Blog Gastronet24
wirówka do sałaty jak działa

Wirówka do sałaty – niezbędna w gastronomii

Wirówka do sałaty to przydatne w każdej kuchni urządzenie, które pozwala na szybkie i skuteczne osuszenie sałaty przed jej użyciem. Doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania zdrowych sałatek, czy przed codziennym robieniem klasycznych kanapek.

Proces wirowania, a przy tym suszenia, sprawia, że sałata staje się chrupiąca i nie klei się, co wpływa korzystnie na jej atrakcyjność wizualną, a także smak całego dania. Wirówka do sałaty to urządzenie, które złożone jest z miski oraz pokrywki z korbką, która odpowiada za proces wirowania. Istnieją również bardziej rozbudowane modele, które posiadają wyjmowane sitko, które ma za zadanie usprawnienie procesu osuszania sałaty.

Jak działa wirówka do sałaty?

Jeśli zastanawiasz się, co to jest wirówka do sałaty i w jaki sposób działa, przedstawimy w punktach cały proces jej funkcjonowania. Praca z tym urządzeniem jest niezwykle prosta, łatwa i przyjemna.

jak działa wirówka do sałaty

Wirówka do sałaty jak działa?

  1. Przed użyciem urządzenia należy dokładnie umyć warzywo. Jeśli chcemy, możemy pokroić sałatę na mniejsze kawałki, aby od razu w takiej formie skomponować z niej planowane danie.
  2. Sałatę umieszczamy w pojemniku wirówki. Zwykle wyposażony jest on w specjalne noże, które pomagają osuszyć sałatę.
  3. W momencie, gdy sałata jest już umieszczona w pojemniku, należy włączyć wirówkę i pozwolić jej działać przez kilka minut. Czas trwania procesu zależy od ilości sałaty oraz stopnia wilgotności, jednak zwykle trwa od 3 do 5 minut.
  4. Po zakończeniu procesu osuszania sałata jest gotowa do użycia. Można ją dodać do sałatki, użyć jako dodatek do kanapki lub jako składnik innego dania. Wirówka do sałaty pozwala na osuszenie sałaty bez utraty jej wartości odżywczych i smaku.

Tą krótką instrukcją udało nam się w przystępny sposób odpowiedzieć na pytanie, jak działa wirówka do sałaty. Jest ona przydatnym narzędziem dla każdego, kto często korzysta z sałaty w swoich posiłkach, nie tylko użytkowników domowych, ale także pracowników barów, czy restauracji. Dzięki niej sałata jest gotowa do użycia, bez konieczności ręcznego osuszania.

Jaką wirówkę kupić?

Decydując się na zakup wirówki do sałaty, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kryteriów, które pomogą wybrać odpowiednie urządzenie. Przedstawimy kilka istotnych kwestii, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia.

co to jest wirówka do sałaty

  1. Pojemność – pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest pojemność wirówki. Jeśli planujesz używać wirówki tylko do osuszania małych ilości sałaty, wystarczy nam mała wirówka. Natomiast, jeśli planujemy używać wirówki do osuszania dużych ilości sałaty, lepiej postawić na większy model. Jeśli decydujemy się więc na zakup urządzenia, które ma spełniać swoją funkcję w gastronomii takiej jak restauracja, czy bar, warto wybrać urządzenie o zdecydowanie większej pojemności. Niewielkie modele sprawdzą się podczas użytku domowego, jednak podczas profesjonalnego i masowego przygotowywania posiłków, warto postawić na urządzenia o większej pojemności.
  2. Design – wirówki do sałaty różnią się także designem. Można znaleźć modele z tworzywa sztucznego, metalu czy szkła. Warto wybrać model, który będzie spełniał nasze wymagania pod względem eksploatacji. Jak wiadomo, urządzenia z lepszego tworzywa posłużą w gastronomii dłużej niż te z tańszej jakości materiałów.
  3. Funkcjonalność – niektóre modele wirówek do sałaty posiadają dodatkowe funkcje, takie jak np. regulacja obrotów czy możliwość mycia w zmywarce. Jeśli planujemy używać wirówki często, warto rozważyć zakup modelu z dodatkowymi funkcjami.
  4. Marka i cena – ostateczny wybór wirówki do sałaty powinien być podyktowany przede wszystkim jakością oraz ceną. Warto rozważyć zakup wirówki od renomowanego producenta, który zagwarantuje jakość oraz trwałość produktu, a także możliwość gwarancji.

Zanim zdecydujemy się na zakup wirówki, warto rozważyć wszystkie poruszone kwestie. Choć może się wydawać, że urządzenie to jest zbędne, warto je wypróbować w swoim obiekcie, ponieważ może ono znacznie przyśpieszyć przygotowywanie posiłków, a także wpływać korzystnie na walory i doznania smakowe naszych gości.