Blog Gastronet24
sokowirówka czy wyciskarka co lepsze

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – co lepsze?

Sokowirówka czy wyciskarka, czy jest między nimi jakakolwiek różnica? W końcu oba urządzenia przeznaczone są praktycznie do tego samego celu! A jednak z jakiegoś powodu sprzęty te nie nazywają się tak samo – i również produkowane przez nie soki bardzo się różnią. W tym wpisie pokażemy Ci, jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami maszyn gastronomicznych.

Poznasz zarówno wady jak i zalety obu rodzajów urządzeń. I wreszcie mamy nadzieję, że dzięki nam ustalisz, który z produktów lepiej nadaje się do zastosowań w Twojej kuchni. Kto wygra w zestawieniu sokowirówka a wyciskarka? Jeśli chcesz się dowiedzieć, to zapraszamy Cię do lektury!

sokowirówka vs wyciskarka
Sokowirówka

Czym się różni sokowirówka od wyciskarki wolnoobrotowej?

W sporze sokowirówka a wyciskarka różnice są dość wyraźnie widoczne pomimo tego, że oba sprzęty pozornie służą do tego samego celu. Nie zawsze jednak łatwo te różnice zapamiętać i nie zawsze są one dla każdego widoczne na pierwszy rzut oka. Dlatego postanowiliśmy stworzyć zestawienie cech obu rodzajów maszyn.

Sokowirówka a wyciskarka różnice

Sokowirówka pracuje szybciej od wyciskarki. Maszyna ta daje też klarowny sok. Dzięki mętnemu sokowi wyciskarka dostarcza nam jednak więcej błonnika pokarmowego. Sok z wyciskarki może postać dłużej po przygotowaniu, a ten z sokowirówki trzeba wypić zaraz po przygotowaniu.

Wyciskarki dają możliwość pracy ze znacznie większą ilością rodzajów owoców, warzyw i ziół. Sokowirówki są z kolei lepsze pod tym względem, że produktów nie trzeba ciąć przed wyciskaniem z nich soku na małe kawałki. Wolne obroty wyciskarki sprawiają z kolei, że urządzenie to generuje mniejszy hałas.

Sokowirówka – wady i zalety

Jeśli różnica między sokowirówką a wyciskarką nie jest dla Ciebie jeszcze oczywista, warto dowiedzieć się, jakie są zalety korzystania z pierwszej z tych maszyn. Pozwala ona wytwarzać soki z wielu rodzajów warzyw i owoców. Wśród warzyw wymienić należy między innymi buraki, marchew, korzeń selera i pietruszki, cukinię, ogórki, szpinak, pomidory oraz paprykę.

Jeśli zaś chodzi o owoce, zaliczymy tu takie produkty jak jabłko, gruszkę, ananasa, cytrynę, pomarańczę oraz grejpfruta, ale również inne. Maszyna pozwala szybko wytworzyć czysty, klarowny sok. Posiada on wiele mikroelementów i witamin, ale niewiele błonnika.

Omówienie urządzenia zaczniemy od jego wad. Jak już wspomnieliśmy, w soku mniej jest błonnika, za sprawą czego nie można go uznać za w pełni wartościowy. Trzeba go też dość szybko wypić po przygotowaniu, ponieważ po krótkim czasie traci swoje wartości. Sprzęty do wytwarzania napojów korzystają z dużych prędkości silnika, przez co mogą się nagrzewać i głośno pracować. Nie dają też niestety możliwości produkcji soków z ziół, warzyw liściastych i części owoców.

Po takim opisie możesz się zastanawiać, czy sokowirówki mają w ogóle jakieś zalety… jedną z nich może być czystość soku, w którym nie ma drobinek owoców. Dla jednych miąższ w soku jest czymś pożądanym, inni z kolei go nie znoszą – jeśli zaliczasz się do tych drugich, z pewnością ta funkcja urządzenia będzie jedną z Twoich ulubionych.

