Próżniowe pakowanie żywności – wady i zalety hermetycznej konserwacji
Ludzie od wieków gromadzą i przechowują zapasy jedzenia, by było ono łatwo dostępne również w czasach, gdy nie ma prostych metod jego produkcji. Odpowiednio przeprowadzona konserwacja żywności pozwala znacznie przedłużyć datę jej ważności do spożycia. W obecnych czasach rzadko kiedy istnieje już problem z dostępnością jedzenia w okresach zimowych.
Próżniowe pakowanie żywności pozwala jednak na zakup wielu produktów wtedy, gdy są one tańsze i przechowanie ich do czasu, gdy ich koszt zakupu jest wyższy. Metoda ta pozwala też zapakować już gotowe produkty. Można zatem przygotować za jednym razem znacznie większą porcję, której część zachowamy do odgrzania na później.
Pakowanie próżniowe – jak długo można w ten sposób przechowywać produkty?
Poszczególne rodzaje pożywienia mają różne właściwości i w związku z tym różny będzie dopuszczalny okres ich przechowywania. Przygotowaliśmy jednak na Wasze potrzeby listę, która pomoże odnaleźć się w tych informacjach.
Pakowanie próżniowe jak długo można przechowywać:
- duże kawałki mięsa do 2 a nawet 3 lat w zamrażalniku
- mniejsze kawałki mięsa do 1 roku w zamrażarce
- świeże ryby do 1 roku w warunkach mroźniczych
- wędzone mięso i sucha kiełbasa 6 tygodni w lodówce
- świeży drób, wołowina, wieprzowina, ryby zwiększają swoją trwałość blisko 3-krotnie
- gotowe produkty jak ser, szynka, zupy – około 4-krotnie
- owoce i warzywa – również około 4-krotnie
Co można pakować próżniowo?
Na pytanie co można pakować próżniowo chciałoby się odpowiedzieć: praktycznie każdy rodzaj żywności. W wielu przypadkach trzeba po prostu mieć odpowiedni sprzęt, który umożliwi wykonanie postawionego przed nim zadania.
Jak już ustaliliśmy wcześniej, bez trudu zakonserwujemy w ten sposób mięsa, ryby czy przetwory mięsne. Możliwe jest też pakowanie próżniowe zup, serów, owoców, warzyw, a nawet pieczywa, makaronu, kawy i herbaty.
Pakowanie próżniowe wady i zalety
Metoda ta ma oczywiście nie tylko zalety, ale są z nią związane też drobne niedogodności. Zacznijmy jednak od zalet. Pierwsza to odczywiście znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych.
Można dzięki temu przygotowywać znacznie większe porcje dań, przechowywać je – a później tylko odmrażać i odgrzewać. Sam proces nie ma też wpływu na parametry produktu: smak, zapach, właściwości odżywcze. Nie marnujemy dzięki temu nadmiaru jedzenia, łatwo też przygotować gotowe porcje na później. Przejdźmy jednak do wad… czy są jakieś minusy całego procesu?
Z pewnością dla niektórych mogą nimi być cena urządzenia oraz koszt późniejszego zakupu odpowiednich worków. Biorąc jednak pod uwagę wszystkie korzyści, które płyną z zastosowania pakowarki – są to raczej niewielkie niedogodności.
Rodzaje urządzeń do hermetycznego pakowania żywności
Na rynku gastronomicznym dostępne są trzy rodzaje urządzeń, które mogą Ci zapewnić hermetyczne pakowanie jedzenia. Są to pakowarki komorowe, listwowe oraz zgrzewarki do tacek. Po co taka różnorodność? Każda z tych maszyn posiada nieco inne możliwości. Kiedy poznasz wady i zalety poszczególnych podkategorii urządzeń, powinieneś bez trudu ustalić jaka zgrzewarka próżniowa najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Zacznijmy od modeli komorowych.
Wyposażone są one w dużą komorę, do której wkładasz worek z produktami spożywczymi. Kształt tej komory pozwala pakować większe produkty oraz te, w przypadku których ograniczające ścianki pomagają w skuteczniejszym wykonaniu postawionego przez sprzętem zadania. Pakowarki listwowe są znacznie mniejsze, a przez to łatwiejsze w transporcie. Ich wydajność jednak też jest mniejsza. Zgrzewarka tacek pozwala z kolei łatwo pakować jedzenie na tackach, większość z nich nie pakuje jednak produktów spożywczych próżniowo.
Jak działa zgrzewarka i pakowarka próżniowa
Pakowanie próżniowe polega na usunięciu z worka z żywnością całego powietrza. Dzięki temu procesowi produkty mokre nie wysuszają się w trakcie przechowywania, a suche nie wilgotnieją. Wstrzymuje się zatem rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Jedzenie umieszczamy w foliowej torbie, a pompa maszyny odsysa ze środka całe powietrze.
