Blog Gastronet24
uszkodzona emalia w garnku

Uszkodzona emalia w garnku, czyli jak zabezpieczyć odprysk emalii

Czy Twój ulubiony garnek może Cię otruć?

Odkryj, jakie niebezpieczeństwa mogą czyhać w Twojej kuchni i jak niewielkie uszkodzenie może negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Drobne zarysowanie na emalii może zmienić Twój garnek w potencjalne źródło toksyn. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sprawdzać stan naczyń i jak zabezpieczyć się przed niebezpieczeństwem.

Chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki są przygotowywane w zdrowych warunkach? Nasz artykuł pomoże Ci zrozumieć, jakie czynniki wpływają na bezpieczeństwo garnków emaliowanych i jak przedłużyć ich żywotność. Zapraszamy do lektury!

Czym jest emalia na garnku?

Emalia na garnkach to specjalna, szklista powłoka, która pokrywa metalowy korpus naczynia. Powstaje ona poprzez stopienie sproszkowanego szkła w bardzo wysokich temperaturach i naniesienie go na powierzchnię garnka.

Dlaczego jest tak ważna? Ponieważ tworzy barierę ochronną, która zapobiega rdzewieniu metalowego wnętrza garnka, chroniąc go w ten sposób przed korozją. Gładka powierzchnia nie wchodzi też w reakcje z pożywieniem, nie zmienia jego smaku i nie uwalnia szkodliwych substancji, zapewniając w ten sposób bezpieczeństwo jedzenia. Emaliowanie sprawia, że garnek jest odporny na zabrudzenia i łatwo utrzymasz jego czystość. Nie zapomnijmy też o estetyce – można uzyskać różne kolory emalii, dzięki czemu dodasz uroku każdemu wnętrzu.

A wiesz, w jaki sposób się ją uzyskuje? Jest to mieszanka różnych składników, między innymi piasku, kredy, glinki, topników i pigmentów. Piasek nadaje twardość i odporność na ścieranie. Kreda wpływa na kolor i połysk. Glinka zwiększa wytrzymałość finalnego produktu. Topniki obniżają temperaturę topnienia pozostałych składników. Pigmenty zaś nadają piękne kolory.

Zalety i wady garnków emaliowanych

Zacznijmy od zalet garnków emaliowanych. Przy odpowiedniej pielęgnacji mogą Ci one służyć przez wiele lat, jest to więc dość trwałe rozwiązanie. Co ważne w obecnych czasach, są one też bezpieczne dla zdrowia. Emalia jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i nie zawiera szkodliwych substancji. Garnki emaliowane są też niezwykle wszechstronne. Można ich używać na różnych rodzajach kuchenek, a także w piekarniku. Dzięki szerokiemu wyborowi wzorów i kolorów pozwalają też dopasować garnki do każdej kuchni.

jak zabezpieczyć odprysk emalii

No tak, ale garnki emaliowane mają też swoje wady… niestety, emalia jest dość wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Może pękać lub odpryskiwać w wyniku uderzeń lub zarysowań. Są one zazwyczaj też nieco droższe od niektórych innych rodzajów naczyń.

Uszkodzona emalia w garnku – co robić?

Uszkodzenie emalii to problem, który z czasem może się pojawić w Twoim garnku. Jej warstwa chroni metalowy rdzeń garnka przed korozją i zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji do potraw. I właśnie dlatego uszkodzenia emalii wymagają poświęcenia im więcej uwagi. Dlaczego są problemem?

Po pierwsze: korozja. Pod uszkodzoną powłoką zaczyna korodować metal, co może prowadzić do przedwczesnego zużycia naczynia. Druga kwestia to zanieczyszczenie potraw. Z czasem w uszkodzeniach mogą gromadzić się resztki jedzenia i bakterie, które w konsekwencji mogą zanieczyścić przygotowywane potrawy. I wreszcie potencjalne uwalnianie szkodliwych substancji. W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy długotrwałym użytkowaniu uszkodzonego garnka, mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

No dobrze, ale co zrobić z uszkodzonym garnkiem?

