Blog Gastronet24
salamandry gastronomiczne

Salamander w gastronomii – do czego służy?

Co to jest salamandra w gastronomii? W dużym skrócie można powiedzieć, że jest to urządzenie do obróbki cieplnej, które zalicza się do większej kategorii opiekaczy. A konkretniej? To specjalny rodzaj opiekacza, w którym istnieje możliwość regulowania jak wysoko nad żywnością umieszczona jest grzałka.

Pozwoli Ci to sprawniej podgrzewać i grillować dania dla Twoich klientów, ponieważ dzięki regulacji umieścisz źródło ciepła tak blisko jedzenia, jak tylko będzie to potrzebne! Po więcej szczegółów zapraszamy Cię do naszego artykułu – zapoznaj się z informacjami do czego służy salamander w gastronomii i wyposaż swój lokal gastronomiczny w jedno z tych urządzeń.

Co to jest salamandra w gastronomii?

Opiekacze salamandry gastronomiczne różnią się od reszty podobnych urządzeń tym, że charakteryzuje je regulowana wysokość grzałki. Sprawia to, że są one w stanie opiekać zarówno mniejsze, jak też większe dania. Płynna regulacja górnej części sprzętu pozwala obniżać lub podwyższać grzałkę, a co za tym idzie – w skuteczny sposób podgrzewać danie znajdujące się we wnętrzu urządzenia. Można w nim bez trudu podgrzewać hot-dogi, tortille, zapiekanki, kanapki i bułki, ale też wiele innych posiłków.

salamander w gastronomii

Podstawowe funkcje

Jak już wspomnieliśmy, salamander gastronomiczny jest przeznaczony do grillowania i podgrzewania potraw, dlatego świetnie sprawdzi się w większości lokali typu fast-food. Najważniejsza funkcja, która odróżnia go od innych opiekaczy, to możliwość regulowania wysokości grzałek. Zazwyczaj odbywać się to może na dwa sposoby – albo poprzez regulowany ruszt (w tańszych modelach) albo za pomocą umieszczonej na tylnej ściance ruchomej części górnej wyposażonej w grzałkę.

Regulacja ta może odbywać się skokowo albo w formie płynnej – wszystko zależy od wybranego modelu sprzętu. Salamander urządzenie gastronomiczne ma też inne funkcje, które często można bez trudu znaleźć w wielu innych urządzeniach do cieplnej obróbki żywności.

Będzie to termostat, lampka kontrolna do sprawdzenia czy urządzenie jest w fazie pracy czy wreszcie timer, pozwalający dokładnie zmierzyć czas przygotowywania jedzenia. Standardową funkcją jest także wyposażenie w odpowiednie tacki, dzięki którym tłuszcz z jedzenia zbiera się praktycznie tylko w wyznaczonym do tego miejscu.

Salamander w gastronomii – nasze propozycje

Wybraliśmy dla Was kilka urządzeń z różnych kategorii cenowych – tak, by każdy znalazł coś dla siebie. Pierwsze z nich to model dający możliwość montażu ściennego. Sprzęt wyprodukowany został przez markę Hendi i jego konstrukcja wykonana została ze stali nierdzewnej. W jakich zadaniach sprawdzi się najlepiej?

Będą to przede wszystkim grillowanie oraz podgrzewanie różnych potraw, w tym zapiekanek. Jak już wiemy, w maszynkach z tej grupy istnieje możliwość regulowania wysokości rusztu – model ten nie stanowi wyjątku od tej reguły, pozwalając w razie potrzeby obniżać i podwyższać ruszt. Regulacja wysokości następuje na czterech poziomach, a dzięki izolowanym rączkom pracownik chroniony jest przed poparzeniem się.

Temperaturę reguluje się płynnie w zakresie od 50 do 300 stopni Celsjusza. Grzałkę umieszczono w górnej części produktu. Wyposażono go też w termostat, timer mierzący do 30 minut oraz lampkę kontrolną. Dla łatwiejszego użytkowania do zestawu dołączona została tacka na okruchy. Opiekacz korzysta z napięcia 230 V i spełnia normy IPX4.

Kolejny w naszym zestawieniu jest również model z fabryki Hendi. W tym przypadku obudowę wykonano ze stali nierdzewnej 18/10. Ten opiekacz również doskonale sprawdzi się zarówno przy grillowaniu, jak też do podgrzewania zapiekanek i innych posiłków. Górna część regulowana jest tu w sposób płynny, co pozwala na bardzo dokładne dopasowanie do wielkości podgrzewanej potrawy. Sprzęt wyposażono w termostat, który pozwala na płynną regulację temperatury do 300 stopni Celsjusza.

Na wyposażeniu znajduje się też lampka kontrolna oraz wysuwany pojemnik na skapujący tłuszcz, dzięki czemu czyszczenie urządzenia staje się jeszcze prostsze. Urządzenie posiada dwie pracujące niezależnie od siebie strefy grzewcze. Nie można też zapomnieć o izolowanym uchwycie górnej części z grzałką, dzięki któremu masz pewność że pracownik nie poparzy rąk od rozgrzanej blachy. Model korzysta z zasilania 230 V.

salamander urządzenie gastronomiczne

Ostatni w naszym zestawieniu jest model cyfrowy od RM Gastro. Daje Ci on możliwość płynnej regulacji górnej części, w której umieszczone zostały grzałki. Sprzęt wyposażono w dwa elementy grzewcze i daje on możliwość zastosowania dwóch wariantów grzania poprzez możliwość włączenia wybranych grzałek.

Po zakończonym cyklu pracy maszynka wyłącza się w sposób automatyczny, dając Ci o tym jednocześnie znać za pomocą sygnału dźwiękowego. Maksymalna temperatura pracy dochodzi do 230 stopni Celsjusza, pozwalając jednocześnie dojść do 200 stopni w zaledwie 8 sekund od uruchomienia grzałek. Tu również zadbano o bezpieczeństwo pracowników, chroniąc elementy grzewcze za szkłem dyfuzyjnym.

Regulacja temperatury odbywa się w sposób automatyczny. Model ten z łatwością daje się też zamontować na ścianie. Do zestawu dołączony został bowiem w standardzie specjalny, nierdzewny uchwyt. Urządzenie wyposażone jest też w czytelny panel sterujący z wyświetlaczem, który pozwoli Ci w łatwy sposób zarządzać jego pracą.

co to jest salamandra w gastronomii

Mamy nadzieję, że wiesz już salamander gastronomiczny do czego służy i że bez trudu potrafisz ustalić, czy takie urządzenie jest potrzebne w Twoim lokalu gastronomicznym. W artykule zaprezentowaliśmy kilka naszych bestsellerów.

Podczas zakupów możesz kierować się sugerowanymi przez nas produktami. Możesz również zadzwonić do nas pod numer 691 600 642 – pracownicy GastroNet24.pl z chęcią pomogą Ci nie tylko w wyborze opiekacza, ale i doradzą w sprawie innych sprzętów, akcesoriów czy chemii na potrzeby gastronomii.