Blog Gastronet24
jaki piec do pizzy

Jaki wybrać gastronomiczny piec do pizzy?

Czy wiesz, że wszyscy kochają pizzę? Oczywiście, że tak! Co roku potwierdzają to kolejne statystyki potraw najczęściej zamawianych na dowóz. I właśnie dlatego zdecydowałeś się prowadzić restaurację, która serwuje swoim klientom to pyszne danie. Jeśli tu trafiłeś, to z pewnością zastanawiasz się, jaki piec do pizzy wybrać. “Nic prostszego”, można by powiedzieć – ale my wiemy, że wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie.

Mnogość modeli, znaczna ilość konkurujących ze sobą firm z tego segmentu rynku, bardzo duża rozpiętość cenowa pomiędzy poszczególnymi modelami czy wreszcie dostępność różnych technologii… to wszystko potrafi przytłoczyć i sprawić, że decyzję zakupową będziesz odkładał na “później”. Na szczęście wiedzę tę da się podzielić na łatwe do zrozumienia części. Zapraszamy do lektury, dzięki której lepiej poznasz te maszyny gastronomiczne i samodzielnie lub z niewielką pomocą specjalisty będziesz w stanie wybrać odpowiedni sprzęt do Twojego lokalu.

Rodzaje pieców do pizzy

Jednym z pierwszych wyborów, które staną przed Tobą podczas decyzji o zakupie sprzętu będzie selekcja pomiędzy maszynami gazowymi i elektrycznymi. Obie technologie mają swoje wielkie zalety… oraz swoje ograniczenia. Kiedy poznasz zarówno jedne jak i drugie, z łatwością ustalisz która z tych dwóch opcji jest dla Ciebie bardziej atrakcyjna.

Zacznijmy od zasilania z sieci elektrycznej. Ma ono tę niewątpliwą zaletę, że sprzęty które z niego korzystają są po prostu tańsze. Koszt zakupu – szczególnie na początku działalności, gdy trzeba za jednym razem wyposażyć cały lokal – ma bardzo duże znaczenie. Dlatego zasilanie prądem wydaje się być wtedy bardzo atrakcyjną opcją.

piec do pizzy

Do montażu takiego pieca nie jest potrzebne też specjalne przyłącze. Czy są tu zatem jakieś minusy? O tym za chwilę, ponieważ teraz na chwilę zajmiemy się sprzętami gazowymi. Ich potężną zaletą jest to, że jeśli korzystasz z nich często, zasilanie paliwem gazowym okazuje się być tańsze niż korzystanie z prądu. O ile tańsze? To oczywiście zależy od konkretnego modelu i ilości pizzy, która będzie opuszczała kuchnię Twojej restauracji. Jeśli jednak znasz przybliżone dane, można pokusić się o wyliczenie, jaka to będzie różnica. Na pewno będzie to znacząca kwota.

Urządzenia do pieczenia pizzy możemy też sklasyfikować ze względu na ilość komór, w które są one wyposażone. Najprostsze i najtańsze modele zazwyczaj mają jedną komorę. W wielu przypadkach taka opcja może Ci wystarczyć, ale co zrobić jeśli potrzebujesz czegoś więcej? Możesz wtedy zaopatrzyć się w model, który jest wyposażony w większą ich ilość.

Dwie komory stanowią w pewnym sensie dobry standard, jednak wśród urządzeń z tej kategorii znajdziesz nawet modele trzykomorowe. Co jednak, jeśli nawet taka ilość nie jest wystarczająca na Twoje potrzeby? Warto wtedy zwrócić swój wzrok w kierunku pieców przelotowych i taśmowych. Ich wydajność jest dużo, duuuuużo większa. Niektóre z modeli dodatkowo wyposażone są w komorę rozrostu, co znacznie zwiększa ich możliwości.

Ile kosztuje profesjonalny piec do pizzy

To dobre pytanie i nie uciekniemy przed nim pisząc “wszystko zależy od takiego lub innego parametru albo od marki urządzenia”. A zatem zadajmy sobie te pytanie jeszcze raz: ile kosztuje piec do pizzy? Najtańsze maszyny gastronomiczne z tej kategorii możesz kupić już za kilkaset złotych. Są one głównie przeznaczone do podgrzania pizzy mrożonej.

piec do pizzy jaki wybrać

Tanie urządzenia do pizzerii możesz już nabyć za budżet w okolicach 1000 zł. A gdzie leży górna granica? Można by stwierdzić filozoficznie, że “sky is the limit”, ale leży ona mimo wszystko nieco niżej – w granicach 300000 złotych. Będą to oczywiście sprzęty, które produkują pizzę taśmowo, przeznaczone raczej dla dużych zakładów, a nie dla klasycznej pizzerii. Bardzo dobrej jakości piec do pizzy na potrzeby restauracji kupisz już w granicach widełek mieszczących się mniej więcej w przedziale od pięciu do kilkunastu tysięcy złotych. Co możesz dostać w takim budżecie? Rodzaje urządzeń omawialiśmy już wcześniej – będziesz zatem wiedział, jak wybrane sprzęty plasują się na tle całości oferty.

