Blog Gastronet24
ekspres do kawy do restauracji

Jaki wybrać ekspres do kawiarni i restauracji?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez spożycia kawy. Ten popularny na całym świecie napój można pić na wiele sposobów, jednak zaparzony w specjalnie do tego przystosowanym ekspresie smakuje najlepiej. Warto jednak nadmienić, że ekspres z przeznaczeniem domowym będzie różnił się od tych modeli typowo gastronomicznych. Jaki zatem ekspres do kawy sprawdzi się najlepiej w restauracjach i kawiarniach?

Jaki ekspres wybrać do kawiarni i restauracji?

Pierwszą i najważniejszą kwestią jest dostosowanie sprzętu do potrzeb klienta. Co to oznacza? Wybór ekspresu jest uzależniony nie tylko od natężenia ruchu, ale także od jego wydajności. Dlatego w tym przypadku warto wybrać niezawodny ekspres, który będzie nam służył przez dłuższy okres.

Jeżeli chodzi o najlepszy ekspres do kawiarni to bez wątpienia najlepszym wyborem będzie ekspres ciśnieniowy- kolbowy, w którym gorąca woda tłoczona jest przez kawę za pomocą dużego ciśnienia. Takie rozwiązanie sprawia, że kontakt kawy z wodą jest krótszy i ma duży wpływ na jakość i smak kawy.

Ekspres do kawy do małej gastronomii nie musi być dwu-grupowy, dlatego w tym wypadku doskonale sprawdzą się urządzenia kolbowe najlepiej półautomatyczne. W takich ekspresach zazwyczaj mielenie oraz dokręcanie kolby wykonywane jest ręcznie, natomiast sam proces parzenia kawy odbywa się za pomocą jednego przycisku.

Ekspres do małej gastronomii nie wymaga zbyt wielkiego nakładu finansowego. Wielu producentów oferuje niezawodne ekspresy już od 3000 zł. Dla osób, które jeszcze nie wiedzą jaki ekspres do małej kawiarni będzie idealnym wyborem warto skorzystać z pomocy fachowca, który pomoże w doborze idealnego sprzętu.

ekspres do kawy do małej gastronomii

Jeżeli chodzi o ekspres do kawy do restauracji to tutaj wszystko zależy od wielkości lokalu, lokalizacji i natężenia ruchu. To ilu klientów codziennie zamówi kawę, ma bardzo dużo znaczenie w przypadku doboru konkretnego urządzenia. Niezawodność, solidność oraz jakość wykonania to najważniejsze cechy, które musi spełniać nasz wymarzony ekspres do kawy.

Na rynku mamy do wyboru szereg modeli w zróżnicowanej klasie cenowej. Zatem jaki ekspres do kawy do restauracji sprawdzi się najlepiej? Zdecydowanie będą to ekspresy automatyczne, kolbowe oraz przelewowe.

Czy warto zainwestować w profesjonalny ekspres do kawy?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, jednak biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na spożycie kawy to profesjonalny ekspres ciśnieniowy do kawiarni będzie inwestycją, która zwróci się z nawiązką. Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia ulubionej kawy.

Tempo życia sprawia, że ilość nowo otwartych lokali stale rośnie, dlatego profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni musi spełniać swoje określone kryteria. Jeżeli już zainwestujemy w naprawdę porządny sprzęt (mowa tutaj o tradycyjnych ekspresach ciśnieniowych i przelewowych), warto zatrudnić tylko przeszkolone osoby do ich obsługi. Dlaczego?

Ekspresy posiadają szereg specjalnie dobranych funkcji, które dla zwykłego laika mogą być skomplikowane. Prawdziwi smakosze kawy uwielbiają pić kawę po turecku, a dzięki ekspresom przelewowym możemy cieszyć się tak zaparzonym napojem bez grama fusów. Dodatkowo modele posiadające stal chromowo-niklową, są dużo trwalsze a także łatwiejsze w utrzymaniu czystości.

W restauracjach hotelowych dużą zaletą ekspresów przelewowych jest to, że zaparzona kawa nie traci swoich wartości i przez długi okres utrzymuje swoją temperaturę. Jest to zasługa znajdującej się pod ekspresem płyty grzewczej, dzięki czemu można za jednym razem przygotować większą ilość kawy.

Jeżeli chodzi o profesjonalny ekspres ciśnieniowy to taki wybór również świetnie sprawdzi się nie tylko w restauracjach, ale i w kawiarniach. Za pomocą ekspresów wielo-grupowych można zaparzyć jednocześnie więcej kaw, a tym samym obsłużyć znacznie więcej klientów. Przy użyciu ekspresu ciśnieniowego jesteśmy w stanie przyrządzić nie tylko tradycyjne espresso, ale kawy z dodatkiem spienionego mleka m.in. cappucino, cafe latte czy latte machciatto. Jaki ekspres do kawy do restauracji będzie najlepszym wyborem. Zdecydowanie będą to:

  • urządzenia ciśnieniowe w pełni zautomatyzowane,
  • ekspresy przelewowe,
  • ekspresy kolbowe

profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni

To jaki ekspres do kawy do kawiarni wybierzemy będzie wpływało nie tylko na jakość parzonej kawy, ale przede wszystkim na satysfakcję klientów. Z pewnością dla każdego, kto prowadzi swój biznes kawowy zadowolenie klientów jest kwestią priorytetową. Przed podjęciem ostatecznej decyzji co do zakupu ekspresu do kawiarni i restauracji warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi przeznaczenia.