Blog Gastronet24

Przygotowujesz domowe wędliny? Kup odpowiedni termometr wędzarniczy!

Jeśli idealnie opisuje Cię zdanie “Wędliny ze sklepu nie nadają się do jedzenia, najlepsze robi się samemu”, to znalazłeś się w dobrym miejscu! Doskonale jednak wiesz, że aby je przygotować potrzebny jest Ci odpowiedni termometr do wędzarni.

Gotowe produkty mięsne rzadko kiedy smakują tak, jak byśmy tego chcieli. Nic dziwnego – są produktem wytwarzanym masowo. Wzbogaca się je też o substancje, które mają znacznie przedłużyć ich datę przydatności do spożycia. A na końcu leżą za ladą w sklepie, czekając aż je kupisz.

Wędlina z fabryki rzadko kiedy będzie się mogła równać z jej odpowiednikiem, który powstał w idealnych warunkach i poświęcono mu odpowiednią ilość czasu i uwagi. Ty to wiesz i my to wiemy. Jeśli więc zastanawiasz się, gdzie kupić termometr, który sprawdzi się w takich zastosowaniach i przede wszystkim – jaki ma on być – nie musisz już dalej szukać.

Termometr do wędzarni – czy musisz go posiadać?

Termometr wędzarniczy nie jest niezbędny do stosowania w wędzarni – przecież nasi przodkowie korzystali z tego procesu obróbki cieplnej bez stosowania narzędzi do mierzenia temperatury. Warto jednak wykorzystać go podczas przygotowania jedzenia tą techniką. W kontrolowaniu temperatury chodzi przecież o osiągnięcie jeszcze lepszego efektu kulinarnego.

Wędzić można bowiem zarówno na zimno (w 12-24 st. C), jak też na ciepło (35-50 st. C) oraz na gorąco (40-60 st. C) i w każdym z tych przypadków uzyskamy nieco inny efekt. Kiedy zatem nauczysz się termometr do mięsa jak używać okaże się, że warto było zainwestować w ten zakup i poświęcić chwilę na jego odpowiednie zamontowanie.

Jaki termometr wędzarniczy wybrać? Podstawowe zasady użycia

Wydawać by się mogło, że praktycznie każdy sprzęt z odpowiednim zakresem temperatur będzie nadawał się do domowej wędzarni. Nic bardziej mylnego! Odpowiedni model zapewni Ci to, co z Twojego punktu widzenia będzie najważniejsze.

Jaki termometr do pieczenia mięsa:

  • analogowy – tani i prosty w obsłudze, nie wymaga baterii
  • cyfrowy – dokładne urządzenie o zasilaniu bateryjnym lub z sieci elektrycznej
  • z sondą zintegrowaną lub na przewodzie

Gdzie je kupić i który wybrać? Wiele zależy od tego, co dla Ciebie jest ważniejsze. Wszystkie rodzaje mają bowiem swoje wady i zalety. Jeśli przeszkadza Ci mniejsza dokładność modelu analogowego, z pewnością zdecydujesz się na wersję cyfrową.

Jeśli z kolei nie chcesz myśleć o regularnym kupnie nowych baterii albo zastanawianiu się, jak podłączyć sprzęt do znajdującego się w dużej odległości gniazdka – wybierzesz wersję analogową. I tu pozostaje pytanie, gdzie je kupić. GastroNet24.pl jest jednym ze sklepów z wyposażeniem gastronomii. Warto zdecydować się na zaopatrzenie w akcesoria i urządzenia pochodzące z profesjonalnych źródeł.

Dzięki temu wiesz, kto wyprodukował dany sprzęt i jaką ma on renomę. Sklepy specjalistyczne istnieją też na tyle długo, że bez problemu znajdziesz w internecie informacje na ich temat – w przeciwieństwie do sprzedawcy w portalu aukcyjnym, który może zniknąć praktycznie z dnia na dzień.

Gdzie kupić termometr do pieczenia i wędzenia mięsa?