Zacznij od oceny uszkodzenia. Im większe, tym większe będzie też ryzyko, związane z dalszym użytkowaniem naczynia. Sprawdź, jak głębokie jest uszkodzenie – jeśli sięga metalu, musisz poważnie rozważyć wymianę garnka na nowy. Oceń też, czy jest to pęknięcie, odprysk czy może rysa.

Gdy dokonasz oceny poziomu zniszczenia garnka, możesz podjąć decyzję czy go naprawiać, czy też wyrzucić i kupić nowy. W przypadku drobnych uszkodzeń można spróbować naprawić emalię specjalnymi preparatami. Jednak trwałość takiej naprawy jest zwykle krótkotrwała. Jeśli uszkodzenie jest jednak duże lub głębokie, najlepszym rozwiązaniem jest wymiana.

Kiedy podjąć decyzję o wymianie emaliowanego naczynia? 

Podejmij decyzję o wymianie emaliowanego garnka na nowy w przypadku, gdy uszkodzenie:

  • obejmuje znaczną część powierzchni
  • sięga metalu
  • jest w miejscu, którego często używasz podczas gotowania
  • powoduje zmianę smaku potraw i mają one metaliczny posmak

Jak zabezpieczyć odprysk emalii w garnku?

Odpryski emalii w garnku to niestety dość częsty problem. Może on prowadzić do korozji i przedwczesnego zużycia naczynia. Czy istnieją sposoby, które mogą pomóc zabezpieczyć uszkodzone miejsce? Oczywiście!

Na początek usuń ostre krawędzie. Pomoże Ci w tym pilnik lub papier ścierny. Delikatnie wygładź ostre krawędzie odprysku, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom i potencjalnym skaleczeniom. Nie szlifuj jednak zbyt mocno, aby nie pogłębić uszkodzenia. Następnie zabezpiecz uszkodzone miejsce. Możesz w tym celu wykorzystać farbę żaroodporną, emalię w sztyfcie albo kleje epoksydowe. W każdym przypadku skonsultuj się z producentem by mieć pewność, że produkt nadaje się do naprawy emalii i może być stosowany na naczyniach służących do przygotowywania żywności. Dotyczy to również odporności na wysokie temperatury.

jak zabezpieczyć odprysk emalii

Po wykonaniu prac naprawczych możesz upewnić się, że garnek jest zabezpieczony przed korozją. W tym celu możesz miejsce odprysku posmarować olejem spożywczym albo woskiem pszczelim. Żeby zmniejszyć ryzyko dalszych uszkodzeń, unikaj w przyszłości używania metalowych przyborów kuchennych w pobliżu miejsca odprysku. Garnek zaś myj ręcznie, korzystając z miękkiej gąbki i niezbyt agresywnych detergentów. Zrezygnuj ze zmywarek, które mogą przyspieszyć niszczenie zabezpieczonej powłoki i korozję.

Pamiętaj jednak, że żadna z tych metod nie przywróci garnkowi jego pierwotnego wyglądu, ale odpowiednio wykonane naprawy mogą wydłużyć jego żywotność i zapobiec dalszej korozji. A jeśli odprysk jest zbyt duży lub znajduje się w newralgicznym miejscu? Wtedy warto rozważyć zakup nowego garnka.

Emaliowany garnek nie do uratowania?

Wiesz już (albo przypuszczasz na podstawie reszty artykułu), że Twojego emaliowanego garnka nie da się już uratować? Jeśli rozważasz w tym momencie zakup nowego naczynia, możesz odwiedzić sklep internetowy Gastronet24 i sprawdzić naszą ofertę.

W Gastronet24 znajdziesz zarówno garnki emaliowane, jak też stalowe i żeliwne. Kliknij w link: garnki gastronomiczne i sprawdź nas!