Za pomocą listwy zgrzewającej tworzony jest później specjalny, nieprzepuszczający powietrza zgrzew. Powstaje w ten sposób szczelnie zamknięte opakowanie. W urządzeniach komorowych do celów tych służy hermetycznie zamknięta komora. W sprzętach listwowych również korzysta się z pompy próżniowej, w tym przypadku jednak pakowany produkt nie jest umieszczany razem z torbą we wnętrzu maszyny.
Pakowarka próżniowa jaką wybrać
Tradycyjnie już wybraliśmy na Wasze potrzeby kilka najlepszych modeli – po jednym z każdego rodzaju. Pierwsze urządzenie do próżniowego pakowania żywności to model listwowy. Produkt marki Hendi wyposażono w listwę zgrzewającą o szerokości 340 milimetrów, która pozwala zgrzewać worki moletowane o wymiarze do 320 mm.
Listwa ta pokrywa została teflonem, dzięki czemu praca z nią będzie przebiegała bezproblemowo – bez niepotrzebnej walki ze źle zgrzanymi torebkami. Maszynę wyposażono w dwa programy automatyczne oraz jeden manualny. Pozwoli Ci to na dokładne dopasowanie pracy produktu do własnych potrzeb. Sprzęt cechuje też profesjonalna pompa, manometr próżniowy i regulowany czas zgrzewania.
Możesz więc być pewien, że z ich pomocą każdy z worków będzie przygotowany dokładnie tak, jak sobie tego zażyczyłeś, a urządzenie będzie sprawnie wypompowywało z worków kilkadziesiąt litrów powietrza w ciągu minuty. Całość procesu kontrolowana jest przez czytelny cyfrowy wyświetlacz. Model ten wykonano ze stali nierdzewnej, która zapewni mu niezwykle wysoką trwałość mechaniczną.
Drugi proponowany przez nas produkt to również model od Hendi. Tym razem jest to jednak pakowarka komorowa. W tym przypadku możliwe jest pakowanie nie tylko produktów spożywczych, ale też technicznych. Dzięki wypukłej pokrywie można pakować znacznie większe porcje niż w przypadku urządzeń z pokrywą płaską. Wykonanie jej z przezroczystego materiału sprawia, że będziesz bez trudu kontrolować przebieg całego procesu.
Wydajna pompa i specjalna uszczelka w kształcie litery “v” sprawiają, że pakowanie przebiega bardzo szybko. A cyfrowy wyświetlacz, wskaźnik ciśnienia i zautomatyzowana praca modelu znacznie ułatwiają jego obsługę. Sprzęt ten pozwoli Ci nie tylko na pakowanie próżniowe mięsa, ale również wielu innych produktów spożywczych. Dzięki wykonaniu go z wysokiej jakości, wytrzymałej stali nierdzewnej możesz być też pewien, że urządzenie te posłuży Twojej firmie przez długi czas.
Trzeci sugerowany sprzęt to zgrzewarka cateringowa do tacek. Przeznaczono ją do popularnych na rynku pojemników, co sprawi że z łatwością znajdziesz dla niej wiele zastosowań. Dzięki uniwersalnemu ramkowemu zgrzewaniu płytowemu może bowiem współpracować ze wszystkimi rodzajami tacek. W ramach wyposażenia dodatkowego możesz nabyć dużą ilość alternatywnych matryc, a jedną z nich (227×178 mm) dodajemy gratis. Hermetyczne pakowanie żywności jest znacznie ułatwione dzięki zastosowaniu pokrywy z mechanizmem sprężynowym.
Pozwala on łatwo i bezpiecznie otwierać ją i zamykać, więc cały proces przebiega praktycznie bez wysiłku pracownika obsługującego urządzenie. Produkt cechuje się też solidną, stabilną konstrukcją wykonaną ze stali nierdzewnej i umieszczoną na antypoślizgowych nóżkach. Producent pomyślał też o bezpieczeństwie obsługi, zabezpieczając nóż specjalną osłoną. Warto tu też wspomnieć o pokryciu powierzchni zgrzewającej powłoką titanium – folia zgrzewana jest dzięki niej szybko i nie przywiera.
Mamy nadzieję, że wiesz już jak działa zgrzewarka próżniowa i że pomogliśmy Ci wybrać odpowiedni produkt na potrzeby Twojej firmy. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, koniecznie skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta. Chętnie pomożemy Ci jeszcze lepiej dobrać sprzęt do Twoich potrzeb. Zapraszamy do zakupów lub do kontaktu.