Jak już wspomnieliśmy, termometr bezprzewodowy do wędzarni warto kupić od sprawdzonego dystrybutora. Ze swojej strony chcielibyśmy polecić Ci kilka modeli, które idealnie sprawdzą się do tego celu. Pierwszym z nich jest charakteryzujący się przystępną ceną model od Hendi.

Sprzęt wyposażono w sondę wykonaną ze stali nierdzewnej – jej długość wynosi 127 mm a dzięki nierdzewnemu wykonaniu masz pewność, że produkt będzie łatwy w czyszczeniu, odporny na wysokie temperatury i nie pokryje się korozją. Wyposażono go w czytelną tarczę o średnicy 44,5 milimetrów. Sprzęt pracuje w zakresach temperatury od 0 do 100 stopni Celsjusza, przy czym stopniowanie następuje co 0,1 stopnia.

termometr wędzarniczy

Kolejnym proponowanym przez nas sprzętem jest wodoszczelne, multifunkcyjne urządzenie wyposażone w sondę. Mierzy temperaturę w zakresie od od -50 do 300 stopni Celsjusza. Stopniowanie w przedziale od -19,9 do 199,9 stopni Celsjusza następuje co 0,1 stopnia, zaś poza tym zakresem co 1 stopień. Urządzenie w zakresie od -20 do 100 st. C cechuje się dokładnością 1 stopnia, poza tymi ramami zaś 2 stopni.

Cały sprzęt ma długość 290 milimetrów, zaś wykonana ze stali nierdzewnej sonda 120 mm. Model ten pozwala na ciągłe monitorowanie temperatury dzięki wbudowanej funkcji “lock mode”, zaś sam pomiar trwa zaledwie sekundę. Automatyczne wyłączenie następuje po 10 minutach. Przyrząd wyposażono też w dostarczaną w zestawie baterię.

termometr do pieczenia mięsa

Kolejne proponowane przez nas urządzenie to termometr i timer w jednym. Funkcja timera polega w nim na odliczaniu wstecznym z emisją sygnału dźwiękowego w momencie gdy wybrana przez Ciebie temperatura zostanie osiągnięta.

W przeciwieństwie do poprzednio opisywanych mierników, tutaj możesz wybrać pomiędzy pomiarem w stopniach Celsjusza lub Fahrenheita. Przyrząd mierzy w zakresie od 0 do 300 stopni Celsjusza, zaś stopniowanie następuje co 1 st. C. Istnieje też możliwość ustawienia temperatury maksymalnej i minimalnej oraz ciągłego monitorowania wskazań.

Żaroodporną sondę wykonano ze stali nierdzewnej i mierzy ona 150 milimetrów. Sprzęt może być wykorzystywany nie tylko w wędzarni – sondę bezpiecznie można wykorzystywać także podczas pieczenia w piekarniku. Do zestawu dołączono baterię AAA.

termometr bezprzewodowy do wędzarni

Jak prawidłowo zamontować termometr w wędzarni?

Wiesz już, jak ważne dla jakości finalnego produktu jest stałe kontrolowanie temperatury wewnątrz wędzarni. Żeby jednak była ona poprawnie mierzona, musisz wiedzieć jak zamontować termometr w wędzarni.

Warto też wiedzieć, że ciągłe otwieranie i zamykanie drzwi nie będzie służyło odpowiedniemu przygotowaniu mięsa. Ciągłe wahania temperatury związane z ucieczką ciepła sprawią, że cały proces będzie mniej ciągły, stale trzeba będzie też wracać do pożądanych wskazań. Dlatego zazwyczaj najlepiej jest zamontować sprzęt na pokrywie wędzarni w taki sposób, by sonda sięgała do wnętrza, ale tarcza pomiarowa dawała ciągłą możliwość odczytu temperatury w środku.

Mamy nadzieję, że dzięki tym informacjom wiesz już, jaki termometr do wędzarni najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku. Wybierz spośród modeli analogowych oraz cyfrowych z sondą i ciesz się pysznymi efektami swojej pracy.