I wreszcie kwestia szybkości – jeśli zależy Ci na czasie, tu z pewnością nie będziesz go tracić, ponieważ produkty te działają bardzo szybko. Są w stanie też poradzić sobie z naprawdę twardymi owocami i warzywami, można więc korzystać do produkcji soków z ich większych kawałków i oszczędzić czas, który byłby wymagany na ich pokrojenie.

Wyciskarka wolnoobrotowa – wady i zalety

W sporze pod tytułem “sokowirówka czy wyciskarka co lepsze” to ta druga pozwala Ci zwiększyć codzienną konsumpcję warzyw i owoców. W trakcie wyciskania soku możesz przemycić praktycznie dowolne warzywo czy owoc. Wystarczy sprawdzić, jak komponuje się ono z pozostałymi składnikami przyszłego soku. I wreszcie to, czego nie zapewnią Ci sokowirówki: błonnik pokarmowy zawarty w formie obecnego w sokach miąższu.

To właśnie dzięki niemu polepsza się proces trawienia pokarmów i dlatego warto zwrócić uwagę na te właśnie urządzenia. Jak wynika z samej nazwy, jest to produkt wolnoobrotowy. Oznacza to, że soki nie będą przygotowywane natychmiast, warto jednak poczekać na nie nieco dłużej. Maszyna pozwala też produkować soki z praktycznie każdego warzywa, zioła czy owocu.

sokowirówka a wyciskarka
Wyciskarka

Tu również zaczniemy od wad. Pierwsza jest dość oczywista i kryje się w nazwie urządzenia. Na nasz sok będziemy musieli niestety poczekać nieco dłużej. Druga dotyczy zaś wstępnej obróbki warzyw, owoców i ziół. W tym przypadku najczęściej trzeba je wstępnie pociąć na nieco mniejsze elementy. Zalet jest tu jednak znacznie więcej niż wad.

Gęsty sok zawiera drobinki miąższu, a w nim kryje się znaczna ilość wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego. Sok taki zachowuje też świeżość dłużej, nie trzeba go więc wypijać od razu w całości. Możliwości wykorzystania owoców, warzyw i ziół, z których nie moglibyśmy skorzystać w sokowirówce, są tu znacznie większe.

Daje to znacznie większe możliwości komponowania unikalnych soków warzywnych i owocowych. Za sprawą wolniejszych obrotów spada też nasilenie hałasu, który jest generowany przez urządzenie. Wiele maszyn posiada też dodatkowe funkcje, a owocowe i warzywne pozostałości po procesie wyciskania można jeszcze wykorzystać w kuchni.

sokowirówka a wyciskarka różnice
Wyciskarka

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – co lepsze?

Znasz już różnice pomiędzy tymi dwoma urządzeniami, warto więc podejść do podsumowań. W walce sokowirówka vs wyciskarka wygra ta z maszyn, która… jest lepiej dostosowana do wartości, którymi się kierujesz i Twojego stylu życia. Preferujesz szybką produkcję i czysty, pozbawiony miąższu sok?

A może nie masz problemu z nieco dłuższym procesem, ponieważ chcesz pić soki bogate w witaminy i inne składniki odżywcze? W pierwszym z przypadków zdecydujesz się na sokowirówkę, w drugim zaś na wyciskarkę. Sokowirówki są szybkie, jednak nie są w stanie wyciskać soku z wielu produktów. Wyciskarki pozwolą na znacznie większą różnorodność, włączając do Twojego menu soki z większej ilości owoców, ale także warzyw i ziół.

I wreszcie cena… pozornie nie gra ona roli, gdy chcemy wybrać produkt, mając na celu konkretny rezultat do osiągnięcia. Często jednak trzeba dostosować się do wielkości budżetu – w przypadku niektórych sprzętów zakup profesjonalnej maszyny będzie wymagał znacznie mniejszych nakładów finansowych.