Zdrowe ciasteczka owsiane bez masła, cukru, mąki lub tłuszczu. Pożegnaj niechciane składniki!
Potrzebny Ci przepis na ciastka z płatków owsianych bez masła ani innego tłuszczu, bez mąki lub cukru, a może z olejem? Jeśli tak, to trafiasz w dobre miejsce!
W tym artykule zgromadziliśmy przepisy na najważniejsze alternatywne metody przygotowania tych pysznych domowych słodyczy! Znajdziesz tu różnorodne warianty tego przysmaku, zaproponujemy też zamienniki produktów, jeśli czegoś akurat nie będziesz mieć pod ręką.
Jeśli więc chcesz zjeść ciasteczka owsiane bez masła lub innych nie tolerowanych przez Ciebie składników – zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami, sprawdź które składniki posiadasz w kuchni (dla bardziej ambitnych – sprawdź, które składniki dostępne są w sklepie) i przystąp do działania! Zapraszamy do lektury i życzymy Ci smacznego!
Bezlaktozowe ciasteczka owsiane z olejem zamiast masła
Jeśli Ciebie lub któregoś z członków Twojej rodziny dręczy nietolerancja laktozy, ciasteczka owsiane z olejem zamiast masła mogą okazać się doskonałym pomysłem! Możesz wykorzystać tłuszcze roślinne, takie jak olej kokosowy, rzepakowy lub oliwę z oliwek, które świetnie zastępują masło w ciastkach. Nadają im delikatniejszy smak i mogą być korzystniejsze dla osób z nietolerancją laktozy.
A może jest Ci potrzebny przepis na ciastka owsiane bez masła, ponieważ szukasz alternatywy dzięki której zmniejszysz ilość tłuszczów nasyconych w diecie i zastąpisz je znacznie zdrowszymi tłuszczami nienasyconymi?
Jakie oleje wybrać w każdym z tych przypadków? Oczywiście, jeśli chcesz usunąć z ciasteczek laktozę, możesz wybrać oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub kokosowy. Żaden z nich nie zawiera laktozy i w związku z tym jest bezpieczny dla osób, które jej nie tolerują lub mają alergię na mleko. Jeśli jednak chcesz zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych, już na starcie odrzuć olej kokosowy, który zawiera ich około 90%. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są z kolei doskonałymi źródłami tłuszczów jednonienasyconych. Rzepakowy zawiera ich bowiem około 60%, a wielonienasyconych 30%. Oliwa z kolei to około 75% tłuszczów jednonienasyconych, 14% nasyconych i 11% wielonienasyconych.
Jeśli lubisz słodsze ciastka, możesz dodać więcej cukru lub użyć miodu zamiast brązowego cukru. Zamiast bakalii możesz wykorzystać posiekane owoce: jabłka, śliwki, jagody… Możesz też poeksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir. Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Składniki i przygotowanie ciastek
Jeśli decydujesz się na olej rzepakowy to wiedz, że jest on źródłem kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Ma też neutralny smak, więc nie zmieni smaku ciastek. Oliwa z oliwek z kolei nada ciastkom delikatny, oliwny smak i wzbogaci je o zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Najlepiej użyć oliwy extra virgin, która ma najwięcej aromatu i wartości odżywczych. A olej kokosowy? On nadaje ciastkom kokosowy aromat i sprawia, że są bardziej kruche. Najlepiej użyć oleju kokosowego rafinowanego, który nie ma charakterystycznego zapachu.
Składniki na ciastka owsiane: przepis bez masła
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju (kokosowy, oliwa z oliwek, rzepakowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki ulubionych bakalii (np. rodzynki, orzechy)
Przygotowanie ciastek krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki: W dużej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Połącz mokre składniki: W osobnej misce połącz jajko, olej i ekstrakt waniliowy.
- Połącz obie mieszanki: Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Formuj ciastka: Za pomocą łyżki formuj niewielkie kulki z ciasta i układaj je na przygotowanej blasze. Lekko spłaszcz każdą kulkę.
- Piecz: Piecz przez 10-12 minut, lub do zarumienienia.
- Ostudź: Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciastka do ostudzenia na blasze.
Fit przepis na ciastka owsiane bez cukru
Chcesz zrobić pyszne ciasteczka owsiane, które jednocześnie będą bardziej “fit”? Istnieje wiele sposobów na osłodzenie ciasteczek bez użycia rafinowanego cukru. W zależności od tego jaki masz powód, żeby zrezygnować z cukru, możesz użyć naturalnych słodzików takich jak miód, syrop klonowy, ksylitol, stewia, owoce i wielu innych opcji!
Jak zamienniki cukru wpłyną na Twoje ciastka? Miód to naturalny słodzik, który doda im wilgoci i smaku. Syrop klonowy ma delikatny, karmelowy smak. Syrop z agawy jest z kolei bardzo słodki, więc można użyć go mniej niż cukru. Stewia jest naturalnym słodzikiem bez kalorii, ale musisz uważać z ilością, ponieważ jest bardzo słodka. Erytrytol to kolejny słodzik bez kalorii, który nie wpływa na poziom cukru we krwi. Sam przepis na ciastka owsiane bez cukru znajdziesz poniżej.
Skład i przygotowanie
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy (jako zamiennik cukru)
- 1/2 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców
- 1/2 szklanki orzechów (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić ciastka:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st.C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W osobnej misce połącz olej kokosowy, miód (lub inny zamiennik cukru), jajko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj rodzynki i orzechy, jeśli używasz.