Ranking pieców do pizzy w GastroNet24

Pisaliśmy wcześniej o cenach. Wybraliśmy więc dla Ciebie trzy urządzenia o zróżnicowanym budżecie. Najtańsze z nich to inwestycja niecałych trzech tysięcy złotych, kolejny model kosztować Cię będzie blisko 5000, zaś najdroższy – około czternaście tysięcy PLN. Wszystkie wybrane przez nas modele to maszyny dwupoziomowe… gdzie zatem leży różnica?

Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z opisami poszczególnych modeli będziesz już wiedział piec do pizzy jaki wybrać. Przy wyborze modeli do naszego rankingu nie kierowaliśmy się jedynie ceną. Jednym z ważniejszych parametrów była dla nas dostępność, nie chcemy bowiem, by Twój biznes musiał czekać z wszystkim innym tylko dlatego, że wybrany przez Ciebie piec nie jest aktualnie dostępny.

Aby wszystko było jasne wyjaśnijmy jeszcze czym jest szamot. To pojęcie pojawi się bowiem przy każdym z nich. Jest to materiał, który jest otrzymywany po wypaleniu i późniejszym zmieleniu łupków albo gliny. Doskonale nadaje się on do wykładania pieców, ponieważ cechuje się wysoką odpornością na gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli Twoje urządzenie do wypiekania pizzy go ma – a proponowane przez nas modele są w niego wyposażone – dania wypiekane są w bardziej stabilnej temperaturze. Wpływa to zarówno na równomierność, jak i czas pieczenia.

Pierwszą z maszyn z naszego rankingu wyprodukowało Hendi. Dno komory wyłożono szamotem. Dzięki oświetleniu wnętrza doskonale widać, jaki jest poziom przygotowania pizzy. Ponadto każda z komór posiada oddzielne grzałki i są one regulowane za pomocą niezależnych termostatów. Model pracuje w temperaturach od 50 do 320 stopni Celsjusza i jest w stanie wypiekać potrawy, które zmieszczą się we wnętrzu o wymiarach 410 x 360 x 90 milimetrów. Solidną izolację, a dzięki temu ograniczenie ucieczki ciepła i niższe koszty zapewnia wełna mineralna. Hendi umieściło w tym sprzęcie też proste w obsłudze sterowanie elektromechaniczne.

profesjonalny piec do pizzy

Drugi w kolejce jest model Red Fox. Mamy tu już dwie płyty szamotowe. Wszystkimi trzema (dolną, środkową i górną) gałkami regulacji temperatury można sterować oddzielnie, dzięki czemu istnieje możliwość mniejszego lub większego dopieczenia potrawy z góry lub dołu. Urządzenie doskonale sprawdza się przy pieczeniu świeżo przygotowanej pizzy.

Ostatnia opisywana maszyna gastronomiczna to produkt marki GGF. Tak jak i poprzedników, go również wyposażono w płyty szamotowe. Sprzęt jest w stanie pracować nawet w temperaturach dochodzących do 500 stopni Celsjusza, co znacznie skraca czas pieczenia. W tej klasie urządzeń niezależne sterowanie grzałką górną i dolną to standard – i produkt GGF też je ma. Wymiary wnętrza wynoszą 1080 x 720 x 140 milimetrów, a więc znacznie więcej niż w pierwszym z opisywanych modeli. Dzięki takiej pojemności z łatwością przygotujesz więc w krótkim czasie znacznie więcej posiłków. GGF wyposażono też oczywiście w oświetlenie komory, a sprzęt ten posiada także dodatkowo kominek do odprowadzania pary.

Pizza to danie, które zamawiamy w dowozie niezwykle często. Jeśli z jednej strony masz umiejętność prowadzenia biznesu, z drugiej zaś znasz się nieco na kuchni to wiesz, że możesz pozyskać na tym rynku klientów. Być może nawet już to robisz i potrzebujesz jedynie nowego urządzenia, by rozszerzyć swoją działalność. W naszym sklepie znajdziesz najróżniejsze maszyny do produkcji tego włoskiego dania. My zaproponowaliśmy Ci trzy modele, to jednak nie wszystkie możliwości. Wybierz z naszych sugestii, sam znajdź w naszym sklepie najlepszy model dla Twojej restauracji albo skontaktuj się z nami, aby uzyskać pomoc w wyborze. Pracownicy Gastronet24 z przyjemnością posłużą Ci dodatkowymi informacjami, byś podjął najlepszą dla Twojego lokalu decyzję.