrzeby swojej restauracji. Niezwykle ważnym parametrem jest też długość cyklu pracy mierzona w sekundach. Jeśli zwracasz uwagę na oszczędności, które może przynieść Ci wybrany model, zwróć również uwagę na wielkość zużycia wody na cykl pracy.

wyparzarka gastronomiczna

Rodzaje zmywarek

Maszyny w tej kategorii możemy podzielić ze względu na ich zastosowanie. Standardowe sprzęty domowe muszą nam służyć do wszystkiego. Nic dziwnego, bowiem kuchnie w domach czy w blokach nie pomieściłyby przecież kilku dużych maszyn, które miałyby służyć do bardzo podobnego celu. Co innego w przypadku kuchni w restauracjach czy firmach cateringowych.

To w dużej mierze dzięki nim firmy zarabiają na swoje utrzymanie, dlatego pomieszczenia kuchenne muszą stanowić znaczną część lokalu. Dlatego w niektórych przypadkach warto zaopatrzyć się w różne rodzaje zmywarek. Standardowo urządzenia te możemy pod tym względem podzielić na przeznaczone do szkła, do naczyń porcelanowych, do sztućców albo do garów i pojemników gastronomicznych.

A jaka zmywarka najlepsza będzie do Twojej firmy? To oczywiście zależy. Tego typu rozdzielenie pod względem tego co jest zmywane pozwala na bardziej efektywną pracę. Jeśli w Twojej firmie pojawia się dużo brudnych garów, warto zaopatrzyć się w sprzęt przeznaczony do tego konkretnie celu. Podobnie zresztą będzie w przypadku naczyń porcelanowych, sztućców czy też szkła gastronomicznego. Jeśli jednak nie widzisz sensu w tego typu rozdzielaniu, prawdopodobnie najlepiej będzie jeśli w Twojej firmie stanie uniwersalna zmywarka z wyparzarką.

Zależność między budową zmywarki a jej przeznaczeniem

Budowa urządzenia do Twojej zmywalni ma duże znaczenie. Od niej bowiem zależy, gdzie będziesz w stanie umieścić swój nowy sprzęt oraz to, jak dużą będzie on miał sprawność. Małe maszyny podblatowe – zgodnie z nazwą – zmieszczą się nawet pod blatem kuchennym. Co za tym idzie, będą zawsze pod ręką gdy ich potrzebujesz.

Niestety te niewielkie gabaryty idą w parze ze stosunkowo niewielką sprawnością, czyli ilością naczyń które mogą być umyte w ciągu danego czasu. Jeżeli posiadasz dużą firmę cateringową, sprzęt taki będzie zmywał naczynia zbyt wolno jak na Twoje potrzeby. Maszyna taka sprawdzi się jednak doskonale w niewielkich barach typu bistro. Odwrotnie rzecz ma się w przypadku urządzeń tunelowych. Ich moce przerobowe są bardzo duże, zatem doskonale sprawdzą się w dużych firmach. Nie warto się jednak nad nimi nawet zastanawiać, jeśli jesteś właścicielem na przykład niewielkiego lokalu z kebabem.

Na rynku dostępne są też jeszcze inne sprzęty – tak zwane kapturowe. Wyposażone są one w specjalny, opuszczany kaptur. Ich sprawność plasuje je powyżej zmywarek podblatowych, zaś poniżej kapturowych. Dzięki temu doskonale wypełniają one ofertę producentów stworzoną na potrzeby zmywalni. Za sprawą tych trzech maszyn o różnej budowie można wyposażyć praktycznie każdy lokal gastronomiczny.

Czym się różni zmywarka przemysłowa od domowej?

W przypadku urządzeń tunelowych i kapturowych sprawa jest oczywista. Jeśli ich potrzebujemy, to nawet nie zastanawiamy się nad modelem przeznaczonym do pracy w domu. Jednak jaką zmywarkę wybrać, kiedy myślimy o nieco mniejszym sprzęcie? Warto wtedy zwrócić uwagę na różnica pomiędzy urządzeniami podblatowymi profesjonalnymi, a tymi przeznaczonymi na potrzeby gospodarstw domowych. Złośliwi mogliby stwierdzić, że różnicą jest cena, ale nie jest to takie proste.

Najważniejszą różnicą jest tutaj możliwość wyparzania zastawy stołowej w trakcie mycia. Maszyny domowe cechuje znacznie niższa temperatura pracy. W przypadku profesjonalnych zmywarek możemy myć naczynia i sztućce i wyparzać je w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Dzięki temu mamy pewność, że chronimy swoich klientów przed drobnoustrojami, które mogły znajdować się na talerzach. W warunkach domowych nie musimy się o to aż tak bardzo martwić, ponieważ z zastawy stołowej korzysta zazwyczaj tylko jedna rodzina.

Sprzęt profesjonalny posiada również znacznie krótsze cykle mycia. Pozwala to na znacznie szybszą pracę, której wymaga przecież prowadzenie lokalu gastronomicznego. Inną zaletą jest możliwość korzystania z automatycznych dozowników, dzięki czemu nie musimy samodzielnie dostarczać środków myjących i płuczących.

Jaką zmywarkę kupić?

  • ASBER GT-500 DD
  • Stalgast P 11.1 kW, U 400 V 803027
  • Fagor industrial LP-61 B DD
  • Winterhalter GS630

Ten punkt zostawiliśmy na koniec lektury, byście mieli okazję wcześniej zapoznać się z technologią zmywania. Jak widać, wybraliśmy dla was cztery najciekawsze według nas modele. Czym się charakteryzują? Zacznijmy od modelu firmy Asber. Te maszyny do mycia naczyń wyposażono w dozowniki płynu myjącego oraz nabłyszczającego a także pompę spustową. Cykl mycia trwa tutaj 120 sekund. Dzięki zaworowi zwrotnemu woda nie cofa się do urządzenia.

wyparzarka do naczyń

Maszyna kapturowa Stalgast również posiada dozownik, a także pompę zrzutową oraz wspomagającą płukanie. Jest przy tym znacznie bardziej wydajna od opisanego wcześniej modelu. Sprzęt marki Fagor Industrial doskonale sprawdzi się z kolei przy zmywaniu naczyń kuchennych. Do mycia garnków, tac czy przyrządów kuchennych idealnie nada się z kolei urządzenie marki Winterhalter. Jest to sprzęt podblatowy, dzięki czemu można umieścić go blisko miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Będzie się wtedy mieć w każdej chwili możliwość skorzystania z jego funkcji – bez udawania się do zmywalni.