Pieczenie mięsa – wskazówki i porady
Pieczenie mięsa w taki sposób, by smakowało jak w dobrej restauracji… jak tego dokonać? Wystarczy trochę wiedzy i odpowiednie sprzęty kuchenne, a cały proces staje się dużo prostszy! Czego dowiesz się z tego artykułu:
- jaki jest odpowiedni czas pieczenia
- jakich naczyń warto używać
- jak wygląda proces przygotowania i marynowania mięsa
- jakie są idealne temperatury dla poszczególnych rodzajów mięsa
Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie jak długo piec mięso w piekarniku. Czas pieczenia będzie tu oczywiście zależny od kilku czynników. Pierwszym z nich jest to, jaki piekarnik posiadasz. W zależności od jego mocy czas ten może się skrócić lub wydłużyć. Druga ważna sprawa to mięso. Jak duża jest porcja, którą będziesz piekł? Co to za mięso – schab, kurczak, karkówka, a może coś jeszcze innego? Trzeci i ostatni istotny czynnik to naczynie, w którym będzie odbywało się pieczenie.
Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i poddawanie mięsa obróbce cieplnej powinno się zaczynać pod przykryciem. Po pewnym czasie zdejmujemy przykrycie i obniżamy temperaturę. Temperatury powinny wahać się w okolicach 180 stopni Celsjusza na początku procesu i być bliskie 150 stopni Celsjusza pod koniec pieczenia. Całość musi zaś trwać nawet do kilku godzin.
Skąd takie wymogi? Warto wiedzieć, że wyższa temperatura może wysuszać i przypalać mięso, stąd potrzeba jego przykrycia na początku. Im większa porcja do upieczenia, tym czas powinien być dłuższy. Nie warto tu bowiem iść na skróty – można osiągnąć efekt, który będzie daleki od oczekiwanego. Z zewnątrz mięso może się przypalić, w środku zaś nadal pozostać surowe.
Jak już wspomnieliśmy, to ile piec mięso w piekarniku zależy też od rodzaju mięsa. Najkrócej będziesz piekł najmniejsze kawałki i te, na które składa się praktycznie czyste mięso. Zaliczyć tu można między innymi piersi z kurczaka oraz skrzydełka, którym wystarcza około pół godziny. W blisko godzinę upieczesz kurczęce udka oraz schab. Kolejne 30 minut musisz dodać na karkówkę lub całego kurczaka.
Jak upiec soczyste mięso w piekarniku?
Jeśli chcesz wiedzieć jak upiec mięso, by wszyscy byli zachwyceni jego smakiem, musisz skoncentrować się na kilku podstawowych kwestiach. Wszystkie omawiamy w tym artykule.
Soczyste mięso z piekarnika osiągniesz najpierw marynując je, a następnie piekąc przez odpowiedni czas, w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim naczyniu. Być może pamiętasz jeszcze czasy szklanych naczyń, które służyły do tego celu. W profesjonalnej gastronomii pieczenie mięsa w szklanym naczyniu żaroodpornym nie jest już tak popularne jak w przeszłości.
Brytfanna do pieczenia którą wykonano ze stali nierdzewnej ma dla kucharza więcej zalet – jest lżejsza, a dzięki temu bardziej poręczna. Jest też odporna na wiele uszkodzeń mechanicznych, a nawet jeśli ulegnie zniszczeniu, nie ma problemu ze sprzątaniem elementów, na które się rozpadnie. Właśnie dlatego większość naczyń do pieczenia oferowanych w GastroNet24.pl wykonana jest ze stali nierdzewnej.
Jak zamarynować mięso do pieczenia?
Aby uzyskać idealne mięso z piekarnika, warto wcześniej przygotować je do tego procesu. W jaki sposób najlepiej to zrobić? Jedną z częściej wykorzystywanych opcji jest marynowanie. Polega ono na namoczeniu mięsa w płynie o kwaśnym odczynie. Uzyskujesz dzięki temu bardziej kruche i delikatne danie. Możesz do tego celu użyć różnych produktów: soku z cytryny, octu, musztardy albo niektórych alkoholi (piwa lub wina).
Jak zamarynować mięso do pieczenia z wykorzystaniem tych składników? Wystarczy włożyć je do marynaty na kilkanaście godzin, by po upieczeniu uzyskać bogatszy smak. W przypadku większych porcji mięsa można ten czas przedłużyć do dwóch, maksymalnie trzech dni. A jeśli zastanawiasz się, jak przygotować mięso do pieczenia z wykorzystaniem dodatkowych przypraw albo warzyw – możesz dodać je do marynaty, dzięki czemu uczynisz smak jeszcze bogatszym.
Rodzaje mięsa a odpowiednia temperatura pieczenia
W jakiej temperaturze piec mięso, żeby Twoi goście byli w pełni zadowoleni z serwowanego posiłku? Warto skoncentrować się na tym, że na pieczenie trzeba zarezerwować kilka godzin. Dzięki temu temperatura pozwala równomiernie przygotować mięso – zarówno na zewnątrz, jak też w środku. Zakres temperatury wynosi od 150 do 180 stopni Celsjusza, przy czym zależy to od mięsa i etapu pieczenia. Z początku korzystamy z wyższej, pod koniec zaś z niższej temperatury. Warto też przyjąć, że kilogram produktu będzie wymagał około godziny, by się upiec.
Dlaczego zaczynamy od 180 stopni? Początkowa wyższa temperatura pieczenia mięsa pozwala zamknąć pory w produkcie, a co za tym idzie – soki zostają zablokowane wewnątrz i jedzenie nie stanie się suche. Można też wstawić mięso na kilkanaście minut do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dla większości mięs standardem jest korzystanie z temperatury 180 stopni, warto jednak pamiętać że dla cielęciny będzie ona niższa – 160 stopni Celsjusza.
Wiesz już, że jednym ze składników idealnie upieczonego mięsa są specjalne naczynia do pieczenia. Warto także ustalić jaki będzie odpowiedni proces marynowania w przypadku Twoich produktów, a także idealny dla nich czas oraz temperatura pieczenia.
Sprawdź zatem informacje o mięsach, kup dobrane do nich przyprawy i warzywa oraz naczynie do pieczenia o objętości dopasowanej do Twoich potrzeb. W przypadku tego ostatniego możemy pomóc Ci dobrać produkt do Twoich indywidualnych potrzeb. Napisz do nas lub zadzwoń, a pomożemy Ci zarówno z tymi akcesoriami kuchennymi, jak też z wieloma innymi naczyniami, sprzętami czy chemią gastronomiczną. Zapraszamy do zakupów!