- Formuj ciastka z ciasta i układaj na przygotowanej blasze.
- Piecz przez około 12-15 minut, aż ciastka będą lekko złociste.
Ciastka owsiane bez mąki i masła. Pożegnaj gluten i laktozę!
Być może szukasz opcji, w której przygotujesz ciastka owsiane bez mąki i masła, pozbywając się ze swoich ulubionych ciasteczek za jednym zamachem zarówno źródeł laktozy (oraz alergenów związanych z mlekiem) jak i glutenu? Jeśli tak, to jest to przepis dla Ciebie! Pamiętaj jednak, że w wielu przypadkach owies może posiadać niewielką domieszkę zbóż zawierających gluten. Jeśli więc chcesz uniknąć go w swojej diecie, koniecznie sprawdź etykiety produktów. Taki rodzaj ciasteczek często opiera się na płatkach owsianych, które są głównym spoiwem. Dodatkowo możesz użyć jajek, nasion chia lub siemienia lnianego, aby uzyskać odpowiednią końcową konsystencję wypieku.
Zamienniki mąki i masła, z których możesz skorzystać? Proszę bardzo! Puree z bananów to świetny zamiennik masła, który dodaje nie tylko wilgoci, ale i naturalnej słodyczy. Puree z jabłek może być używane zamiast masła, dodając wilgoci i delikatnego smaku. Jogurt grecki może zastąpić masło, dodając przy tym kremowej konsystencji. Mąka migdałowa może być alternatywą dla tradycyjnej mąki, dodając orzechowego smaku. Kokosowa mąka to ciekawa bezglutenowa opcja – dodaje delikatnego kokosowego smaku. Mąka z ciecierzycy jest z kolei bogata w białko i błonnik i jest dobrą alternatywą dla mąki pszennej.
Składniki i robienie ciasteczek
Składniki na ciastka:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka puree z bananów (jako zamiennik masła)
- 1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy (jako zamiennik cukru)
- 1/2 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców
- 1/2 szklanki orzechów (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (lub 1 łyżka siemienia lnianego zmieszana z 3 łyżkami wody jako zamiennik jajka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić ciastka
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W osobnej misce połącz puree z bananów, miód (lub inny zamiennik cukru), jajko (lub zamiennik jajka) i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj rodzynki i orzechy, jeśli używasz.
- Formuj ciastka z ciasta i układaj na przygotowanej blasze.
- Piecz przez około 12-15 minut, aż ciastka będą lekko złociste.
Ciastka owsiane bez tłuszczu
Całkowite wyeliminowanie bogatych źródeł tłuszczu może wpłynąć na smak i konsystencję ciasteczek. Istnieją jednak przepisy, które wykorzystują minimalne ilości tłuszczu lub całkowicie z niego rezygnują, zastępując go na przykład jabłkiem. Jeśli nadal interesują Cię ciastka owsiane bez tłuszczu, to zapraszamy do dalszej lektury i samodzielnego wypróbowania naszego przepisu!
Zamienniki tłuszczu, z których możesz skorzystać? Puree z bananów to jeden z nich – dodaje do ciasteczek wilgoci i naturalnej słodyczy. Puree z jabłek również może być używane zamiast tłuszczu. Ono także dodaje wilgoci, ciasteczka z jego użyciem mają delikatny smak. Jogurt grecki może zastąpić tłuszcz, dodając zarazem kremowej konsystencji. Puree z dyni to kolejna opcja. Dodaje wilgoci i delikatnego smaku, idealnie nadając się do jesiennych wypieków. Puree z awokado jest zaś bogate w zdrowe tłuszcze. Cechuje je kremowa konsystencja i delikatny smak.
Wybierz składniki i zrób ciastka:
Co musisz mieć:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka puree z bananów (jako zamiennik tłuszczu)
- 1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy (jako zamiennik cukru)
- 1/2 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców
- 1/2 szklanki orzechów (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (lub 1 łyżka siemienia lnianego zmieszana z 3 łyżkami wody jako zamiennik jajka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić ciastka
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W osobnej misce połącz puree z bananów, miód (lub inny zamiennik cukru), jajko (lub zamiennik jajka) i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj rodzynki i orzechy, jeśli używasz.
- Formuj ciastka z ciasta i układaj na przygotowanej blasze.
- Piecz przez około 12-15 minut, aż ciastka będą lekko złociste.
Profesjonalne wyposażenie gastronomii
Chcesz, aby Twoja kuchnia działała jak dobrze naoliwiona maszyna? Nasze miksery, misy i blachy do pieczenia to niezbędne narzędzia dla każdego profesjonalisty. Wyobraź sobie, jak z łatwością przygotujesz perfekcyjne ciasta, kremy i sosy dzięki naszym potężnym mikserom. Trwałe misy ze stali nierdzewnej zapewnią Ci higieniczną przestrzeń do pracy, a szeroki wybór blach do pieczenia pozwoli upiec wszystko, czego zapragniesz.
Nasze produkty to synonim jakości, wygody i oszczędności czasu. Nie czekaj, podnieś swoją kuchnię na wyższy poziom! Skontaktuj się z nami już dziś i odkryj pełną gamę naszych produktów. Wejść na nasz sklep z wyposażeniem profesjonalnej gastronomii albo zadzwoń pod numer 691 600 642 i wybierz sprzęty do swojej kuchni!