Shaker do drinków – czy musisz go mieć?
Shaker do robienia drinków to coś, co koniecznie musisz mieć… o ile oczywiście prowadzisz bar serwujący drinki. Albo jeśli zamierzasz przygotowywać je w domu dla siebie lub swoich gości. Dlaczego musisz go mieć? Wystarczy powiedzieć, że część bywalców klubów nocnych nie ma ochoty wiecznie raczyć się tymi samymi alkoholami. Wybieranie pomiędzy piwem z nalewaka lub kilkoma butelkowanymi propozycjami i zaledwie paroma dodatkowymi opcjami może być męczące…
Jeśli jednak do swojej oferty wprowadzisz alkoholowe drinki, sytuacja diametralnie się zmienia. Wystarczy, że za barem posiadasz odpowiedni zestaw alkoholi i dodatków i już możesz proponować gościom różnorodną ofertę, którą nigdy się nie znudzą. Warto? Naszym zdaniem nawet bardzo! Jeśli i Ty tak uważasz, zapraszamy Cię do lektury artykułu.
Jaki shaker do drinków wybrać?
Jest kilka rodzajów naczyń z tej kategorii. Jeśli więc pytasz, jaki shaker do drinków będzie dla Ciebie najlepszy, to wiele zależy tu też od Twojego doświadczenia za barem. Jeśli nie masz jeszcze żadnego, warto zwrócić uwagę na modele typu cobbler.
Często poleca się go w szczególności początkującym barmanom. Przy pracy z nim nie ma tak wielu okazji, by coś poszło nie tak. Jest to zatem bezpieczny start, podczas którego stopniowo nauczysz się, że samodzielnie przygotowane drinki mogą być zarówno smaczne, jak też ładnie udekorowane.
A jeśli myślisz o tym shaker do drinków jaki wybrać i masz już trochę doświadczenia, to całkiem możliwe że powinieneś zdecydować się na model bostoński lub tin on tin. Pierwszy z nich pozwoli Ci wykonywać wspaniałe triki, podczas gdy klienci będą z podziwem obserwować Twoje umiejętności.
Musisz jednak pamiętać, że jest to już nieco “wyższa szkoła jazdy” i że nauczysz się tego dopiero z czasem. Naczynia te to jednak nie tylko ciekawe pokazy. Mają one większą pojemność, pozwalając na jednoczesne przygotowywanie kilku porcji drinka. Można dzięki nim też lepiej kontrolować przebieg procesu miksowania.
Pozostały nam jeszcze modele tin on tin i francuskie. Tin on Tin daje Ci tę zaletę, że oba pojemniki wykonane są z metalu. Co za tym idzie, szybciej się nagrzewają, ale także szybciej tracą ciepło. A jakie zalety ma produkt o designie francuskim (zwanym też paryskim)? To przede wszystkim zachwycający łagodnymi liniami wygląd. Jest to zatem świetna opcja dla estetów.
Jak robić drinki w shakerze?
Jak przygotowywać drinki z szejkera, żeby były nie tylko smaczne, ale też zgodne ze sztuką ich wykonywania i zarazem pięknie udekorowane? To pozornie trudne zadanie okazuje się możliwe do łatwego wykonania, jeśli zastosujesz się do kilku podstawowych zasad. Zastanówmy się zatem nad kwestią: shaker do drinków jak używać tego sprzętu i kiedy warto go stosować.
Standardowo łączy się wszystkie składniki wlewając je do shakera. Zazwyczaj te podstawowe składniki to: alkohol, sok i lód. Zamykasz naczynie i w energiczny sposób potrząsasz nim z góry na dół i z powrotem. Następnie przelewasz przez sitko barmańskie zawartość do szkła odpowiedniego ze względu na rodzaj przygotowywanego drinka.
W niektórych przypadkach dekorację wykonujesz przed przelaniem napoju do kieliszka. W innych musisz to zrobić wcześniej, ponieważ po nalaniu nie jest to już możliwe – jak na przykład przy drinkach, wymagających zastosowania krustownicy.
Dlaczego jednak drinka przelewa się przez sitko? Rozbite, rozpuszczające się kostki lodu rozwadniają napój, zmieniając z czasem jego smak. A przecież jak robić drinki w shakerze, to koniecznie tak by były one wierne najważniejszym zasadom ich tworzenia – do których należą często też proporcje poszczególnych składników.
Ile kosztuje profesjonalny shaker?
Ważne jest tu zwrócenie uwagi na słowo profesjonalny. W wielu miejscach w internecie można bowiem nabyć sprzęty, które mogą być wykorzystywane w zastosowaniach domowych, ale nie w pracy za barem. Przejdźmy jednak do konkretów. Jak już wiesz, istnieją różne modele: bostońskie, francuskie, Cobbler, Tin on Tin… to oczywiste, że poszczególne ich rodzaje będą miały różne rozpiętości cenowe.
Modele bostońskie można często kupić już nawet poniżej kwoty 30 zł. “Cobblery” nabędziesz już zazwyczaj z kolei za nieco ponad 40 zł. Modele francuskie i tin on tin to już zazwyczaj większy wydatek, ponieważ często trzeba na nie wydać nawet powyżej 120 zł.
Zaczynać swoją naukę możesz od tańszych modeli. Dzięki temu nie poniesiesz wielkich kosztów, jeśli okaże się, że zostanie profesjonalnym barmanem nie jest Twoim przeznaczeniem. W każdym z przypadków warto jednak z czasem zwrócić uwagę na lepsze, a co za tym idzie i nieco droższe produkty. To dzięki niezauważalnym z początku różnicom w jakości będziesz mógł pracować znacznie sprawniej, gdy wzrośnie Twoje doświadczenie w przygotowywaniu drinków.
Wiesz już, jaki model interesuje Cię najbardziej i zastanawiasz się, szejker do drinków gdzie kupić? Jednym z profesjonalnych dostawców wyposażenia gastronomii jest sklep internetowy GastroNet24. Znajdziesz tu zarówno modele bostońskie, tin on tin, cobblery i francuskie.
Zacznij od polecanego dla początkujących barmanów cobblera lub któregoś z modeli dla pracowników z dłuższym stażem za barem. Wybierz produkt dla siebie, kup niezbędne soki, alkohole, owoce oraz dekoracje i ciesz się z samodzielnie przygotowanych drinków.